Milletvekili Cedat Akay Toplanan Paraları Sordu - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
09 Temmuz, 2023 15:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Milletvekili Cedat Akay Toplanan Paraları Sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, AKP’nin memur maaşları ve bazı vergilerde artış öngören torba teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri şurasında toplanan vergiler ve yapılan kampanyalardan toplanan paraların maliyetini vererek iktidara yüklendi.

1999 Marmara Depremi’nin ardından 23 yıldır toplanan 88 milyarlık özel iletişim vergisiyle yapılabilecek konut sayısı hesabını açıklayan Milletvekili Akay, “TOKİ’nin bina metrekare inşaat maliyetleriyle ilgili olarak hesaplandığında 85 metrekarelik 214 bin konut yapılabiliyor. 119 metrekarelik bir konut yaptığımız zaman da 153 bin konut yapılabiliyor” dedi.

DEPREM İÇİN KULLANACAĞIZ DENİLEN “185.9 MİLYAR LİRA” NE OLDU

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen 6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sırasında konuşan CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, “Bundan yıllar önce 99 yılındaki Marmara depremi neticesinde özel iletişim vergisiyle ilgili olarak 2000-2023 yılları arasında toplanan toplam vergi gelirleri yani özel iletişim vergisi olarak 88 milyar. Yine, bunun akabinde imar affıyla ilgili toplanan yaklaşık 23 milyar 523 milyon. Türkiye Tek Yürek kampanyasıyla toplanan 74 milyarlık bir rakam var. Bu rakamların toplamı da 185,9 milyar yapıyor.” dedi.

TOPLANAN PARAYLA 123 BİN KONUT YAPILABİLİYORDU

Özel İletişim Vergisi’nden toplanan parayla yapılacak konut sayısına ilişkin veriler paylaşan Milletvekili Akay, “Özel iletişim vergisi olarak toplanan 88 milyarlık parayla ne kadar bir bina inşaatı yapılabileceği, konut inşaatı yapılabileceğinin rakamlarını vereceğim. TOKİ’nin bina metrekare inşaat maliyetleriyle ilgili olarak hesaplandığında 85 metrekarelik 214 bin konut yapılabiliyor. 119 metrekarelik bir konut yaptığımız zaman da 153 bin konut yapılabiliyor; bunlar çok ciddi rakamlar.” ifadelerini kullandı.

TOPLANACAK VERGİ GELİRLERİ DEPREMDE ZARAR GÖREN BÖLGE İÇİN KULLANILMALI

Toplanacak vergi gelirleri hakkında da konuşan CHP’li Akay, “Bu toplanan paraların bu dönemde ne taraflara harcandığını tam sağlıklı olarak bilemiyoruz. İnşallah, bu çıkan bütçeyle ilgili olarak tabii ki bu kanun tasarısı kesinleştikten sonra, uygulamaya geçtikten sonra bu vergi gelirleri toplanmaya başlanacak. Bütçe disiplini içerisinde nerelere kullanıldığının bilinmesi çok çok önemli. Bu kur korumalı mevduat hesabı yükünden de bir an önce kurtulmanın ve buradaki sağlanan tasarrufun da bu bölgede, depremde zarar gören halkımız için kullanılmasının faydalı olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)

Bizi sosyal medyadan takip edin
kastamonudaki fabrika yangini kontrol altina alindi 6nwm4CCf
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Nisan, 2026 08:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Kastamonu’daki fabrika yangını kontrol altına alındı

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde çıkan fabrika yangını ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Olay, sabah saatlerinde Kastamonu’nun Tosya ilçesi Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi Mehmetçik Caddesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Filterteks firmasına ait endüstriyel tekstil ve filtre malzemeleri üretimi yapan fabrikanın depo ve ofis bölümüne henüz belirlemeyen sebeple yangın çıktı. Yangın sırasında dumanları fark eden fabrika sahibi İ.Y. durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi.

İhbar üzerine olay yerine Tosya Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen ekipler, yangını imalat bölümüne sıçramadan kontrol altına almak için çalışma başlattı. Daha sonra bölgeye Kargı ilçesinden itfaiye ekipleri ile Tosya Orman İşletme Müdürlüğü arazözleri sevk edildi. Çok sayıda ekip fabrika çevresinden ve fabrika içerisinden yangına müdahale etti. Ekiplerin uzun çabaları neticesinde yangın imalat bölümüne sıçramadan kontrol altına alındı. Yangının büyük ölçüde söndürüldüğü fabrikada ekipler söndürme ve soğutma çalışmalarını sürdürüyor. Yangın haberini alan çalışanlar da duyar duymaz fabrikaya geldi.

Yangınla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin