Reklam
Reklam
sicaklarda ciftcilerin can suyu yapay yagmur FKjMgMzl
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Haziran, 2025 16:37 tarihinde yayınlandı
0

Sıcaklarda çiftçilerin can suyu: Yapay yağmur

Sıcak havaların tesirli olduğu Düzce’de, ziraî eserlerinin yanmasından tasa duyan çiftçiler, yapay yağmur yoluyla tarlalarına can suyu veriyor. 15 ton kapasiteli sulama tankı yapan Muhlis Çiftçi, “Çiftçiler traktörü görür görmez önüne atlıyorlar” dedi.

Düzce’de hava sıcaklıklarının 35 dereceyi aşmasıyla birlikte, çiftçiler mahsullerinin ziyan görmemesi için çeşitli çalışmalar yapıyor. Sulama sistemleri ile tarlalarına su verenlerin yanı sıra, tarlalarının yakınında su kaynağı bulunmayan çiftçiler ise devayı yapay yağmur sisteminde buldu. Düzceli Muhlis Çiftçi, yaz aylarında çiftçilere dayanak olabilmek hedefiyle 15 ton kapasiteli bir sulama tankı yaptı.

“Türkiye’de bu türlü bir sistem yok”

Traktörünün gerisine yaptığı sistem ile sıcak havalarda çiftçilere can suyu taşıyan Çiftçi, “Tamamen kendi imkanlarımla yaptığım tankerle yağmurlama sistemiyle tarlalarda sulama yapıyoruz. Çiftçiler, yüklü olarak mısır, yonca, yulaf ve fındık üzere eserler ekiyor. Kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle biz de bu türlü bir sistem geliştirdik. Taşımalı sulama sistemiyle, makul bir fiyat karşılığında tarlalarda sulama yapıyoruz. Şuanda Türkiye’de bu türlü bir sistem yok. Bunu kendimiz tasarladık. Olağan standartlarda olanlar var fakat kendi projemiz olduğu için Türkiye’de bu sistem tek diyebiliriz. Çiftçiler traktörü görür görmez önüne atlıyorlar” dedi.

“Çiftçiler mağdur”

Muhlis Çiftçi, çiftlilerin mağdur olduğunu tabir ederek, “Çiftçilerin ektiği mısır ve yonca üzere eserler, su yetersizliği nedeniyle kuraklıktan yanıyor. Bizde hem çiftçilerimiz faydalansın hem de ekilenlerin karşılığı alınsın diye bu türlü bir çalışma yapıyoruz. Bir nevi eserlere can suyu veriyor ve verimli bir sulama yapıyoruz” tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
fqw 1
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
02 Haziran, 2026 14:52 tarihinde yayınlandı
0

Karabük’te yaya geçidini kullanmayan yayalar tehlike oluşturuyor

Karabük’ün en işlek noktalarından biri olan Postane Caddesi’nde, yaya geçidi çizgisi bulunmayan alanlarda karşıdan karşıya geçmek isteyen vatandaşlarla sürücüler arasında görüş ayrılığı yaşanıyor.

Cadde üzerinde yoğun yaya ve araç trafiğinin bulunduğunu belirten vatandaşlar, yaya geçidi olmayan noktalarda sürücülerin kendilerine yol vermediğini ve bu nedenle karşıya geçmekte zorlandıklarını ifade ediyor. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve engelli bireyler açısından durumun risk oluşturduğunu dile getiren yayalar, sürücülerin daha dikkatli ve duyarlı davranmasını istiyor.

Sürücüler ise trafik kurallarına uygun hareket ettiklerini savunuyor. Yaya geçidi bulunan bölgelerde yayalara öncelik tanıdıklarını belirten araç sürücüleri, geçit çizgisi olmayan noktalarda durmak zorunda olmadıklarını ifade ederek, yayaların belirlenmiş geçiş noktalarını kullanmaları gerektiğini söylüyor.

Postane Caddesi’nde yaşanan bu durum, yaya güvenliği ve trafik kuralları konusunda farkındalığın artırılması gerektiğini bir kez daha gündeme getirirken, vatandaşlar bölgede ek yaya geçitleri oluşturulması ve gerekli uyarı levhalarının artırılması yönünde talepte bulunuyor.

Yetkililerin konuya ilişkin nasıl bir adım atacağı ise merakla bekleniyor.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin