Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Kasım, 2024 00:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Rize’de ‘Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’ düzenlendi

Rize’de her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’ bu yıl da ilgi odağı oldu.
Rize’nin Ardeşen ilçesinde her yıl geleneksel hale gelen Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’nın bu yıl 5.’si düzenlendi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük kültür ve tutkularından biri olan atmacacılık geleneğinin bir yansıması olan yarışmada 25 atmaca güzellik ve beceride birbirleriyle yarıştı. Etkinliğe yarışmacıların dışında çok sayıda atmacasever de katıldı. Etkinlikte genç-yaşlı atmacacılar herkesin ilgi odağı oldu.
40 yıldır atmacacılık ile uğraştığını kaydeden Bülent Akdemir, "Yaklaşık 40 yıldır yani 6 yaşından beri atmacacılık ile uğraşıyorum. Çok seviyorum. Bu anlatılmaz yani yaşanır. Buna biz et, tavuk yüreği, hindi boynu, alabalık, yumurta, bu tip şeylerle bakıyoruz. Sevdikten sonra bakım maliyeti insanın gözüne gelmiyor" dedi.
3 yıldır babası ile birlikte atmacacılık yaptığını ifade eden 17 yaşındaki Doğukan Sonbay, “Suyuna, yemine, yemeğine, özellikle kaldığı yere çok dikkat ediyoruz. Altına sürekli odun serip temiz bir ortamda besliyoruz. Kemalpaşa’dan babamla birlikte atmacalarımızı getirdik. Birlikte sergileyeceğiz. Atmacacılık çok güzel bir duygu, paylaşılamaz bir sevgi" dedi.
Atmacasına çocuğu gibi baktığının altını çizen bir başka yarışmacı Recep Birinci de, "Çocukluğumdan beri atmacacılık yapıyorum. Atmacacılığı çok seviyorum. Atmacaya çocuğum gibi bakıyorum. Sabah uyandığımda kendim yemeden onu yediriyorum" ifadelerini kullandı.

"İnsanlar gerçekten bu kuşlara sevdalanıyorlar"
Atmaca beslemeyi çocuk büyütmeye benzeten Ardeşen Belediye Başkanı Enver Atagün de, "Yıllardır devam eden bir gelenek. Ben de çocukluğumda atmaca yakalama, evimizde babamın atmaca beslediği, bu olayı yaşamış biri olarak insanlar gerçekten bu kuşlara sevdalanıyorlar. Bu kuşun insanın elinde oturması, gözünüze bakması, elinizden yumurta yemesi. Gerçekten aşık oluyorsunuz bu hayvanlara. Dönem sonunda da göç yollarında, göç devam etmesi için salıyorsunuz. Böyle kız çocuklarımızı belli bir yaşa geldikten sonra üniversiteye gitsin, kendi ayaklarında dursun, işte ne bileyim gözünüzden sakındığınız, beslediğiniz, her şeyiyle ilgilendiğiniz, çocuklarınızı nasıl ki üniversite gönderiyorsunuz. Ben bu olayı ona benzetiyorum. Biz de bu kuşları böyle bir dönem burada sevip besleyip ondan sonra salıp göçlerine devam etmelerini sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Mayıs, 2025 10:59 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ’de Batı Karadeniz Ebeler Haftası sempozyumu düzenlendi

Karabük Üniversitesi Batı Karadeniz Ebeler Haftası Sempozyumu'na ev sahipliği yaptı.

Karabük Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyumda, afet ve salgın dönemlerinde ebelerin toplum sağlığındaki kritik rolü ve liderlik becerilerinin önemi vurgulandı.

Hamit Çepni Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlik, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı(ÜNİDES) kapsamında gerçekleştirildi.

Avucumdaki Nefes Ebelik Kulübü'nün Ebeler Haftası ve Ebeler Günü dolayısıyla organize ettiği sempzoyuma Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müslüm Kuzu, akademik ve idari personelile öğrenciler katıldı.

"Kriz Zamanlarında Ebelik: Umudu ve Yaşamı Desteklemek" temasıyla düzenlenen sempozyumda, afet ve salgın dönemlerinde ebeliğin önemi çok yönlü olarak ele alındı.

Sempozyumun açılış konuşmasını ve ilk oturumun başkanlığını Doç. Dr. Reyhan Aydın Doğan yaptı. "Ebelikte Liderlik ve Kriz Yönetimi" başlıklı ilk oturumda konuşan Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner, ebelik mesleğinin sadece olağan dönemlerde değil, afet ve kriz zamanlarında da kadınlar ve çocuklar için hayati hizmetler sunduğunu ifade etti. Özellikle 6 Şubat Depremi sonrasında ebelerin karşılaştığı zorluklara değinen Sayıner, kadınlara ve 0-6 yaş grubu çocuklara yönelik hizmetlerin büyük oranda ebeler tarafından yürütüldüğünü belirtti.

"Afetlerde Ebelik" başlıklı ikinci oturumun başkanlığını ise Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Çuvadar yaptı. Oturumda, Doç. Dr. Şahika Şimşek Çetinkaya ve Ebe Müeyesser Demir, afet ortamlarında ebelerin karşılaştıkları güçlükleri ve çözüm yollarını değerlendirdi.

Üçüncü oturumda, "Salgınlarda Ebelik" konusu ele alındı. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Songül Aktaş ve Dr. Öğr. Üyesi Sebahat Hüseyinoğlu üstlendi. Dr. Ebe Ebru Çalışkan ve Uzman Ebe Figen Başkan Birinci, salgın dönemlerinde sahada edindikleri deneyimleri paylaşarak, ebeliğin bu süreçlerdeki önemine dikkat çekti.

Son oturumda ise"Afet ve Salgın Durumlarında Ebelik Eğitimi" konusu ele alındı. Oturum başkanlığını Dr. Öğr. Üyesi Merve Akıncı üstlenirken, Doç. Dr. Duygu Murat Öztürk ve Ebe Cenan Kömürcü, kriz ortamlarında ebelik eğitimine yönelik yaklaşımları ve geliştirme önerilerini paylaştı.

Etkinlik sonunda, konuşmacılara teşekkür belgesi takdim edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.