Karabük Haber Postası
Topçu Galeri

Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesi hizmetlerini büyütmeye devam ediyor

Zonguldak Yayın: 17.08.2023 04:36
Kaynak: İHA
Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesi hizmetlerini büyütmeye devam ediyor

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesi, 2013 yılından bu yana kesintisiz olarak hizmet sunmaya devam ediyor. İki merkezi ve üç başka binada çalışma salonu bulunan kütüphane, 24 saat kesintisiz hizmet vermesiyle dikkat çekiyor.

Yaklaşık 5500 metrekarelik kapalı alanı, 700 kişilik oturma kapasiteli, konforlu ve çağdaş yapısıyla örnek bir merkez durumunda olan Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesi’nin, hizmet imkânları gün geçtikçe artıyor. Üniversite öğrencileri ve akademisyenler, 176 bin 875 basılı kaynak, 7 milyon 971 bin 787 elektronik kaynağa haftanın yedi günü kesintisiz erişebiliyor. Kütüphane, açık raf sistemiyle çalışarak bilgiye kolay erişimi destekliyor. 767 farklı bahiste toplamda 15.703 dergiye konut sahipliği yaparken, 37 farklı vadeli yayın aboneliğinin yanı sıra İdealonline periyodik yayın data tabanı aracılığıyla da mecmualara daima erişim sağlanıyor. Yurt içinden ve dışından 37 data tabanına erişim imkânı sağlayan kütüphanenin tüm noktalarından kablosuz erişim ile çevrimiçi kaynaklara da ulaşılabiliyor. Ayrıyeten, KTS (Kaynak Talep Sistemi) ile öğrenciler kütüphanelerinde bulamadıkları kitap, mecmua ve bilgi tabanlarını 7/24 talep edebiliyor.

Engelsiz Kütüphane

Gör-işit salonu ile engelli kullanıcılarına da hizmet veren Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesinde, üç adet bilgisayar ve bu bilgisayarlara bağlı olarak sesli okuma, ekran büyütme programları, az görenler için doküman büyütücü ve görme engelliler için kitap okuma aygıtları bulunuyor. Birebir vakitte şu hizmetleri de sunuyor: İmtihan periyotlarında fiyatsız çorba, Küme çalışma odaları, Bookeye (kitap tarama cihazı), Self Check (ödünç alıp/verme cihazı), Book Shower (kitap yıkama makinesi), Cep Kütüphanem Taşınabilir Uygulaması, VETİS (uzaktan erişim platformu), AXİS (kurumsal akademik arşiv), Özel koleksiyonlarla kullanıcıları.

2023 yılı itibariyle uygulamaya konulan “Kullanıcı Memnuniyet Anketleri” ile kütüphanenin güçlü ve zayıf yanları belirlenip bu bağlamda kullanıcıların beklenti ve istekleri giderilmeye çalışılıyor. Batı Karadeniz’in en esaslı ve en güçlü üniversitesi olan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ), kütüphane hizmetlerini geliştirmeye ve nitelikli bir kütüphaneye sahip olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Üniversite kütüphanesinin, çağdaş yapısı ve güçlü kaynaklarıyla öğrencilere ve akademisyenlere eşsiz bir öğrenme tecrübesi sunduğunu lisana getiren ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, kullanıcı memnuniyetine verdikleri ehemmiyetle, kütüphane hizmetlerini daima olarak geliştirmeye devam ettiklerini bildirdi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ordu’da özgür piyasada fındık 100 lirayı aştı

Ekonomi Yayın: 22.09.2023 00:48
Kaynak: İHA
Ordu’da özgür piyasada fındık 100 lirayı aştı

Ordu’da hür piyasada fındık fiyatları 100 lira düzeyine ulaşırken, üreticiler fındıklarını depolayacaklarını söyledi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Heyeti Üyesi Arslan Soydan, “Serbest piyasa süratli bir halde yükselişe geçti ve 100 lira düzeylerinde hatta birtakım noktalarda üzerinde alım yapan alıcıları görüyoruz, bu yükseliş devam edecektir” dedi.

Türkiye’de en fazla fındık üretimimin yapıldığı Ordu’da hür piyasada fiyatlar 100 lira düzeylerine kadar yükseldi. Üreticiler, fiyatların daha da artacağını düşündüklerini, bu yıl rekoltenin açıklananın altında olduğunu belirterek, mahsullerini depolayacaklarını söyledi.

“Yükseliş süratli bir biçimde devam edecektir”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Heyeti Üyesi Arslan Soydan, “TMO fındık alımlarına başladığında özgür piyasa 72 liradan alımlara başlamıştı. Şu anda ise bir aya yakın müddettir fındık pazara iniyor, hür piyasa süratli bir biçimde yükselişe geçti ve 100 lira düzeylerinde hatta kimi noktalarda üzerinde alım yapan alıcıları görüyoruz. Tabi bu yükseliş devam edecektir. Biz üreticilerimize bilhassa hasat bittikten sonra ‘ihtiyacınız kadar fındığı pazara indirin’ formunda açıklamalarda bulunduk. Üreticilerimiz de bunları dikkate aldı ve bu üreticilerin ellerinde fındıkları duruyor, muhtaçlığı olan üreticiler ise pazara fındıklarını indirdi. Şu anda 100 lira düzeylerinde olan fındık fiyatları süratli bir halde yükselecek” diye konuştu.

“Ciddi bir talep var, fındık yok satıyor”

Bu yıl rekoltenin düştüğünü ve Türk fındığının kalitesinin öbür ülkelere nazaran çok yüksek olduğunu aktaran Soydan, “Bahçede görülen fındık ağustos ayında harmana gelmedi. Yani genel bir rekolte düşüşü var. Bu düşüş karşısında nitekim ülkemizde üretilen fındığa da önemli bir talep var. Fındık çok kıymetli bir ihracat eseri. O açıdan fındık yok satıyor. Üreticinin bu günlerdeki fiyatlar, hasattan çabucak sonra bekledikleri fiyatlardı. En azından fındığını elinde bulunduran üreticilerimize yüksek fiyattan sağma fırsatı doğdu” sözlerine yer verdi.

“Verim ve kaliteyi arttırmamız lazım”

Serbest piyasada oluşan fiyatların 2024 yılı dönemini da olumlu istikamette etkileyeceğini aktaran Soydan, “Talebin ağır olduğu Türk fındığının yerini öbür bir ülkenin fındığının dolduramayacağını açıkça görüyoruz. Onun şuan oluşan fiyatların, gelecek dönem daha da âlâ olacağını düşünüyoruz. Bizim de fındığımıza en düzgün formda bakarak, randıman ve kaliteyi arttırmamız lazım” biçiminde konuştu.

Zeynep Şahin isimli fındık üreticisi oluşan 100 TL’lik fiyatın kendisi için yetersiz olduğunu, bu sebeple mahsulünü depoda bekleteceğini söyledi. Şahin, “Şu anda piyasa yeterli üzere lakin ileride daha güzel olacak üzere. Bu sene kayıp var, yaklaşık 1 ton eserimiz olur” biçiminde konuştu.

İsmet Sırtbaşı isimli üretici de kimi manavlarında fındığın 105 liradan da alıcı bulduğunu söyledi. Piyasada fındığın biraz daha yükselmesini beklediğini belirten Sırtbaşı, sonrasında ise depolayacak yeri olmadığı için satacağını tabir etti.