Karabük Postası tarafından
29 Nisan, 2023 18:48 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Rusya domates ihracatında kotayı 500 bin tona çıkardı

Muğla’nın Seydikemer, Fethiye, Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz ilçelerinden Rusya’ya ihraç edilen domates kotası Rusya tarafından 350 bin tondan 500 bin tona çıkarıldı.

Muğla'nın Seydikemer, Fethiye, Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz ilçelerinden Rusya'ya ihraç edilen domates kotası Rusya tarafından 350 bin tondan 500 bin tona çıkarıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptıkları son görüşmede çıkan karar sonucunda Türk domatesi Rus sofralarındaki yerini daha güçlü bir şekilde alacak. Rusya'ya domates ihracatında kota 350 bin tondan 500 bin tona çıkarıldı. Taze domatesin 2022 yılında 377 milyon dolarlık dövizi Türkiye'ye kazandırdığı bilgisini veren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 150 bin tonluk kota artışının Rusya'ya domates ihracatının yolunu güçlü bir şekilde açtığını dile getirdi. Türkiye'nin domates ihracatında Rusya'nın uzun yıllar lider ülke olduğunu son yıllarda kota sorunları nedeniyle Rusya pazarında güç kaybı yaşadıklarını aktaran Uçak, “Rusya'ya 2021 yılında 68 milyon dolar olan taze domates ihracatımız 2022 yılında 33 milyon dolara geriledi. Bu karar sonrasında Rusya'ya domates ihracatımızın tekrar toparlanmasını ve Rusya'nın lider ülke konumuna yükselmesini bekliyoruz. Sektörün önünü açan karar nedeniyle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu kararın üreticilerimize ve ihracatçılarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu. Domates ihracatı 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 22'lik artışla 145 milyon dolardan 203 milyon dolara ulaştığı bilgisini veren Başkan Uçak, domates ihracatının bu olumlu karar sonrasında 2023 yılı sonunda 500 milyon dolara ulaşabileceğini sözlerine ekledi. (İHA)
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Mart, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi, uluslararası öğrenci tercihinde yüzde 25’lik dilimde yer aldı

Kastamonu Üniversitesi, milletlerarası öğrenci tercihinde dünyada yüzde 25’lik dilimde, Asya kıtasında ise yüzde 15’lik dilimde yer aldı.
Dünya genelinde yükseköğretim kurumlarını milletlerarası öğrencilere sunduğu imkanlar açısından pahalandıran Study Abroad Aide (SAA), "Uluslararası Öğrenciler İçin 2025 Dünya Üniversite Sıralaması"nı yayımladı. Global ölçekte 8 bin 536 üniversitenin değerlendirildiği listede Kastamonu Üniversitesi, dünya genelinde 2069. sıraya yerleşerek birinci yüzde 25’lik dilimde yer aldı.
Asya kıtasındaki üniversiteler ortasında 505. sırada konumlanarak birinci yüzde 15’lik dilime girmeyi başaran Kastamonu Üniversitesi, Türkiye sıralamasında ise 46. sırada yer aldı.
SAA tarafından hazırlanan "En Âlâ Kıymet Üniversite Sıralamaları 2025" listesinde de yer alan Kastamonu Üniversitesi, dünya genelinde bin 97. sırada yer alarak birinci yüzde 13’lük dilime girdi. Asya üniversiteleri ortasında 208. sıraya yükselerek yüzde 6’lık dilimde yer edinirken, Türkiye genelinde ise 23. sıraya yerleşti.
Konuya ait değerlendirmede bulunan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin milletlerarasılaşma gayeleri doğrultusunda adımlar attığını belirterek, "Üniversitemiz, akademik takımı, memleketler arası öğrencilere sunduğu imkanlar ve bilimsel araştırmalara verdiği takviyeyle global sıralamalarda yer almaya devam etmektedir. Öğrencilerimize nitelikli bir eğitim sunarken, araştırma-geliştirme faaliyetleriyle de bilim dünyasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bu tıp milletlerarası sıralamalarda yer almak, gelişimimizi kıymetlendirme açısından değer taşımaktadır. Önümüzdeki devirde de eğitimde kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.