Ramazan ayında dengeli beslenme önerileri - Karabük Haber Postası
ramazan ayinda dengeli beslenme onerileri m6F7dnBQ
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Mart, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Ramazan ayında dengeli beslenme önerileri

Ramazan ayında uzun saatler aç ve susuz kalındığından ve beslenme sistemin değiştiği için bu devirde istikrarlı beslenmenin büyük ehemmiyet taşıdığını belirten Diyetisyen Tuba Yıldırım, “Ramazan’da öğünlerinizi genel olarak sahur, iftar ve orta öğün formunda düzenleyebilirsiniz. Böylelikle gün içinde almanız gereken besin ögelerini üç öğüne bölmüş ve istikrarlı beslenmiş olursunuz” dedi.

Liv Sağlıklı Ömür Merkezi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Tuba Yıldırım, Ramazan ayında hakikat beslenme hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Sağlıklı beslenmenin hayatın her devrinde kıymetli bir yere sahip olduğunu söyleyen Dyt. Yıldırım, “Ramazan ayı uzun saatler aç ve susuz kaldığımız, beslenme sistemimiz epey değiştiği için bu devirde istikrarlı beslenme büyük ehemmiyet taşıyor. Olağan günlerde, rastgele bir öğünde eksik aldığımız bir besin ögesini gün içinde orta öğünlerde yahut öbür ana öğünlerde tamamlama fırsatımız oluyor. Lakin Ramazan ayında öğün sayımız sınırlanıyor. İstikrarlı beslenme her vakit çok kıymetli fakat bilhassa Ramazan ayında daha enerjik ve sağlıklı olabilmek için tertipli ve istikrarlı beslenme gereklidir” diye konuştu.

Dyt. Yıldırım, Ramazan ayında yanlışsız beslenme tekliflerini şöyle sıraladı:

“Ramazan’da öğünlerinizi genel olarak sahur, iftar ve orta öğün biçiminde düzenleyebilirsiniz. Böylelikle gün içinde almanız gereken besin ögelerini üç öğüne bölmüş ve istikrarlı beslenmiş olursunuz. Sahur yapma alışkanlığı sayesinde hem açlık müddetiniz azalır hem de metabolizma suratınızı korumuş olursunuz. Sahurda yumurta, ceviz, peynir, avokado ve mevsim söğüşlerini içeren hafif bir kahvaltı yahut yoğurt, yulaf, taze meyve, çiğ kuruyemişlerden hazırlanan sağlıklı bir kase tercih edebilirsiniz. İftar öğünü de en az sahur kadar değerlidir. Orucu bir hurma ve su ile açtıktan sonra çorba ve renkli bir salata ile devam edip, sonrasında ana yemeğe geçebilirsiniz. İftarda uzun açlık periyodundan sonra midenizi süratli bir formda doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide barsak rahatsızlıklarına sebep olduğu için iftardan sahura kadar öğün sayısını artırıp, aralıklarla beslenmeye itina şovunuz.”

İftar yemeğinden çabucak sonra tatlı yenilmemesi gerektiğini söz eden Dyt. Yıldırım, “Tatlı seçiminizi iftardan çabucak sonra yapmak yerine bir iki saat sonra orta öğün formunda hafif sütlü tatlılardan tercih etmek sağlıklı olacaktır. İftardan sonra tatlı isteklerinde kahve ve hurma ikilisi kan şekerini dengelemeye ve tatlı yeme gereksinimini azaltmaya yardımcı olacaktır. Ramazan’da hareketsizlik, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olabilir. İftardan sonra bir saatlik yürüyüşler yapmak sindirimi kolaylaştırır. İftardan sahura kadar ortalama en az iki litre su içmelisiniz. Bir şişe soda ve bir bardak bitki çayı da sindirim sisteminize yeterli gelecektir” açıklamalarında bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
trabzon 1 amator kume play off maci sonrasi tribunde kavga yPrLu1zt
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Nisan, 2026 00:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Trabzon 1. Amatör Küme Play-Off maçı sonrası tribünde kavga

Trabzon 1. Amatör Küme Play-Off grubunda şampiyonluk mücadelesi veren Araklı 1961 ile Faroz Yalıspor maçı sonrası tribünde yaşanan kavgaya polis ekipleri müdahale etti.

Trabzon 1. Amatör Küme Play-Off grubunda şampiyonluk mücadelesi veren Araklı 1961 ile Faroz Yalıspor, Ahmet Suat Özyazıcı Stadyumu’nda kozlarını paylaştı. Maçta ilk golü Araklı 1961 buldu. Ancak Faroz Yalıspor beraberliği yakalamayı başardı. İlerleyen dakikalarda Faroz Yalıspor’un kazandığı penaltı vuruşundan yararlanamaması maçın sonucunu belirledi ve mücadele 1-1 sona erdi.

Bu sonuçla birlikte grupta puan durumu değişti. Aynı saatte oynanan maçta Beşikdüzü’nü 1-0 yenen Sürmenespor, 19 puana ulaştı ve averajla liderliğe oturdu. Aynı puana sahip olan Araklı 1961 ikinci sırada yer alırken, 18 puanlı Faroz Yalıspor ise üçüncü basamakta bulunuyor.

Öte yandan büyük çekişmeye sahne olan karşılaşma sonrası Faroz Yalısporlu taraftarların bulunduğu tribünde kavga çıkarken, kavgaya polis ekipleri müdahale etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin