Haber Merkezi tarafından
27 Şubat, 2025 15:13 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 1

Safranbolu Paflagonya’nın Kalbi Olacak

Safranbolu'da konaklamalı turizmin canlanması için yeni adımlar atılması bekleniyor.

Safranbolu'da konaklamalı turizmin artırılması gerektiğini vurgulayan Yüksek Mimar İbrahim Canbulat, geleneksel ev mimarisinin yanı sıra Paflagonya kültür yolu projesinin önemine dikkat çekti.

Canbulat, bu projenin Karabük genelinde turizmde çeşitliliğe yol açacağına inandığını belirtti.

Konuşmasında, "Safranbolu ve çevresinin Paflagonya kültür yolu olarak turizmde çeşitliliğe yol açacağını bu nedenle Karabük genelinde ilçelerin tarihi ve kültürel değerlerinin ön plana çıkarılacak etkinliklerin düzenlenmesine olanak tanınmalıdır." ifadelerine yer veren Canbulat, bölgedeki köylerin gastronomi zenginliklerini de dile getirdi. Bulak köyündeki keşkek yapımı ile Yazıköy'deki keşkek yapımının farklılıkları, bu coğrafyanın zengin mutfak kültürünü gözler önüne serdi.

Ayrıca, turizmde kentin yerel yemek kültürlerinin ve safranla ilgili yemek çeşitliliğinin tanıtımının önemini vurgulayan Canbulat, "Paflagonya bölgesinde coğrafi işaret almış yaklaşık 115 ürün bulunuyor. Bunlardan sadece 6 tanesi Karabük iline aittir. Bu kadar fazla coğrafi işaretli ürünün bulunması, gastronomi turu rotalarının oluşmasında önemli bir etkendir." dedi.

Karabük'ün kültür yolları projesinde, Safranbolu'nun merkezi konumunun yeni bir turizm hareketliliği yaratacağını ifade eden Canbulat, "Karabük'te derlediğimiz 246 yerel yemeğin tanıtımı, ilçelerdeki kültürel zenginliklerin de keşfedilmesine imkan sağlayacaktır." şeklinde konuştu. Eflani’de arpa göcesi çorbası, Eskipazar’da soğan salması gibi yerel lezzetlerin yanı sıra Safranbolu'nun yaprak helvası gibi zengin yemek kültürlerinin de tanıtılacağını belirtti.

Gül ve İbrahim Canbulat çifti, Safranbolu'yu Paflagonya bölgesinin gastronomi haritasının merkezine yerleştirerek yeni bir kültür yolu turizminin varlığına dikkat çekti. Gül Evi olarak yerel yemek kültürüne özgü menüler oluşturduklarını ve Safranbolu safranı ile yeni reçeteler geliştirdiklerini kaydeden Canbulat, bu yeniliklerin kısa zamanda tanıtımını yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Safranbolu’nun tarihi ve kültürel değerleri ile bölgenin gastronomi zenginliklerinin birleştiğinde konaklamalı turizmin yeni bir ivme kazanması hedefleniyor. Paflagonya kültür yolunun, Karabük'te turizm potansiyelini artırması bekleniyor.

Yorumlar

  1. Mehmet Avni Gözün

    Umarım bu proje Safranbolumuz için hayırlı, uğurlu olur.

Yeni yorumlara kapalı.

blank
Haber Merkezi tarafından
26 Mart, 2025 12:58 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te Bağımlılıkla Mücadele Toplantısı Gerçekleştirildi

Karabük’te bağımlılıkla mücadele kapsamında yürütülen çalışmaları değerlendirmek ve yeni stratejileri belirlemek amacıyla Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı düzenlendi.

Valilik Toplantı Salonu’nda Karabük Valisi Mustafa Yavuz başkanlığında ve  İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen toplantıya; Vali Yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel, Cumhuriyet Savcısı Oğuz Yılmaz, İl Jandarma Komutanı İsmail Gökcek, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, Karabük Belediye Başkan Yardımcısı Kamil Temel, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şerafettin Kelleci ve bağımlılıkla mücadelede görev alan kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantıda, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bağımlılıkla mücadelede yürütülen çalışmalar ve güncel veriler paylaşılırken, Yeşilay Cemiyeti Karabük Şubesi tarafından Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) kapsamında sunulan destek hizmetleri hakkında bilgilendirme yapıldı.

Bağımlılıkla mücadelenin toplum sağlığı açısından kritik bir konu olduğunu vurgulayan Vali Mustafa Yavuz, bağımlılık yapan her türlü maddeyle mücadelede kararlılık içinde olduklarını belirtti.

Vali Yavuz yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Gençlerimizi ve toplumumuzu bağımlılığın yıkıcı etkilerinden korumak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bağımlılıkla mücadele, yalnızca kolluk kuvvetlerinin veya sağlık kurumlarının değil; tüm kurumların, sivil toplum kuruluşlarının ve ailelerin iş birliğiyle yürütülmesi gereken bir süreçtir. Bu nedenle, önleyici çalışmaların güçlendirilmesi, farkındalık faaliyetlerinin artırılması ve bağımlılıkla mücadelede etkin bir rehabilitasyon sürecinin sağlanması büyük önem taşımaktadır. Toplum sağlığını tehdit eden bu sorunu ortadan kaldırmak için koordineli bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz." 

Toplantı, bağımlılıkla mücadelede atılacak yeni adımların belirlenmesi ve kurumlar arası iş birliğinin güçlendirilmesine yönelik değerlendirmelerle sona erdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.