blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Mayıs, 2025 16:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KBB uzmanları Samsun’da buluştu

Samsun’da Türkiye’nin birçok vilayetinden doktorların katıldığı "19 Mayıs Kulak Burun Boğaz (KBB) Günleri"nin ikincisi gerçekleşti. İştirakçiler canlı cerrahi eşliğinde endoskopik sinüs cerrahisi ve rinoplasti uygulamalarında bilgilerini paylaştı.
Medicana International Samsun Hastanesi bünyesinde "19 Mayıs KBB Günleri Canlı Cerrahi Serisi" aktifliğinin bu yıl ikincisi düzenlendi. Kulak burun boğaz ve baş boyun cerrahisi alanında uzman isimleri bir ortaya getiren aktiflik endoskopik sinüs cerrahisi ve rinoplasti uygulamalarını ele aldı. Toplantıyı hastane tabiplerinin yanı sıra birçok vilayetten gelen uzman doktorlar ve çeşitli ülkelerden çevrimiçi olarak iştirak sağlayan uzmanlar da takip etti.
Saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını Toplantı Başkanı KBB Uzmanı Doç. Dr. Nesrettin Fatih Turgut yaptı. Turgut, toplantıda alandaki en kıymetli isimlerle bir ortaya gelerek onların bilgi birikiminden yararlanmanın epeyce yararlı olacağını söyledi.
Ardından kelam alan Medicana Sıhhat Kümesi Tıbbi Hizmetler Yöneticisi Dr. Necip Kozalı, Medicana’nın bilimsel çalışmalara öncülük ettiğini vurgulayarak, iştirakçilere başarılı bir toplantı dileklerinde bulundu.
Yapılan canlı bir ameliyat, sunum yapılan salonda iştirakçilere uzaktan ilişki ile canlı bir biçimde izletildi. Ayrıyeten alandaki çalışmalar hakkında kapsamlı sunumlar gerçekleştirildi.
Türk Rinoloji Derneği Onursal Lideri Prof. Dr. Metin Önerci ve Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği Lideri Prof. Dr. Suat Turgut, Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Özgür Kemal, Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Aslı Şahin Yılmaz, Opr. Dr. Uğur Yıldırım, Medicana Int. Samsun Hastanesi Başhekimi Opr. Dr.Murat Küsdül de toplantıya katılan isimler ortasında yer aldı.
Toplantının sonunda iştirakçilere plaket takdim edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Asya kökenli kene için hastalık bulaştırma riski şimdilik yok, patojen taraması yapılacak

Türkiye’de birinci defa görülen Asya uzun boynuzlu kenesinin şu an için hastalık taşıdığına dair rastgele bir bulgu bulunmadı.
Türkiye’de birinci kere tespit edilen Asya uzun boynuzlu kenesi (Haemaphysalis longicornis) hakkında açıklamalarda bulunan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısım Lideri Prof. Dr. Adem Keskin, şu an için ülkemizde tespit bu çeşide ilişkin örneklerin rastgele bir hastalık etkeni taşıdığına dair bilimsel bir bilgi bulunmadığını belirtti. Keskin, kenenin sonlu bir bölgede bulunduğunu, vatandaşlara panik yapmamaları davetinde bulundu. Kenelerin tabiatta birçok canlıdan kan emerek ömrünü sürdüren dış parazitler olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Keskin, bu nedenle hastalık taşıma potansiyeline sahip olsalar da, her vakit hastalığı bulaştırma da rol alacağı manasına gelmediğini vurguladı. Türkiye’de yaygın olarak bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ana taşıyıcısının "Hyalomma marginatum" isimli kene çeşidi olduğunu tabir eden Keskin, bu virüsün dünya genelinde 30’dan fazla kene çeşidinde tespit edilebildiğini lakin bunların hepsinin bulaştırıcı olmadıklarını belirtti.

Prof. Dr. Keskin; "Bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez"
Dünyada binden fazla kene çeşidi bulunduğunu belirten Keskin, "Keneler parazit canlılardır ve hastalık bulaştırma potansiyeli olan parazitlerdir. Fakat bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez" dedi.
"Şu anda bu yeni tespit edilen tıbbın (Haemaphysalis longicornis) KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir bulgu yok"
Yeni tespit edilen "Haemaphysalis longicornis" çeşidi için şimdi rastgele bir bilimsel çalışmanın yapılmadığını tabir eden Keskin, mevzuyla ilgili projelerin hazırlandığını ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından desteklenen çalışmalar kapsamında toplanılan kenelerde patojen taraması yapılacağını söyledi. Bu taramalarla, kelam konusu kene cinsinde patojen taraması yapılacak. "Şu anda bu yeni çeşidin KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir risk kelam konusu değil. Ülkemizde bu hususta net bir bulgu yok. İlgili kurumlarla temas halindeyiz, iş birliği içinde yapılacak bilimsel araştırmalar sonuçlandığında kamuoyuyla şeffaf formda paylaşacağız" diyen Prof. Dr. Keskin, yapılan çalışmalar tamamlanmadan kesin yargılarda bulunmanın hakikat olmadığını da kelamlarına ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin