Mehmet Avni Gözün
•Umarım bu proje Safranbolumuz için hayırlı, uğurlu olur.
Safranbolu'da konaklamalı turizmin canlanması için yeni adımlar atılması bekleniyor.
Safranbolu'da konaklamalı turizmin artırılması gerektiğini vurgulayan Yüksek Mimar İbrahim Canbulat, geleneksel ev mimarisinin yanı sıra Paflagonya kültür yolu projesinin önemine dikkat çekti.
Canbulat, bu projenin Karabük genelinde turizmde çeşitliliğe yol açacağına inandığını belirtti.
Konuşmasında, "Safranbolu ve çevresinin Paflagonya kültür yolu olarak turizmde çeşitliliğe yol açacağını bu nedenle Karabük genelinde ilçelerin tarihi ve kültürel değerlerinin ön plana çıkarılacak etkinliklerin düzenlenmesine olanak tanınmalıdır." ifadelerine yer veren Canbulat, bölgedeki köylerin gastronomi zenginliklerini de dile getirdi. Bulak köyündeki keşkek yapımı ile Yazıköy'deki keşkek yapımının farklılıkları, bu coğrafyanın zengin mutfak kültürünü gözler önüne serdi.
Ayrıca, turizmde kentin yerel yemek kültürlerinin ve safranla ilgili yemek çeşitliliğinin tanıtımının önemini vurgulayan Canbulat, "Paflagonya bölgesinde coğrafi işaret almış yaklaşık 115 ürün bulunuyor. Bunlardan sadece 6 tanesi Karabük iline aittir. Bu kadar fazla coğrafi işaretli ürünün bulunması, gastronomi turu rotalarının oluşmasında önemli bir etkendir." dedi.
Karabük'ün kültür yolları projesinde, Safranbolu'nun merkezi konumunun yeni bir turizm hareketliliği yaratacağını ifade eden Canbulat, "Karabük'te derlediğimiz 246 yerel yemeğin tanıtımı, ilçelerdeki kültürel zenginliklerin de keşfedilmesine imkan sağlayacaktır." şeklinde konuştu. Eflani’de arpa göcesi çorbası, Eskipazar’da soğan salması gibi yerel lezzetlerin yanı sıra Safranbolu'nun yaprak helvası gibi zengin yemek kültürlerinin de tanıtılacağını belirtti.
Gül ve İbrahim Canbulat çifti, Safranbolu'yu Paflagonya bölgesinin gastronomi haritasının merkezine yerleştirerek yeni bir kültür yolu turizminin varlığına dikkat çekti. Gül Evi olarak yerel yemek kültürüne özgü menüler oluşturduklarını ve Safranbolu safranı ile yeni reçeteler geliştirdiklerini kaydeden Canbulat, bu yeniliklerin kısa zamanda tanıtımını yapacaklarını da sözlerine ekledi.
Safranbolu’nun tarihi ve kültürel değerleri ile bölgenin gastronomi zenginliklerinin birleştiğinde konaklamalı turizmin yeni bir ivme kazanması hedefleniyor. Paflagonya kültür yolunun, Karabük'te turizm potansiyelini artırması bekleniyor.
Ordu’da fındıkta rekolte tespiti için oluşturulan komite, 400 noktada yürüteceği çalışmalara başladı.
Ordu Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde 11 farklı kurumun iştiraki ile oluşturulan komite fındık tarımı yapılan ilçelerde rekolte çalışmalarına başladı. 2 hafta sürecek çalışmalarda çotanak ve kollar sayılarak zararlılar, hastalıklar, fındıkta doluluk oranlarının tespiti yapılacak sonrasında ise varsayımı rekolte açıklanacak.
İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Şurası Üyesi Arslan Soydan ve Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Perşembe ilçesindeki bir fındık bahçesinde gerçekleştirilen çalışmaları yerinde inceledi.
"400 noktada çalışmalar yapılacak"
İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, her yıl olduğu üzere kesim paydaşlarının tamamının iştiraki ile iddiası rekoltenin belirlenmesi için çalışmaların gerçekleştirildiğini kaydetti. Altınordu ve Gülyalı ilçelerinde bu çalışmalara başlandığını söyleyen Yılmaz, çalışmaların kıyı bölümündeki bahçelerden başlayarak orta ve yüksek kesitlerde devam edeceğini, bu mevzuda hayli titiz bir çalışma yapıldığına dikkat çekti. Vilayet genelinde 400 noktada varsayımı rekolte tespiti için fındık kollarında sayım yapmak suretiyle çalışma yapılacağının bilgisini veren Yılmaz, rekolte için en gerçekçi sonuca ulaşmaya çaba göstereceklerini vurguladı. Yılmaz ayrıyeten, vilayet genelinde kahverengi kokarca zararlısına yönelik yürütülen çalışmaların önemli sonuçlar verdiğine dikkat çekerek, kokarca zararlısının popülasyonun kıymetli oranda baskılandığını da kelamlarına ekledi.
"Çalışmalar, bahçelerde şahsen kısımlarda çotanak sayımı yaparak gerçekleştiriyor"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Şurası Üyesi Arslan Soydan ise, rekolte tespit çalışmalarının teknik takımlarca yapıldığı söyledi. Rekoltenin belirlenmesinde en gerçekçi çalışmanın bu olduğuna işaret eden Soydan, "Rekolte belirleme grupları bahçelerde şahsen kısımlarda çotanak sayımı yaparak gerçekleştiriyor. Bu etapta çotanakların boş ve doluluk oranları tespit ediliyor. Ayrıyeten fındıkta küllenme ve kahverengi kokarcanın vermiş olduğu ziyanlar bu süreçte inceleniyor ve rapor ediliyor. Daha evvelden açıklanan rekolteler var. 609 bin ton bir kurum, 520 bin ton farklı kurum açıkladı. Bunlar saha çalışmaları olmadan masa başından açıklanan rekolteler. Her vakit dediğimiz üzere fındık rekolte belirleme çalışması masa başında değil fındık bahçesinde olur. Takımlar özverili çalışma yaparak bir sonuca ulaşmaya çalışıyorlar. Gerçeğe en yakın rekolte bu çalışma sonrası ortaya çıkacaktır" biçiminde konuştu.
100 fındığın 75 tanesi çuvala girecek
Perşembe ilçesi Efirli Mahallesi’ndeki bir fındık bahçesinde yapılan çalışmalarda ise 100 tane çotanak kırıldı. Bu fındıklarda 13 adedinin içerisi boş çıkarken, 12 adedinin ise kokarca ve farklı böceklerin ziyanına uğradığı, bu kapsamda ise 100 adet fındıktan 75 adedinin çuvala girileceğinin tespit edildiği, bu sonucun bahçelere nazaran farklılık gösterdiği belirtildi.
Programda Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça da incelemeler ve açıklamalarda bulundu.
Ekipler, kıyı kesitlerinden başladıkları çalışmaları yüksek kısımlara yanlışsız 2 hafta boyunca devam ettirecek, sonrasında ise iddiası rekolte açıklanacak.
Mehmet Avni Gözün
•Umarım bu proje Safranbolumuz için hayırlı, uğurlu olur.