Amasya’da 17 yıldır arkeolojik kazıların sürdürüldüğü Oluz Höyük’te 2 binden fazla sayıda Demir Çağı’na tarihlenen boya bezemeli çanak, çömlek modülü bulundu. Benzerlerine rastlanmayan aslan figürlü çömlek kesimlerinin da yer aldığı koleksiyonun Anadolu’nun en büyük boya bezemeli çanak, çömlek koleksiyonu olduğu bedellendiriliyor. Hafriyat lideri Prof. Dr. Şevket Dönmez, “Anadolu’nun en büyük boya bezemeli çanak, çömlek koleksiyonuna sahibiz” dedi.
Oluz Höyük aslanlarının gibisi yok
Pers periyoduna ilişkin ateş tapınağında üzerinde aslan figürlerinin de olduğu iri çanak, çömlek modüllerinin bulunmasının akabinde bunların hafriyat meskeninde incelemeye alındığını belirten İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dönmez, “Oluz Höyük aslanlarının gibisi yok. 17 yıllık hafriyatlarda bulunan 2 binin üzerinde boya bezemeli çanak, çömlek modülü Anadolu Demir Çağı ve çanak çömlekçiliği açısından çok kıymetli. Zannediyorum bu da bugüne kadar hiçbir hafriyatta ele geçmiş değil” diye konuştu.
Oluz Höyük’te M.Ö. 1200 ile M.Ö. 300’lü yıllar ortasında boya bezemeli çanak, çömlek üretimimin gerçekleştirildiğini değerlendirdiklerini anlatan Prof. Dr. Dönmez, “Persler Anadolu’ya geldiklerinde aslan figürünü severek kullanmışlar. Aslanın gücü ve kuvveti Perslerin her vakit güzeline gitmiştir. Lakin Perslerin çok güçlü bir çanak, çömlek yapma geleneği yok. Fakat Anadolu’ya geldikleri vakit çanak, çömlek atölyelerini de yönetim etmeye başlıyorlar. Kendi beğenilerine de buna nazaran şekillendirmeye başlamışlar” biçiminde konuştu.
Kazılar heyecan verici
2 bin 500 yıllık Pers yolu, Anadolu’da birinci kere bulunan ateşgede ve çok sütunlu ibadethane üzere kompleksle karşılaştıkları kazıların heyecan verici sonuçları sürdürdüğüne işaret eden Dönmez, hafriyat projesine müsaade ile dayanak veren Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile katkı sağlayan Türk Tarih Kurumu, Amasya Valiliği ve Amasya Belediyesi’ne teşekkür etti.