Haber Merkezi tarafından
27 Şubat, 2025 15:13 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 1

Safranbolu Paflagonya’nın Kalbi Olacak

Safranbolu'da konaklamalı turizmin canlanması için yeni adımlar atılması bekleniyor.

Safranbolu'da konaklamalı turizmin artırılması gerektiğini vurgulayan Yüksek Mimar İbrahim Canbulat, geleneksel ev mimarisinin yanı sıra Paflagonya kültür yolu projesinin önemine dikkat çekti.

Canbulat, bu projenin Karabük genelinde turizmde çeşitliliğe yol açacağına inandığını belirtti.

Konuşmasında, "Safranbolu ve çevresinin Paflagonya kültür yolu olarak turizmde çeşitliliğe yol açacağını bu nedenle Karabük genelinde ilçelerin tarihi ve kültürel değerlerinin ön plana çıkarılacak etkinliklerin düzenlenmesine olanak tanınmalıdır." ifadelerine yer veren Canbulat, bölgedeki köylerin gastronomi zenginliklerini de dile getirdi. Bulak köyündeki keşkek yapımı ile Yazıköy'deki keşkek yapımının farklılıkları, bu coğrafyanın zengin mutfak kültürünü gözler önüne serdi.

Ayrıca, turizmde kentin yerel yemek kültürlerinin ve safranla ilgili yemek çeşitliliğinin tanıtımının önemini vurgulayan Canbulat, "Paflagonya bölgesinde coğrafi işaret almış yaklaşık 115 ürün bulunuyor. Bunlardan sadece 6 tanesi Karabük iline aittir. Bu kadar fazla coğrafi işaretli ürünün bulunması, gastronomi turu rotalarının oluşmasında önemli bir etkendir." dedi.

Karabük'ün kültür yolları projesinde, Safranbolu'nun merkezi konumunun yeni bir turizm hareketliliği yaratacağını ifade eden Canbulat, "Karabük'te derlediğimiz 246 yerel yemeğin tanıtımı, ilçelerdeki kültürel zenginliklerin de keşfedilmesine imkan sağlayacaktır." şeklinde konuştu. Eflani’de arpa göcesi çorbası, Eskipazar’da soğan salması gibi yerel lezzetlerin yanı sıra Safranbolu'nun yaprak helvası gibi zengin yemek kültürlerinin de tanıtılacağını belirtti.

Gül ve İbrahim Canbulat çifti, Safranbolu'yu Paflagonya bölgesinin gastronomi haritasının merkezine yerleştirerek yeni bir kültür yolu turizminin varlığına dikkat çekti. Gül Evi olarak yerel yemek kültürüne özgü menüler oluşturduklarını ve Safranbolu safranı ile yeni reçeteler geliştirdiklerini kaydeden Canbulat, bu yeniliklerin kısa zamanda tanıtımını yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Safranbolu’nun tarihi ve kültürel değerleri ile bölgenin gastronomi zenginliklerinin birleştiğinde konaklamalı turizmin yeni bir ivme kazanması hedefleniyor. Paflagonya kültür yolunun, Karabük'te turizm potansiyelini artırması bekleniyor.

Yorumlar

  1. Mehmet Avni Gözün

    Umarım bu proje Safranbolumuz için hayırlı, uğurlu olur.

Yeni yorumlara kapalı.

Atilla Çilingir tarafından
03 Nisan, 2025 14:20 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

ÖZGÜRLÜĞÜN DEĞERİ…

    Kaybettiğinde anlarsın özgürlüğün değerini.An gelir yere göğe sığdıramazsın kendini! Düşüncelerin duygularına yenik düşer, uçar gidersin başka diyarlara…    

     İnsanın gönül sesi bir kez çağıldamaya görsün!  Önünde ne engel kalır, ne de sınırlar.  O ses ki, duygu yumaklarının armonisi ile zenginleşir,  bir bakarsın uçsuz bucaksız ovalarda, bir bakarsın mor renkli dağlarda, bir bakarsın evrenin derinliklerinde bulursun kendini…

     İnsanoğlu özgürlüğüne tutkundur, doğasından gelir. Kimi zaman özgürlüklerimize gem vururlar sersemleriz; kimi zamansa özgürlüklerimizin kaybıyla, hayata küseriz…

     Doğamızda vardır neticede insanız. Elimizden alındığı anda özgürlüklerimiz; tuzla, buz olur duygularımız. Sıcaklığını arar, onu çok özleriz…

      Kaybetmedikçe özgürlüğümüzün bedelini soran olmaz! Kimi zaman soran bulunsa bile verecek bedel kalmaz!

     Özgürce yaşamın bedeli nedir diye sorun bakalım değerini unutanlara?  Özgürlük uğruna yemin edenlerin; canını, malını feda etmekten kaçınmayanların bu tutkusuna değer biçsinler.   İsterlerse bu onların yeminidir, bizi ilgilendirmez desinler!

     Edilen her yeminin bir değeri vardır. Ama en değerlisi özgürlük tutkusu ile yoğrulandır.  Bağımsızlık en değerli tutkudur. Ne vatan sevgisi, ne de uğruna hayatını feda edenler unutulur?

    Vatanım isimli destanın güftesini kahramanlar yazar. Özgürce yaşamak yoksa bu neye yarar?   Vatan bellediğimiz topraklarda bir düşünün bakalım özgürlük olmazsa,  Tadı olur mu hayatın?  İnancına, sevdana, acına, hüznüne, sevincine, kısacası her şeyine tat verendir özgürce yaşam…

    Her şeyin olabilir!  

   Üzerinde yaşadığın topraklar,  malın, mülkün, tüm sevdiklerin; her ne varsa hayatına anlam katan… Ama özgürlüğün yoksa neye yarar bunlar?  Bir gün gelir de kaybedersen özgürlüğün o tılsımlı gücünü.    Düşün bir bak! Hayat seni nasıl karşılar?

  Özgürce yaşamak sadece senin hakkın mıdır?  Sana mı haktır sanırsın?   Çevrende yaşayan diğer canlılara bir bak!  Bunu daha iyi anlarsın.

  Özgürce yaşam, tüm canlılar için vazgeçilmez olanıdır hayatın. Sadece insanoğlu beyin gücüyle, vicdanıyla yaşar özgürlüklerin hazzını,  Diğer canlılar güdüleriyle tadar özgürlük kavramını!

   Kelebeklere bir bak!  Kozasından çıktığı anda özgürlüğe kanat çırpar.

   Ya yavru kuşlar? İlk kanat çırpışıyla tadar, özgürce yaşamı…

   Güneşin doğuşunu izle!

   Özgürlük pırıltılarıyla aydınlatır dağları, ovaları, ormanları.  Kimi zamansa insanoğlundan gelen tüm acımasızlıkları!

   Özgürlüğün tanımına en çok yakışan nedir sence?

    İnsanca yaşamanın tüm güzellikleri mi? Yaşamına heyecan katan aşkların, sevdiklerin mi? Hayatında elde ettiğin varlıklar, ya da zenginlikler mi?

   Nedir sence?  Bir düşün!

   Vatanı olmayana özgürlük nedir diye sorulur mu?  İstiklali olmayan bir millet, vatanında yaşam hakkı bulur mu?

  Düşün, bir bak ardına!  

  Ardımızda kalan yaşanmışlıklara, tarihe kazınan zaferlere, bu vatan için ödenen bedellere…

  Minarelerden taşan ezan sesleriyle coşar bu millet.  Göğsümüzdeki imanın görüntüsüdür şahadet.

  Asırlık çınar oldu bu Cumhuriyet.

  Sonsuza kadar var olacak atalarımızdan yadigârdır bu Gazi Topraklar:

  “O benim milletimin yıldızıdır parlayacak. O benimdir, O benim milletimindir ancak.” 

 Atilla Çilingir

www.atillacilingir.com

  03 Nisan 2025

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.