Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Mart, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Ramazan’ın vazgeçilmez lezzeti: 8 saatte pişiyor, hazır olduğu, kaleden çalınan davulla duyuruluyor

Çorum’un İskilip ilçesinde pişmesi 8 saat süren keşkek, Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor. Gün boyunca pişen keşkek hazır olduğunda ilçedeki kalede davul çalınarak vatandaşlara haber veriliyor.
Çorum’un İskilip ilçesinde 8 saatte pişen keşkek iftar sofralarının vazgeçilmezleri ortasında yer alıyor. İskilip’in her mahallesinde bulunan keşkek fırınları yüzyıllardır devam eden geleneğe şahitlik etmeye devam ediyor. İftar saatinde fırınların önünde toplanan vatandaşlar, keşkek yemeği ile damaklarını şenlendiriyor. UNESCO’nun Müşahhas Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan keşkeğin 8 saatlik lezzet seyahati iftar sofralarında sonlanıyor.

Fırınlarda yoğunluk oluşuyor
Marka tescili alan ve ilçenin özgün yemeklerinden olan keşkek, meşhur İskilip dolmasından sonra kentin en uzun pişen ikinci yöresel yemeği olma özelliğini taşıyor. Keşkeğin ağır ilgi görmesi en çok fırın sahiplerinin yüzünün güldürüyor. Yılda bir ay çalışan keşkek fırınları, bu ayı en karlı biçimde kapatmak için her türlü imkanı müşterilerine sağlamaya çalışıyor.

Keşkekler hazır olunca kaleden davul çalınıyor
Sabah saatlerinde vatandaşlar tarafından keşkek çömlekleri fırınlara getiriliyor. Her bir çömleğin üzerinde karışmaması için işaretler bulunuyor. Keşkekler hazır olduğunda ise davulcular İskilip Kalesi’nde davul-zurna çalıyor. Davul-zurna sesini duyan vatandaşlar keşkek fırınlarına giderek çömleklerini alıyor.

"Sabah 9’ dan akşam 5’e kadar pişiyor"
Vatandaşlardan İskilip keşkeği hakkında bilgi veren Suna Kanbur, "İskilip’te Ramazan keşkeksiz olmaz. Keşkeğin iç gereçlerini konutta hazırlarız, içine soğan, et, yarmalık keşkek istek eden içine her şeyi katabiliyor. Olağan bu yemek Ramazan ayı mühletince yenildiği için 30 gün müddet ile sofralarımızda bulunuyor. Keşkek saat 9.00’dan 17.00’ye kadar pişiyor. Öbür keşkek hazırlayan vatandaşlar da iç hazırlığını farklı farklı yaptıkları için, çömlekler de tıpkı ortamda piştiği için lezzetleri farklı hoş olur. Keşkeğin piştiğini saat 17.00 üzere kaleden yükselen nara ve davul sesiyle anlarız. Herkes gelip sıraya girer. Çömleklerin üzerinde yazan isim ya da numaralar sayesinde Keşkeğini bulup alır" dedi.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Nisan, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Emniyet müdüründen emniyet kemeri takmayan sürücüye ceza yerine çikolata tadında uyarı

Amasya’da polis grupları, polis haftasında kontrol yaptıkları vatandaşlara çikolata dağıttı. Emniyet kemeri takmadığı belirlenen bir şoför emniyet müdürünün ceza yerine çikolata tadında ihtarından büyük ders çıkardı.
Amasya Emniyet Müdürlüğü grupları, Türk Polis Teşkilatı’nın 180. yıl dönümü münasebetiyle kontrollerde vatandaşlara çikolata dağıttı. Geç saatlerde uygulanan kontrollere katılan Amasya Emniyet Müdürü Ayhan Saraç, emniyet kemeri takmayan bir şoförle karşılaşınca evvel çikolata verdirdi. Sonra da, "Sizden isteğimiz emniyet kemerinizi takmanız. Zira bu sayede kentimiz ve sizler daha inançta olursunuz" kelamlarıyla ihtarda bulundu. Kusurunu kabul eden şoför Atalay Kılıç, "Mesafe kısaydı. Geç kaldık. Onun için kemer takmadık" kelamlarıyla kendini savunmaya çalıştı. Birinci kere bu türlü bir kontrole rastladığını belirten Kılıç, hayat kurtaran uyarısı nedeniyle Emniyet Müdürü Saraç’a teşekkür edip polis haftasını kutladı.
Bütün kurallara dikkat ettiği görülen kontrolde kardeşinin de trafik polisi olduğunu anlatan şoför Hülya Altın Şişman ise, "Tüm polis teşkilatının gününü kutluyorum. Onlara emanetiz ve onlara çok güveniyoruz" diye konuştu.
Emniyet Müdürü Saraç, denetimlerde görev alan işçisine çikolata, pasta ve çay ikramında da bulundu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.