Osmanlıdan günümüze kadar uzanan asırlık gelenek: "Arefe duası" - Karabük Haber Postası
osmanlidan gunumuze kadar uzanan asirlik gelenek arefe duasi 67srpbHX
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Mart, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Osmanlıdan günümüze kadar uzanan asırlık gelenek: “Arefe duası”

Çorum’da asırlık ahilik geleneği olan “arefe duası”, kent meydanında coşkulu bir kalabalıkla yine hayat buldu.

Çorum’da yaklaşık 1,5 asırdır sürdürülen ahilik geleneği “arefe duası”, bu yıl da kent meydanında esnaf ve vatandaşların ağır iştirakiyle gerçekleştirildi. Osmanlı’dan günümüze taşınan ahilik kültürünün kıymetli bir ögesi olan “arefe duası” aktifliği, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Akabinde ilahiler seslendirildi ve mehteran kadrosunun marşlarıyla devam etti. Ramazan ve Kurban Bayramlarının arefesi ile üç ayların başlangıcında düzenlenen bu kültürel aktiflikte, farklı meslek kümelerinden esnaflar bir ortaya geldi. Aktifliğe katılan esnaf ve vatandaşlar, güzel çıkar, bereketli yıl ve ülke genelinde birlik ve beraberlik dileğinde bulundu.

“Dualarımızın kabul olmasını temenni ediyorum”

Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, yaptığı açıklamada Ramazan Bayramı arefesinde birlik, beraberlik ve dayanışma bildirisi verdi. Esnafın gösterdiği dayanışma ruhundan ötürü teşekkür eden Vali Dağlı, bu çeşit geleneklerin toplumun kültürel yapısını güçlendirdiğini belirtti. Dağlı, “İnşallah bugün burada edilecek dualar, hepimizin hayrına olacak safiyane dualar olacaktır. Dualarımızın kabul olmasını temenni ediyorum. Bu geleneğin kalıcı olmasını diliyorum zira bu, bir marka üzere, bir simge üzeredir. Kentleri şehir yapan, milletleri millet yapan özel şeyler bunlardır. Bunları koruyacağız. Allah’tan bu geleneğin daim olmasını ve dualarımızın kabul olmasını niyaz ediyorum. İdrak edeceğimiz Ramazan Bayramı’nın kentimize, ailelerimize, memleketimize ve tüm insanlığa, İslam alemine hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

“Rabbim kaç ramazanları bize nasip etsin”

Belediye Lideri Dr. Halil İbrahim Aşgın da, ramazanın manevi atmosferine dikkat çekerek, bayramın dualarla ve arınmış bir şuurla karşılanması temennisinde bulundu. Aşgın, “Rabbim birçok ramazanlara, şu an olduğu üzere birlik içerisinde, kardeşlik ve beraberlik içinde ulaşmayı bizlere nasip etsin. Bin aydan daha güzel olan Kadir Gecesi’ne tekrar erişmeyi nasip etsin” dedi. Ramazan ayının manevi ikliminin toplumun her kesitini kucakladığını belirten Aşgın, “İnşallah ramazan bittiğinde af olmamış bir tane günahımız kalmasın” tabirlerini kullandı.

“Ramazan Bayramı’nı gönülden kutluyorum”

Bayramların, manevi yenilenme ve kardeşlik hislerinin pekiştiği vakitler olduğuna vurgu yapan Aşgın, “Ramazan Bayramı, günahsız bir şuurla, dualarla buluşacağımız, arınmış bir bayram olsun. Buradan tüm vatandaşlarımızın mübarek Ramazan Bayramı’nı gönülden kutluyorum. Birlik, beraberlik elimizi sıkarak değil, kucağımızı açarak olur. Bu program da bunun bir örneğidir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diyerek kelamlarını tamamladı.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÇESOB) Lideri Recep Gür ise, aktifliğe iştirak sağlayan herkese teşekkür ederek, bu geleneğin Türkiye’de az örneklerden biri olduğunu söyledi.

Etkinliğe, Vilayet Emniyet Müdürü Arif Pehlivan, İl Jandarma Kumandanı Albay Naim Çetinkaya, Vilayet Müftüsü Şahin Yıldırım, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
oncan 5 zonguldak tanitim gunlerinde dogalgaz arama gemisi konsepti yer alacak ktGjl2BP
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Nisan, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Öncan, “5. Zonguldak Tanıtım Günleri’nde doğalgaz arama gemisi konsepti yer alacak”

Zonguldak Dernekler Federasyonu (ZONDEF) Başkanı Ziya Öncan, İhlas Haber Ajansı (İHA) Zonguldak Muhabiri Onur Altındağ’ı ziyaret ederek, bu yıl İstanbul’da beşincisi düzenlenecek olan Zonguldak Tanıtım Günleri’ne ilişkin detayları paylaştı.

Zonguldak Valiliği himayelerinde, 14-17 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi Etkinlik Alanı’nda gerçekleştirilecek dev organizasyon için hazırlıkların yoğun bir şekilde sürdüğünü belirten Başkan Öncan, ilçe kaymakamlıkları ve belediyelerin koordinasyonunda açılacak stantlarla yöresel değerlerin tanıtılacağını ifade etti.

“Almanya’dan çevre illere kadar geniş çaplı katılım bekliyoruz”

Organizasyon öncesi hem yurt içi hem de yurt dışında kapsamlı görüşmeler yaptıklarını aktaran Öncan, “Almanya’ya giderek oradaki derneklerimizi ziyaret ettik ve projemizi anlattık. Zonguldak’ta da tüm ilçelerimizi bizzat ziyaret ederek bilgilendirme toplantılarımızı tamamladık. Etkinlik tarihi yaklaştıkça heyecanımız da artıyor. Başta İstanbul, Bursa, Kocaeli, Bolu ve Tekirdağ olmak üzere çevre illerdeki tüm hemşerilerimizi 14 Mayıs Perşembe günü gerçekleştireceğimiz coşkulu açılışa bekliyoruz” dedi.

Önceki yıllarda maden ocağı ve kömür treni, bu yıl doğalgaz arama gemisi

Tanıtım günlerinde her yıl farklı bir motto ile projeler ürettiklerine dikkat çeken Öncan, açıklamalarını şu sözlerle tamamladı:

“ZONDEF olarak etkinliklerimizde farkındalık oluşturmaya özen gösteriyoruz. Geçmiş yıllarda etkinlik alanına maden ocağı kurmuş ve kömür treni getirmiştik. Bu yıl ise Zonguldak açıklarından çıkarılan ve ülkemiz için büyük önem taşıyan doğalgazı simgeleyen arama gemisi konseptinde dev bir stant kurarak bu büyük keşfi tüm dünyaya anlatacağız. Bu kapsamlı ve anlamlı organizasyona tüm Zonguldaklı hemşehrilerimizi davet ediyorum.”

Bizi sosyal medyadan takip edin