Ortahisar Belediyesi tarafından askeri müze konseptiyle onarım projesi tamamlanan tarihi Hasanpaşa Hamamı açılış için gün sayıyor.
Trabzon’da müzeciliği farklı bir kulvara taşıyacak olan tarihi Hasanpaşa Hamamı, Osmanlı hamam kültürü ve tarihini canlandıracak.
Yaklaşık 3 yıl süren onarım çalışması kapsamında tarihi hamamın bünyesinde yer alan bütün ögeler aslına sadık kalınarak yine hayat bulurken eski hamam kültürünü yaşatacak bütün ögeler teşhir ediliyor.
Tarihi Hasan Paşa hamamının harabe durumda iken yapılan onarımla aslına uygun hale getirildiğini belirten Yüksek Mimar Hülya Çakmak ”Tarihi asker paşa hamamı, yazılı kaynaklara nazaran II. Abdülhamid periyodunda Hasan Paşa tarafından yaptırıldı. Sonrasında atıl, bakımsız durumda iken Ortahisar Belediyesi burasını bir müze ve kamunun yararlanacağı dinlenme yerine dönüştürebilir miyiz? Fikriyle yola çıktı. Onarım evresi tamamlandı daha sonra teşhir projesi gerçekleştirildi. Bundan sonra ufak tefek eksiklerin akabinde açılışı yapılacak. Burası epeyce farklı,Trabzon için özgün bir yapı. Zira yalnızca müze değil tıpkı vakitte çok gayeli salonuyla stant, çeşitli kültürel aktiviteler ve kafe olarak hizmet verecek. Yaklaşık 150 yıllık bir yapı olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Oldukça titiz bir çalışma yapıldı
Restorasyon çalışmasının epeyce titiz yapıldığını kaydeden Çakmak, “Tarihi hamam, belirli bir alt yapısı vardı lakin epeyce bakımsız atıl, harabeye dönüşmüş durumdaydı. Kültür Varlıkları Muhafaza Bölge Şurasının onayı ile onarım projesiyle tamamlandı. Hayli ağır ve titiz bir çalışma oldu. Son periyotta hamam yapılarının müze tahminen de çok hedefli yapı olarak kullanılmasından bahsedebiliriz. İstanbul, Eskişehir’de Türkiye’nin farklı kentlerinde hamam müze örneklerine rastlamamız mümkün. Lakin tarihi Hasan Paşa Hamamı bütün üniteleriyle bir arada aktif kullanılması açısından bir adım önde, öngün bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Müzede her giriş kapısının önünde bir barkot kod okuyucu sistemi mevcut. Gelen ziyaretçilerimiz kodları telefonlarına tanımlayarak buradaki bütün eserler hakkında bilgi alabilir” diye konuştu.
Müzede bilhassa yıkanan bireylerin balmumu heykellerinin yanı sıra odunların körükle ateşlenmesi manzaraları en çok ilgi çekenler ortasında yerini aldı.
Öte yandan hamamın tarihçesini belirten yazıda, “Hamam İkinci Abdülhamid devrinde Fırka Kumandanı olan Hasan Paşa tarafından yaptırıldı. Kaynaklara nazaran hamam, 1883 yılında tamamlanmış ve komutanın ismiyle anılmaktadır. Askeri Kışla ve Hastane örneklerinden hareketle, yapının mimarı ve üslup özelliğinden yola çıkılarak 19. yüzyıl yapısı olarak tarihlendirilmiştir. Hasanpaşa Hamamı Askeri Kışla, Askeri Hastane, Askeri Cami ve iki çeşmeden oluşan yapı kompleksinin bir kesimidir. Hasan Paşa (Askeri) Hamamı, yalnızca askerlerin kullanımına ilişkin olan özel bir hamamdır ”ifadeleri yer alıyor.