Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

‘Saçkıran’ belirtilerine dikkat

Sağlık Yayın: 02.09.2023 00:00
İhlas Haber Ajansı
‘Saçkıran’ belirtilerine dikkat

Dermatoloji Uzmanı Dr. Asiye Yıldız; saçlarda, kaş, kirpik ve sakalda bozuk para halinde açıklık oluşmasının ve tırnaklarda nokta formunda çukurcular, çabuk kırılma, incelme ve beyaz çizgilenme meydana gelmesinin saçkıranın habercisi olduğunu söyledi.

Alopesi olarak bilinen saçkıran hastalığı en bilinen saç dökülmesi hastalığı. Uzmanlar, yuvarlak ya da oval halde, deri değişikliği olmadan saç, kirpik, sakal yahut beden kıllarında yama biçiminde kayıp olması durumunu saçkıran olarak nitelendiriyor. Medicana Sıhhat Kümesi hekimlerinden Dermatoloji Uzmanı Dr. Asiye Yıldız, saçkıranın neden olduğu sorusuna, “Saçkıran otoimmün (özbağışıklık) bir hastalıktır. Otoimmün hastalıklarda kişinin kendi bağışıklık sistemi sağlıklı hücreleri bir yabancı istilacı olarak görür ve yapılara karlı antikor üretir. Saç kıran hastalığında da bağışıklık sistemi kıl folliküllerini (yumurta hücresini koruyan yapı) bu formda yabancı gördüğü için bu yapılara ziyan verir. Kıl follikülleri saçın büyümesini sağlayan yapılardır. Bunlar bedenin yaptığı antikorlar ile tahrip olarak dökülür. Saçkıran genel olarak otoimmün hastalık olarak bilinen vitiligo (beyaz lekeli deri hastalığı), atopik dermatit (egzema), birtakım tiroid hastalıkları ile birlikte olabilir yahut ailesine bu otoimmün hastalıklar bulunabilir” dedi.

“Saç, sakal ve kaşlarda para büyüklüğünde bozuk para halinde açıklık saçkıranın belirtisi”

Saçkıranın teşhis ve belirtilerinden bahseden Uzm. Dr. Asiye Yıldız, “Saçkıran; olağan popülasyonda yüzde 2-3 oranında görülür. Otoimmün hastalığı olan bireylerde ve ailesinde saç kıran olanlarda bu oran yüzde 20’lere varabilir. Sıklıkla çocuk ve 40 yaş altı bireylerde görülür. Saç kıran 3-5 gün üzere kısa bir müddette fark edilebilir hale gelebilir. Saçlarda, kaş, kirpik ve sakalda para halinde açıklık hastalığın birinci belirtisidir. Nadiren saçların kılların döküldüğü bölgede kaşıntı yanma üzere şikayetler olabilir. Saç kıran ile birlikte nadiren tırnaklar da etkilenebilir. Tırnaklarda nokta biçiminde çukurcular, çabuk kırılma, incelme ve beyaz çizgilenme görülür. Saç kırana genel olarak göz ile muayene ve dermoskopik (derinin mikroskobik incelemesi) muayene ile teşhis konulabilir. Birtakım skar (iz) bırakan hastalıklar, saçlı deri mantarı üzere hastalıklar ile karışabilir. Bu nedenle dermatoloji uzmanına başvurulması gerekir. Teşhis için kan sayımı, ferritin, B12 vitamini. Tiroit işlev testleri, otoantikorlar ve kan şekeri üzere testler yapılabilir. Gerektiğinde saçlı deriden biyopsi alınarak kıymetlendirme de yapılabilir” diye konuştu.

“Tüm saçların kaybına kadar ilerleyebilir”

Hastalığın çeşitleri ve tedavi uygulamalarından da bahseden Dr. Asiye Yıldız, “Saçkıranın birçok tipi var. ’Alopesi areata’ teşhisinde tek ya da birkaç lezyon olabilir. ’Alopesi totalis’ teşhisinde tüm saçlı deri etkilenir, tüm saçlar kaybedilebilir. ’Diffüzalopesi totalis’ teşhisinde tüm saçlı deri etkilenir, saçlar incelir ve seyrelir ancak tam açıklık olmamıştır. ’Alopesi offiazi’ teşhisinde saçlar periferde bant halinde dökülmüştür. ’Alopesi üniversalis’ denen tipte ise saçlar ile birlikte kaş, kirpik sakal ve tüm kıllar dökülmüştür. Saçkıran tedavisinde dökülen saçların süratle çıkmasını ve dökülmenin durması amaçlanır. Etkilenen bölgeye lokal olarak uygun kremlerin uygulanması birinci seçenektir. Kremlere yanıt alınamamış ise yahut tutulum şiddetli ise saçların, kılların dökülen bölgesine kortikosteroid iğne yapılması (ILS), PRP, mezoterapi üzere özel ilaçların enjeksiyonu tedaviye eklenebilir. Tekrar de karşılık alınamamış ise kortikosteroid haplar, siklosporin üzere otoimmun hastalıklarda kullanılabilen immunsüpresif (bağışıklık sisteminin aktivitesini engelleyen ilaçlar) tedaviler de kullanılabilir. Saçkıran hastalığının nasıl bir seyir göstereceği bireyden bireye değişiklik gösterir. Birtakım bireylerde etkilenen bölgede olağan saçlar çok çabuk yine çıkabildiği halde birtakım bireylerde çok geç karşılık alınabilir yahut hiç kıl çıkışı olmayıp tüm saçların kaybına ilerleyebilir. Hastalığın çok erken yaşta ortaya çıkması, tırnak tutulumunun olması, ailede saçkıran hastalığının olması, kişinin öteki bir otoimmun hastalığının olması üzere eşlik eden durumlar saçkıranın daha ilerleyici olabileceğine işaret eder” biçiminde konuştu.


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eski muhtarı öldüren yeni muhtar ve oğlu tutuklandı

Gündem Yayın: 27.07.2024 00:52
İhlas Haber Ajansı

Tokat’ın Madas köyünde aralarında husumet bulunan eski muhtar Mustafa Ceylan’ı öldüren muhtar Dursun ve oğlu Ahmet Bezin, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Geçtiğimiz gün köy muhtarı Dursun Bezin ile eski muhtar Mustafa Ceylan arasında yaşanan silahlı kavgada, eski muhtar Ceylan hayatını kaybetti. Olay sırasında Mustafa Ceylan’ın kızı Tülin Ceylan da yaralandı. Olayın hemen ardından gözaltına alınan köy muhtarı Dursun Bezin ve kavgaya karışan oğlu Ahmet Bezin, jandarmadaki işlemlerinin tamamlanmasının ardından bugün adliyeye sevk edildi. Hakim karşısına çıkan Bezin ve oğlu, tutuklanarak cezaevine gönderildi.