Karabük Postası tarafından
10 Haziran, 2022 13:12 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ’den Yeni Uluslararası İşbirlikleri

Kazakistan Zhetysu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kuat Baımyrzayev ve beraberindeki heyet Karabük Üniversitesine (KBÜ) ziyaret gerçekleştirdi. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat heyeti makamında ağırladı. Görüşmelerin ardından iki üniversite arasında akademik iş birliği protokolü imzalandı. Toplantıda KBÜ Rektör Prof. Dr. Refik Polat beraberinde; KBÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Prof. Dr. Mücahit Coşkun ve Prof. Dr. İzzet Açar, Uluslararası İlişkiler Ofisi Koordinatörü Öğr. Gör. Oya Çepni Önalan ve birim Öğr. Gör. Adnan Ucur ile KBÜ Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Öğr. Gör. Ayşegül Ay hazır bulundu. KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Kazakistan Zhetysu Üniversitesini KBÜ’de ağırlamaktan mutlu olduğunu dile getirerek KBÜ ve uluslararası başarıları hakkında heyete bilgiler aktardı. Kazakistan Zhetysu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kuat Baımyrzayev ise üniversitesi hakkında bilgiler vererek iki üniversite arasında yapılan akademik iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Görüşmelerin ardından KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat ve Kazakistan Zhetysu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kuat Baımyrzayev akademik iş birliği konularını içeren protokole imza attılar. (Nurettin Acar)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Haziran, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Ergan:

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Lideri Eyyüp Ergan, 10 yıl evvel dünya genelinde yıllık fındık tüketimi yaklaşık 900 bin ton civarında iken bugün bu sayının 1 milyon 200 bin tona ulaştığını belirterek, "Fındıkta randıman artıyor, gaye 4 milyar dolar ihracat" dedi.
Ergan, fındık üretimi ve zararlılarla çaba mevzularında değerli açıklamalarda bulunarak geçtiğimiz yıl fındıkta büyük ziyana yol açan kahverengi kokarca ile uğraşta bu yıl önemli adımlar atıldığını belirtti.
Ergan, "Kokarca, geçen yıl eserimize önemli ziyan verdi. Bu yılki tesirini önümüzdeki devirlerde daha net göreceğiz. Lakin bu zararlıyla gayret kapsamında hem biyolojik sistemler hem de samuray arısı salımı konusunda değerli çalışmalar yapıldı. Türkiye genelinde yaklaşık bir milyon samuray arısı tabiata bırakılacak. Bu arı, kokarcanın yumurtalarına yuva yaparak üremesini engelliyor. Umuyoruz ki bu çalışmalar muvaffakiyete ulaşır ve ülkemiz bu zararlıdan en kısa müddette kurtulur" diye konuştu.

Rekolte beklentisi yüksek
Trabzon’da bu yıl fındık rekoltesinin geçen yıla nazaran epey güzel olduğunu vurgulayan Ergan, "Tarım Bakanlığı, Trabzon için 62 bin tonluk bir rekolte kestirimi açıkladı. Şayet bu sayıya ulaşabilirsek, son yılların en yüksek üretim ölçüsüne erişmiş olacağız. Zararlılarla çabada muvaffakiyet sağlanır ve üreticilerimiz bahçelerine gereken ilgiyi gösterirse, bu yıl çok verimli geçecek" sözlerini kullandı.

Hedef: 1,5 milyon ton üretim, 4 milyar dolar gelir
Fındık ihracatında yeni pazarlara açıldıklarını belirten Ergan, global tüketimin her geçen yıl arttığını tabir ederek "10 yıl evvel dünya genelinde yıllık fındık tüketimi yaklaşık 900 bin ton civarındaydı. Bugün bu sayı 1 milyon 200 bin tona ulaştı. Üretim arttıkça tüketim de artıyor. Bu nedenle üretim ve kaliteyi artırmaya yönelik projeler geliştiriyoruz. Maksadımız, 750 bin ton değil, 1,5 milyon ton üretmek. Bu ölçüsü hem iç piyasada tüketebilir hem de ihraç edebiliriz. Böylelikle 2,5 milyar dolar yerine 4 milyar dolara yakın bir gelir elde edebiliriz. Bu sayı, Türkiye iktisadı için büyük değer taşıyor" dedi.
Türkiye’nin şu anda yaklaşık 120 ülkeye fındık ihraç ettiğini belirten Ergan, "Yurtiçinde yıllık ortalama 100-150 bin ton fındık tüketiyoruz. Kalan 600-650 bin ton civarındaki eseri ise ihraç ediyoruz. Önümüzdeki süreçte hem ihracat yaptığımız ülke sayısı hem de tüketim ölçüsü daha da artacaktır" formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin