Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Nisan, 2025 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

’Mavi Yıldız’ çiçeklerini görmek için 11 kilometre yürüdüler

Tabiat severler tarafından Trabzon’un Tonya ilçesinde yalnızca bu mevsimde açan ünlü "Mavi Yıldız" çiçeklerini görmek için 11 kilometrelik şiddetli lakin etkileyici bir tabiat yürüyüşü gerçekleştirildi.
Gümüşhane Dağcılık, Tabiat Sporları ve Gençlik Derneği (GÜDAK) üyesi 39 doğasever, denizden bin 300 metre yükseklikte bulunan ve her yıl nisan ayında Mavi Yıldız çiçeklerine konut sahipliği yapan Kadıralak Yaylasına tabiat yürüyüşü düzenledi. Araçlarla birinci olarak Düzköy ilçesine bağlı Doğankaya (Şahinkaya) mevkiine ulaşan sportmenler, burada etkileyici tabiat görünümleri eşliğinde yürüyüşe başladı. Parkurun birinci kısmında Şahinkaya tepesi ve tırmanış parkurunda incelemelerde bulunan grup, sonrasında vakit zaman karla kaplı tabanda ilerleyerek 11 km’lik parkur sonrasında Kadıralak Yaylası’na ulaştı.
Kadıralak Yaylası’na ulaşıldığında atletleri, mavi zakkum olarak da bilinen "Mavi Yıldız" çiçeklerinin oluşturduğu görsel şölen karşıladı. Yaylada fotoğraf ve görüntü çeken iştirakçiler, rengarenk tabiatın tadını çıkararak baharın tüm hoşluklarını objektiflerine yansıttı.
Dönüş yolunda Barak Gölü ve Canikdere Şelalesi’ne de uğrayarak programı sonlandırdıklarını kaydeden aktiflik sorumlusu Ahmet Yıldız, "Parkurumuzda Doğankaya’da bulunan tırmanış bahçesini gördük. Oradaki yarıktan arkadaşlarımızla birlikte itinalı biçimde geçtikten sonra yaylada açmış olan sarı menekşeleri gördükten sonra Kadıralak’a indik. Kadıralak’ta bu mevsimde mavi yıldız çiçekleri yer yer ve çok hoş bir formda açmıştı. 39 bireydik. Bütün arkadaşlarımızın tamamı faaliyeti çok hoş bir biçimde tamamladı. İştirakçilerin hepsine teşekkür ediyorum" dedi.
Etkinliğe katılan atletlerden Demek Bayraktar ise "Bugün tekrar çok hoş bir aktiflik vardı. Arkadaşlarımızla hoş bir parkur yürüdük. Sarı menekşeleri gördük. Sonrasında da Kadıralak Yaylası’ndaki mavi yıldız çiçeklerine ulaştık. Nitekim çok hoş bir etkinlikti. Tam da mevsiminde yakaladık. Kar kalkınca kusursuz oldu. Hoş bir gün oldu bizim için" tabirlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Nisan, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Tarihi Süleymaniye Mahallesi Gümüşhane’nin gastronomi zenginliğine ev sahipliği yapıyor

Gümüşhane’nin tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Süleymaniye Mahallesi kentin gastronomi zenginliğine mesken sahipliği yapıyor.
Gümüşhane’de Turizm Haftası kutlamaları kapsamında kentin tarihi ve doğal hoşluklarının yanında yöresel eserleri ve varlıklı mutfağının da turizme kazandırılması için çalışmalar sürüyor. Tarihi Süleymaniye Mahallesi’nde restore edilerek kullanıma sunulan Zeki Kadirbeyoğlu Konağı tarihi altyapısının yanı sıra Gümüşhane’nin güçlü mutfağının tanıtımına da konut sahipliği yapıyor. Gümüşhane’ye ilişkin 29 lezzetin sergilendiği ve iştirakçilerin beğenisine sunulan yöresel eserler ise kentin gastronomi zenginliğini gözler önüne seriyor. Tarihi Süleymaniye Mahallesi’nde tarihle yöresel lezzetleri harmanlanmasıyla kentin gastronomi tarihi de ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
Yapılan sunumlarla ilgili konuşan Kültür ve Turizm Vilayet Müdürü Nihal Sürmeli, "Bu aktifliği gerçekleştirmekteki temel maksadımız vilayetimizin kültürel ve gastronomi zenginliğini tanıtmak, yöresel lezzetlerimizi daha geniş kitlelere ulaştırmak ve vilayetimizin turizm potansiyeline katkı sağlamaktır. Gümüşhane’nin essiz mutfağını, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini adeta vakitte bir seyahate çıkaran ve yalnızca Gümüşhane’nin değil, tıpkı vakitte Doğu Karadeniz Bölgesi’nin de gizli hazinelerinden biri olan Süleymaniye Mahallesinin bu olağan üstü atmosferi ile sunmak istedik. Bu sunumlarımızı bilhassa vilayetimizin mutfak kültürü içinde kıymetli bir yere sahip olan Gümüşhane’nin Dölek köyünde yüzlerce yeldir bayanların topraktan yaptığı ve yörede "Gudu" olarak isimlendirilen ve tıpkı vakitte coğrafik işaretli eserimiz olan Dölek Güveçlerimizin içinde yaptık. Bu güveçlerimiz yapıldığı yerle birebir ismi taşıyan köyümüzde bunu meslek edinmiş bayanlarımız tarafından 5-6 farklı noktadan toplanan topraklardan doğal olarak el emeği ile yapılıp, odun ateşiyle fırınlanır daha sonrada içinde süt pişirilerek yöresel tabiriyle zillenme süreci yapılarak kullanıma sunulmaktadır. Sağlıklı olması ve içerisinde pişirilen yemeğe farklı bir lezzet katması ile ön plana çıkan Dölek Güveçleri’miz bilhassa et, zerzevat ve baharatların harmanlanmasıyla klâsik bir lezzete öncülük etmektedir. Bundan ötürü hem yöre halkı hem de ziyaretçiler için vazgeçilmez bir lezzet olmaktadır. Bunun yanında Gendime çorbası, Siron, Karalahana, pestil, köme üzere yöresel yemek ve tatlar da damaklarda iz bırakıyor. Tarihi atmosferde yöresel lezzetlerle tanışmak isteyenler için Süleymaniye Mahallesi, Gümüşhane’nin gözbebeği olmaya aday. Herkesi bu eşsiz tatları keşfetmeye, Gümüşhane’ye ve Süleymaniye’nin tarih ve lezzet dolu sokaklarında unutulmaz bir seyahate çıkmaya davet ediyoruz" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.