Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Şubat, 2025 00:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Lise öğrencileri kapalı ortamları sterilize edecek cihaz ve odun külünden sirke üretti

SAMSUN (İHA) – Samsun’da düzenlenen müsabakada lise öğrencileri yaptıkları projeleri sergiliyor. Samsun’da faaliyet gösteren bir okul, kapalı ortamları sterilize edecek aygıt yaptı. Ordu’da bir özel okul öğrencileri de odun külünden sirke üreterek kedi kumunu daha steril hale getirmeyi amaçladı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) mesken sahipliğinde düzenlen "Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması" devam ediyor. Samsun Atakum Bilim Sanat Merkezi öğrencilerinden Yaşar Yiğit Toraman, Kerem Bekdemir, Nevin Emek Avcı, ’Otonom Ortam Sterilizasyon Sistemi’ ismini verdikleri bir proje yaptı. Proje çerçevesinde öğrenciler, UVC radyasyonu ve ozon gazını kullanan bir aygıt geliştirdi. Proje hakkında bilgi veren Yaşar Yiğit Toraman, "Projemiz gayesi kapalı ortamları temassız bir formda UVV radyasyonu ve ozon gazının kanıtlanmış antimikrobiyal yeteneklerini kullanarak sterilize etmektedir. UVC radyasyonu ve ozon gazını tercih etme sebeplerimiz ikisinin de doğal, kalıntı bırakmayan dezenfektanlar olmasıdır. Sistemimiz bu dezenfeksiyon sisteminin yanında insan algılama sistemi barındırmaktadır. Bu insan algılama sisteminin olayı da ozon gazı ve UVC radyasyonunun ziyanlı tesirlerinden insanları sakınmaktır. Bu sistem çalışırken odaya rastgele bir insan girdiğinde insan algılama sistemimiz insanı anında algılamakta, sistemi direk durdurmaktadır. Bu sistemi deneyler ile kanıtlamış bulunmaktayız. Hastane ortamları, hastane odaları, poliklinikler, MR odaları, ameliyathane odaları bir sürü yerde kullanılabilecek bir sistemdir. Olağanda baktığımızda yalnızca ozon gazının maliyeti 18-20 bin TL iken, bizim aygıtımız bir UVC sistemi, ozon sistemi, insan algılama sistemini toplamda 25 bin TL’lik bir maliyet getiriyor. Vakitten tasarruf sağlıyor. 10 dakika boyunca UVC yapması, 25 dakika ozon jeneratörünün çalışması gerekiyor. Bu biçimde 40 dakika içinde bir ortamı sterilize edebiliyor" dedi.

Odun külünden sirke
Ordu bulunan bir özel lise öğrencileri Bilgenur Altun ve Dilay Ceren Çekver, odun külünü sirke yaparak, kedi kumunu daha steril hale getirmeyi amaçladı. Proje hakkında bilgi veren Dilay Ceren Çekver, "Odun külünün kedi kumundaki potansiyelini araştırıyoruz. Odun külümüzü değirmenlerde çektirerek, akabinde meşe odunumuzu sıcak bir formda elma suyuna ek ederek üstüne kaya tuzumuzu ve balımızı ek ederek 6 ay beklettik. Sirke elde ettik. Bu odun külü sirkemizi alternatif tıp yanında hayvan dostlarımıza yardım maksatlı kullandık. Hayvan dostlarımıza hem daha uygun bir hijyenik ortam sağlayabilmek hem de onları için ekosisteme yararlı bir ortam oluşturmak istedik" diye konuştu.

"Alternatif tıpta kullanılabilir"
Bilgenur Altun ise "Odun külü sirkemizi spreyleme metodu ile kedi kumuna aktardık. Aktarma süreci sonucunda kedi kumunda anti bakteriyel özelliğinin çok fazla olduğunu görmüş olduk. Bu projemizde odun külü sirkemizi ön plana çıkarmayı amaçladık. Odun külü sirkesini etrafımızda aldığımız duyumlar üzerine alternatif tıpta çok değerli bir özelliğini görmüş olduk. Odun külü sirkesinin göbek bölgesi etrafındaki yağları erittiği, grip üzere salgın hastalıklara âlâ geldiği, damar tıkanıklığı ve gibisi rahatsızlıklara alternatif tıp için bir tahlil olduğu duyumunu aldık. Bunun araştırılması gerekiyor" diye konuştu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Mart, 2025 13:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“Korumanın başkenti” Safranbolu’daki otellerde doluluk yüzde 100’e ulaştı

UNESCO Dünya Miras Listesi ile Cittaslow kategorisinde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki otellerin doluluk oranı Ramazan Bayramında yüzde 100'e ulaştı.

"Korumanın başkenti" gibi unvanlarla anılan Safranbolu, 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında yapılan evleri ve Arnavut kaldırımlarıyla misafirlerine tarihte yolculuğa çıkaracak.

Türkiye'deki yaklaşık 50 bin kültür ve tabiat varlığının bin 125'ini bünyesinde barındıran Osmanlı kenti, Cinci Han ve Hamam, Kent Tarihi Müzesi, Saat Kulesi, İzzet Mehmet Paşa ve Köprülü Mehmet Paşa camileri, Hıdırlık Tepesi, Cem Seyir Terası, İncekaya Su Kemeri ve kanyonu gibi yapılarıyla misafirlerine keyifli bir Ramazan Bayramı tatili sunacak.

Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği (SAFTİD) Başkanı Şebnem Urgancıoğlu, İhlas Haber Ajansı(İHA) muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi ilçedeki otellerde doluluk oranının Ramazan Bayramında yüzde 100'e ulaştığını belirtti.

"Bildiğiniz gibi ilkbahar ve sonbahar zaten bizim yüksek sezonumuz" diyen Urgancıoğlu, "Dolayısıyla dolu olması da çok normal. Çünkü bayramla birlikte Safranbolu'da da sezonun başlangıcı olmuş oluyor. Dolayısıyla güzel ve yoğun bir bayram bizleri bekliyor inşallah" ifadelerini kullandı.

Bayramların uzun periyotlarda olmamasının Safranbolu için önemli olduğunun altını çizen Urgancıoğlu, "Çünkü uzun periyotlarda periyodu bölmek birazcık daha zor oluyor. Arada boşluklar kalabiliyor fakat bu tip bayramlar her zaman Safranbolu için çok faydalı bayramlar. Aynı zamanda dediğim gibi ilkbahar olması yani daha deniz sezonu açılmadı. Dolayısıyla hareketin biz gibi noktalara her yerden kolay ulaşılabilir tarihi kentlere ve kültür turizme kayması da tabii ki son derece normal. Dolayısıyla biz yüzde yüz dolulukla bir bayram daha geçireceğiz. Bu bayramla birlikte sezonumuzu da açmış olacağız" diye konuştu.
Safranbolu Belediyesi'nin karşılama merkezinin bayramda ilk kez hizmet vereceğini ifade eden Urgancıoğlu, "Bu anlamda otobüsler tarihi çarşıya girmeyecek ve o kaosu inşallah yaşamayacağız Konuklarımızı, işletmecilerimizi yapılan bu düzenlemelerle ilgili de bilgilendireceğiz ki bir karışıklık ve sorun yaşamayalım. Ben sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum. Çünkü oldukça güzel bir düzenleme yapıldı. Aynı zamanda tarihi çarşıda yine işgaliyeler noktasında bir takım düzenlemeler yapıldı. Güvenlikle ilgili de tüm önlemler ve denetimler tamamlandı"
dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.