Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

KBÜ Rektörü  Kırışık, SOSYALFEST’i Değerlendirdi

Karabük Yayın: 17.04.2024 13:48
KBÜ Rektörü  Kırışık, SOSYALFEST’i Değerlendirdi

Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde 2-3 Mart tarihlerinde düzenlenen Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest’e dair değerlendirme toplantısı, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında Sosyalfest İcra Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

Toplantıda, Ekim 2024’te Ankara’daki paydaş üniversiteler ile birlikte düzenlenecek Sosyalfest’e dair fikir alışverişinde bulundu.

Senato Toplantı Odasında düzenlenen Sosyalfest değerlendirme toplantısı Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın başkanlığında, Rektör Yardımları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Elif Çepni, Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Genel Sekreter Lütfü Köm, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Müezzinoğlu, Sosyalfest Koordinatörü Sosyal Bilimler MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Oruç Önalan, SKS Daire Başkanı Özcan Büyükgenç, Kurumsal İletişim Koordinatörü Arş. Gör. Fatma Sena Yaman, Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Musa Ak ve İşletme Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Feyzullah Esad Şekkeli’nin katılımıyla gerçekleşti.

Toplantıda konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “2-3 Mart tarihlerinde Karabük’te düzenlendiğimiz Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest’in değerlendirilmesi ve Ankara’da paydaş üniversitelerimiz ile birlikte Ekim ayında ikincisini düzenleyeceğimiz Sosyalfest için bir araya geldik. Karabük Üniversitesi olarak bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapmaktan dolayı büyük bir gurur ve memnuniyet duyuyorum. Çalışmanın başlangıcından bugününe göstermiş olduğumuz performansa baktığımızda hakikaten üstün bir başarı ile bu programı gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. Sosyalfest, yenilikçi ve sorun çözme odaklı yaklaşımlar içeren Sosyal Model Tasarım Yarışmaları ile konferanslar, söyleşiler gibi 400 stant etkinliği ve 123 sosyal etkinliği içeren muhteşem bir organizasyon oldu. Spor, sanat, kültür, edebiyat, psikoloji gibi sosyal bilimlerin her dalından alan etkinliklerimize çok büyük bir katılım oldu. Gençlerin coşkusu, heyecanı, arzusu gerçekten görülmeye değerdi” dedi.

“SOSYALFEST’E YOĞUN İLGİ OLDU”

Sosyalfest’e akademisyenler ve öğrencilerin yanı sıra kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının da yoğun ilgi gösterdiğini belirten Rektör Kırışık, “Bu iş birliği ve dayanışma ruhu, sosyal bilimlerin gücünü ortaya koymak adına son derece önemliydi. Sosyalfest’in başarısında emeği geçen tüm öğrenci, akademisyen, çalışan ve katılımcılara teşekkür ediyorum. Önümüzdeki süreç içerisinde Karabük Üniversitesi olarak sosyal bilimler alanındaki çalışmalarımızı daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz. Hep birlikte, toplumsal sorunlara karşı duyarlılıkla ve yenilikçi çözümlerle yaklaşarak Türkiye’nin ve dünyanın geleceğine katkı sağlayacağımıza inancım tamdır” diye konuştu.

Sosyalfest’in hem organizasyon hem de fikir açısından Türkiye’nin ve dünyanın ihtiyaç duyduğu bir etkinlik olduğunu ifade eden Rektör Kırışık, “Sosyalfest’i yapmaya, geliştirmeye, bütün ülkemize bunu mal etmeye, gençlerimizin, öğrencilerimizin, vatandaşlarımızın, milletimizin desteğini almaya devam edeceğiz. Sosyalfest’in ikincisini inşallah Ankara’da paydaş üniversitelerimizle Ekim ayında yapacağız. Bu heyecan kesintiye uğramadan devam etsin, daha büyük bir coşkuyla Türkiye sathında ve dünyada yayılsın, devam etsin, genişlesin istiyoruz” dedi.

Gerçekleşen değerlendirme toplantısının ardından Sosyalfest İcra Kurulu tarafından Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest’in fikir önderi KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’a hediye takdim edildi. (Ramazan Öztürk)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Dünya Yayın: 30.04.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı
Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun’a bu yıl 102,5 milyon TL’lik yatırım yapılacak.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu yatırım döneminde Samsun’da bulunan 63 projesinin toplam tutarı 102,5 milyon TL. Bu projelerin 42’sini inşaat, 20’sini orman ve 1’ini de hayvancılık projeleri oluşturuyor. Yatırımların 20,5 milyon TL’lik kısmını ağaçlandırma, 46,9 milyon TL’lik kısmını yol yapım/onarın çalışmaları, 12 milyon TL’lik kısmını ORKÖY projeleri, 19,5 milyon TL’lik kısmını fidan üretimi ve 3,5 milyon TL’lik kısmını da odun dışı çalışmalar kapsıyor. 2002 yılında Samsun’da 369 bin 517 hektar alan olan orman varlığı, yapılan çalışmaların ardından 389 bin 478 hektar alana çıkartıldı.

2 milyona yakın 134 türdeki fidan üretilip, Türkiye’ye dağıtılıyor

134 değişik türde fidan üretilen Samsun’da Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu fidanlar ormanlara dikiliyor, reyonlarda teşhir ediyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. 2024 yılında Samsun’da bulunan Bafra, Vezirköprü ve Samsun fidanlıklarında üretilmesi hedeflenen 1 milyon 850 bin adet fidandan 1 milyon 250 bin adetinin üretimi tamamlandı. Kalan 600 bin fidanının üretimi ise bu yatırım dönemi sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca 2 milyon adet fidanın tamamına ise bakım yapıldı.

Kırsaldan kente göçü önlemek için 12 milyon TL’lik kredi desteği

Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Destekleme Projesi (ORKÖY) faaliyetleri çerçevesinde Samsun’da 2024 yılında süt sığırcılığı (14), üretim geliştirme (traktör-4), tambur (16) ve arıcılık (9) olmak üzere 43 aileye toplamda 12 milyon TL’lik kredi desteği verilecek. ORKÖY kredi destekleriyle proje kapsamında orman köylüsüne ekonomik destek sağlanarak, kırsaldan kente göçün önüne geçilmek amaçlanıyor.

Doğal türler orman köylüsüne gelir kapısı oluyor

Bölge müdürlüğüne bağlı ormanlarda defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma türleri doğal yayılış gösteriyor. Bu kapsamda Samsun’da 25 bin dekar defne ormanından yıllık yaklaşık 1,5 ton üretim yapılırken, köylüye de 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanıyor. Yurt dışından oldukça talep gören mantar türü, orman köylülerine önemli bir gelir kapısı sağlıyor. Ayrıca il genelinde 40 bin dekar kestane ormanında yıllık yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir sağlıyor.

Yatırım faaliyetleri kapsamında müdürlük tarafından 2 milyon TL destek ile bu yıl içerisinde 1 adet ekoturizm rotası oluşturulacak.

Bu yıl içerisinde 1,5 milyon TL ödemek ile 1 adet de bal ormanı oluşturulacak.

Müdürlük tarafından ayrıca bu yıl içerisinde 600 bin TL ödenek ile 2 ton tohum üretilecek.