Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
03 Kasım, 2024 00:15
blank
İhlas Haber A.

Rize’de ‘Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’ düzenlendi

A+ A-

Rize’de her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’ bu yıl da ilgi odağı oldu.
Rize’nin Ardeşen ilçesinde her yıl geleneksel hale gelen Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’nın bu yıl 5.’si düzenlendi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük kültür ve tutkularından biri olan atmacacılık geleneğinin bir yansıması olan yarışmada 25 atmaca güzellik ve beceride birbirleriyle yarıştı. Etkinliğe yarışmacıların dışında çok sayıda atmacasever de katıldı. Etkinlikte genç-yaşlı atmacacılar herkesin ilgi odağı oldu.
40 yıldır atmacacılık ile uğraştığını kaydeden Bülent Akdemir, "Yaklaşık 40 yıldır yani 6 yaşından beri atmacacılık ile uğraşıyorum. Çok seviyorum. Bu anlatılmaz yani yaşanır. Buna biz et, tavuk yüreği, hindi boynu, alabalık, yumurta, bu tip şeylerle bakıyoruz. Sevdikten sonra bakım maliyeti insanın gözüne gelmiyor" dedi.
3 yıldır babası ile birlikte atmacacılık yaptığını ifade eden 17 yaşındaki Doğukan Sonbay, “Suyuna, yemine, yemeğine, özellikle kaldığı yere çok dikkat ediyoruz. Altına sürekli odun serip temiz bir ortamda besliyoruz. Kemalpaşa’dan babamla birlikte atmacalarımızı getirdik. Birlikte sergileyeceğiz. Atmacacılık çok güzel bir duygu, paylaşılamaz bir sevgi" dedi.
Atmacasına çocuğu gibi baktığının altını çizen bir başka yarışmacı Recep Birinci de, "Çocukluğumdan beri atmacacılık yapıyorum. Atmacacılığı çok seviyorum. Atmacaya çocuğum gibi bakıyorum. Sabah uyandığımda kendim yemeden onu yediriyorum" ifadelerini kullandı.

"İnsanlar gerçekten bu kuşlara sevdalanıyorlar"
Atmaca beslemeyi çocuk büyütmeye benzeten Ardeşen Belediye Başkanı Enver Atagün de, "Yıllardır devam eden bir gelenek. Ben de çocukluğumda atmaca yakalama, evimizde babamın atmaca beslediği, bu olayı yaşamış biri olarak insanlar gerçekten bu kuşlara sevdalanıyorlar. Bu kuşun insanın elinde oturması, gözünüze bakması, elinizden yumurta yemesi. Gerçekten aşık oluyorsunuz bu hayvanlara. Dönem sonunda da göç yollarında, göç devam etmesi için salıyorsunuz. Böyle kız çocuklarımızı belli bir yaşa geldikten sonra üniversiteye gitsin, kendi ayaklarında dursun, işte ne bileyim gözünüzden sakındığınız, beslediğiniz, her şeyiyle ilgilendiğiniz, çocuklarınızı nasıl ki üniversite gönderiyorsunuz. Ben bu olayı ona benzetiyorum. Biz de bu kuşları böyle bir dönem burada sevip besleyip ondan sonra salıp göçlerine devam etmelerini sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

03 Kasım, 2024 00:22
blank
İhlas Haber A.

Meyve, sebze ve tarla bitkileri üretiminde öncü şehir ‘Samsun’

A+ A-

Samsun, meyve, sebze ve tarla bitkileri üretiminde Türkiye’nin ilk sıralarında yer alıyor.
Türkiye’nin gıda ambarı olarak kabul edilen Samsun’un Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü Ovalarında yetiştirilen meyve, sebze ve tarla bitkileri yurtiçi ve yurtdışı birçok yere ihraç gönderiliyor. Soya, çeltik, tütün, ayçiçeği, lahana, karnabahar, brokoli, barbunya, pırasa, turp, biber, fasulye, fındık, kızılcık, kivi, muşmula ve dut üretiminde Türkiye ortalamasının başını çeken Samsun, gıda ambarı olarak başı çekiyor.

Türkiye’den en çok lahana ve karnabahar Samsun’da üretiliyor
TÜİK verilerine göre yılda 416 bin ton lahana üretilen Samsun, ülkedeki lahana üretim payının yüzde 43’üne tek başına sahip. Samsun ayrıca karnabahar üretiminde da yüzde 28 üretim payı ve yıllık 70 bin ton üretimle ilk sırada yer alıyor. Brokoli, barbunya, pırasa, turp, biber ve taze fasulye üretiminde de ilk 10 sırada yer alan Samsun, sebze üretimi konusunda öne çıkıyor.

Fındık, kızılcık, kivi ve muşmulanın üretim adresi Samsun
Sebzede olduğu gibi meyvede de iddialı bir konumda bulunan Samsun, yıllık 112 bin ton fındık üretimi ile ülke genelinde 2. sırada yer alıyor. Samsun ayrıca kızılcık, kivi, muşmula ve dut üretiminde de ilk 10 il arasındaki yerini koruyor.

Kenevir üretim merkezi de Samsun
Samsun, lif ve tohum kenevir üretiminin de merkezi konumunda. Türkiye’deki kenevir lifinin yüzde 71’i tohumunun ise yüzde 18’i Samsun’da üretiliyor. Lif ve tohum kenevir üretiminde 1. sırada olan Samsun’da yılda 315 ton kenevir üretimi gerçekleştiriliyor. Bu kenevirlerin 254 tonu kenevir, 61 tonu da tohumdan üretiliyor.
Çeltik, soya fasulyesi, tütün, ayçiçeği, kuru fasulye, buğday ve şeker pancarı üretiminde de ilk sıralarda yer alan Samsun, tarla bitkileri üretiminde de iddiasını devam ettiriyor.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Şifa Eczanesi
Şifa Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi İnönü Caddesi Sen Is Hanı No:1 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3500

Üniversite Eczanesi
Üniversite Eczanesi
Adres

Üniversite Mahallesi, Efsa Nur Sokak B-Blok No:1-A-B Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-2726

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455