Hayat kurtaran 100. kök hücre bağışı, pasta kesilerek kutlandı - Karabük Haber Postası
hayat kurtaran 100 kok hucre bagisi pasta kesilerek kutlandi KwqcTgJM
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Haziran, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Hayat kurtaran 100. kök hücre bağışı, pasta kesilerek kutlandı

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bulunan Terapötik Aferez Merkezi 100. kök hücre naklini gerçekleştirdi.

Merkez çalışanları 100. donör sürecini pasta keserek kutladı. Hematoloji Dr. Üyesi Öznur Aydın, “Kök hücre için donör olmak çok değerli bir süreçtir. Ben tüm vericilerimiz teşekkür ediyorum. Bu süreç bilhassa lösemi hastalarının tedavisinde hayat kurtarıcı bir işlemdir” dedi.

Sağlık Bakanlığı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Türkiye Kök Hücre Merkezi (TÜRKÖK) 2023 yılında kuruldu. Kurulduğu günden bugüne kadar hastalara umut olan merkez 100. kök hücre naklini muvaffakiyetle gerçekleştirdi. 100. bağışçı olan polis memur Cumali Demir (29) için pasta kesildi. Hematoloji Dr. Öğr. Üyesi Öznur Aydın, “Merkezimizin 100. bağışçısının olduğu bir gündeyiz. Bu bağışlar bizim için çok manalı zira hayat kurtarıcı bir süreçtir. Kök hücre için donör olmak çok değerli bir süreçtir. Ben tüm vericilerimiz teşekkür ediyorum. Bu süreç bilhassa lösemi hastalarının tedavisinde hayat kurtarıcı bir süreçtir. Verici adaylarını öncelikle biz kıymetlendiriyoruz. Sıhhat taramasından geçiriyoruz. Vericinin ve donörün uyumlu olması gerekiyor. Bu süreç 3-4 saat sürüyor. Çok sıkıntı bir süreç değil” diye konuştu

“Hepimiz hayatta bu pozisyona düşecek pozisyondayız”

Bağışçı Cumali Demir, “Bir insanın hayatını kurtarmak için çabalıyoruz. Bunun ehemmiyetini Kızılay’da çalışan vazifeliler anlattı. Bu kadar kıymetli olduğunu bilmiyordum. Hasta ile eşleşmem olduğunu söylediler. Bende istekli olarak bunu verebileceğimi söyledim. Burada gerekli süreçler titizlikle yapıldı. Çok memnunum. Bir insanın hayatını kurtarabilecek konumdayım. Herkesi bağışçı olmaya davet ediyorum. Kimse korkmasın. Canımız yanmıyor ve bir yerimizi acımıyor. Hepimiz hayatta bu pozisyona düşecek pozisyondayız” dedi.

Yetkililerden alınan bilgilere nazaran, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Terapötik Aferez Merkezi, Sağlık Bakanlığı Kök Hücre Koordinasyon Merkezi ile yapılan muahede kapsamında, Orta Karadeniz Bölge Sorumlusu olarak kök hücre toplamaya Kasım 2023 prestijiyle başladı. İstekli bağışçılar, Kızılay’a verdikleri üç tüp kan örneğiyle TÜRKÖK ortak havuzuna dahil oluyor. Hasta ile doku eşleşmesi gerçekleştiğinde, sistem bağışçıyı belirleyerek toplama merkeze yönlendiriyor. Merkeze kabul edilen bağışçılara gerekli tetkikler uygulanıyor. Rastgele bir olumsuz durumla karşılaşılmıyorsa, kök hücre eserini toplama süreci muvaffakiyetle gerçekleşiyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
levj
Mustafa Akgün Avatarı
Mustafa Akgün tarafından
20 Nisan, 2026 14:18 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük Fatih Caddesi’nde tek yön işareti ters çevrildi

Karabük’te Fatih Caddesi’nde bulunan tek yön trafik levhasının kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından ters çevrildiği bildirildi.

Polis Evi yönünden Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi istikametine doğru tek yön olarak belirlenen güzergahta, levhanın yönünün değiştirilmesi nedeniyle bazı sürücülerin yolu yanlışlıkla ters yönde kullandığı öğrenildi. Bu durumun, trafik kameraları tarafından tespit edilerek sürücülere cezai işlem uygulanmasına yol açtığı ifade edildi.

Öte yandan, söz konusu yön levhalarının birkaç gündür bu şekilde bulunduğu ve henüz düzeltilmediği gözlemlendi. Durumun sürücüler açısından kafa karışıklığına neden olduğu belirtiliyor.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin