Reklam
Reklam

Bu ormana asırlardır balta girmiyor, kuruyup yıkılan ağaçlarda ormanda bırakılıyor

bu ormana asirlardir balta girmiyor kuruyup yikilan agaclarda ormanda birakiliyor ErFIUg44
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Kasım, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
0

Tokat’ın Günçalı köyünde bulunan ardıç ormanında, Danişmendliler devrinden şehit mezarları bulunduğuna inanıldığı için asırlardır ağaç kesilmiyor.

Tokat kent merkezine 36 kilometre uzaklıkta bulunan Günçalı köyünde, Danişmendliler devrine uzanan bir rivayet, jenerasyondan jenerasyonlara yaşatılıyor. Köy sakinleri köy hudutları içerisinde yer alan ardıç ormanında, Danişmendli hükümdarı Melik (Emir) Gazi kumandasındaki ağır yaralı askerlerin ormana sığınarak burada şehit olduklarına inanılıyor. Ardıç ağaçlarının şehit kanlarından beslenerek öteki ağaçlardan farklı bir görünümde oldukları düşünülüyor.

Bu nedenle köy sakinleri ’şehit kanından filizlendiğine’ inandıkları bu ağaçları hiç bir suretle kesmiyor, meskenlerinde yakacak yahut yapı materyali olarak kullanmıyor. Kuruyup devrilen ağaçlar ise yeniden ormanda bırakılarak oturak olarak kullanılıyor. Üçlü ve dörtlü gövdeler halinde büyüyen çok sayıda ağacın yer aldığı ormanın, ’tarih ve inanç değeri’ taşıdığı gerekçesiyle müdafaa altına alınmasını istiyor.

“Şehitlerin aziz anısı yaşatılıyor”

Bölgenin yöre halkı için kutsal bir mana taşıdığını belirten Günçalı köyü muhtarı Murat Topaç, “Burası eski vakitlerde büyük bir savaşın yaşandığı yer olarak biliniyor. Yaralı askerlerin sırt sırta verip saklandığı ve bir kısmının burada şehit olduğu rivayet ediliyor. Ardımızdaki ağaçların da o şehitlerin aziz anısıyla büyüdüğüne inanılır. Biz bu nedenle bu ağaçları koruyoruz. Kurban keser, dualar eder, geçmişimizi unutmamaya çaba ederiz. Ağaç yaşasa da kurusa da buradan odun alıp meskene götürmeyiz” dedi.

“Tek kökten sırt sırta büyüyen çok ağaç var”

Yöre halkından Tahsin Bakır ise dedelerinden miras kalan geleneği sürdürdüklerini tabir ederek:

“Buralara baktığımızda üçlü, dörtlü, beşli haliyle sırt sırta vermiş birçok ağaç görürüz. Köküne inildiğinde ise aslında tek kök olduğu görülür. Rivayete nazaran Melik Gazi ve ordusu akşamüzeri bu ormanlık alana sığınıyor. Sabah olduğunda ağır yaralı askerlerin bir kısmı sırt sırta şehit halde bulunuyor. Halk da bu ağaçların o şehitlerin kanından filizlendiğine inanıyor. Bu yüzden bu ağaçlardan kereste yapmayız, yakacak olarak da konutumuza götürmeyiz” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Kumluca’da yangın paniği

kumlucada yangin panigi pgRGqnL4
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Haziran, 2026 04:00 tarihinde yayınlandı
0 0

Bartın’ın Ulus ilçesine bağlı Kumluca beldesinde otluk alanda çıkan yangın paniğe neden oldu.

Kumluca beldesinde Çay Kenarı mevkiinde henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Saat 21.00 sıralarında çıkan yangını fark eden çevredeki vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi. Paniğe neden olan yangına müdahale eden ekipler, kısa sürede alevleri kontrol altına aldı. Yangında herhangi bir can kaybı ya da yaralanma yaşanmadığı öğrenilirken, yaşanan olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Yangının çıkış nedeni ise yapılacak araştırmanın ardından netlik kazanacağı öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin