Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Ocak, 2024 00:36 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KBB uzmanı uyardı: “Geniz eti, tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonu sebebi”

Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Opr. Dr. Yunus Karadavut, “Geniz etinin normalden fazla büyümesine bağlı burun tıkanıklığı, ağzı açık uyuma, horlama, uyku apnesi, sık tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, diş, yüz, çene gelişiminde bozukluklar, sık orta kulak iltihapları, işitme kayıpları, büyüme ve gelişmede gerilik, geçmeyen burun akıntıları ve sinüzitler, ağız kokusu, iştahsızlık, konuşma bozukluğu gibi şikâyetler ortaya çıkabilir” dedi.
Liv Hospital Samsun Kulak Burun Boğaz Uzm. Dr. Yunus Karadavut, çocuklarda geniz eti ve bademcik ameliyatları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Geniz etinin kısaca tanımını yapan Opr. Dr. Karadavut, “Geniz eti (adenoid); küçük dil ve yumuşak damağın arkasında, boğazın arka-üst kısmında burunla birleştiği bölgede yer alır. Bademcikler (tonsil) ise boğaz girişinde her iki tarafta dil kökü ile küçük dil arasında yerleşmiş, boyutları değişebilen iki adet lenfoid dokudur. Bademcik ve geniz eti, solunum ve sindirim sisteminin başlangıcında yerleşerek solunan hava ve alınan yiyecek, içecekle ilk temasa geçen bağışıklık sistemi dokularıdır. Geniz eti ve bademcik problemleri genellikle okul öncesi ve okul çağı çocuklarında daha sık görülmektedir. Günümüzde okulların açılması, havaların soğuması, artan üst solunum yolu enfeksiyonları gibi durumlar da geniz eti ve bademcik problemlerini tetiklemektedir” şeklinde konuştu.

Çocuklarda cerrahi gereken durumlar
Geniz etinden dolayı oluşabilecek şikâyetlere değinen Dr. Karadavut, “Geniz etinin normalden fazla büyümesine bağlı olarak burun tıkanıklığı, ağzı açık uyuma, horlama, uyku apnesi, sık tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, diş, yüz, çene gelişiminde bozukluklar, sık orta kulak iltihapları, işitme kayıpları, büyüme ve gelişmede gerilik, geçmeyen burun akıntıları ve sinüzitler, ağız kokusu, iştahsızlık, konuşma bozukluğu gibi şikâyetler ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen olgularda cerrahi önerilmektedir. Ayrıca çocuklarda yılda 5-6’dan fazla ateşli bademcik iltihabı öyküsü, bademcik apsesi öyküsü, bademciklerin aşırı büyüklüğüne bağlı horlama, uyku apnesi, yutma güçlüğü gibi durumlar varsa cerrahi önerilmektedir” diye konuştu.

“Bademcik ve geniz eti ameliyatlarının 3 yaşından sonra yapılması tercih edilir”
Bademcik ve geniz eti ameliyatlarının 3 yaşından sonra yapılmasının tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Karadavut, “Bu ameliyatlar 3 yaş itibariyle yapılabilir ancak uykuda nefes durması problemi, apne gibi problemler yaşanıyorsa ameliyat daha erken yaşta da yapılabilmektedir. Geniz eti ve bademcik problemlerine, bazen orta kulak problemleri de eşlik edebilmektedir. Tekrarlayan orta kulak enfeksiyonları, geçmeyen orta kulakta sıvı (kronik seröz otit), işitme kaybı gibi durumlarda geniz eti-bademcik ameliyatları ile beraber, kulak tüpü takılması işlemi de uygulanabilmektedir” şeklinde konuştu.

“Yarı yıl tatili, ameliyatlar için en uygun dönemlerden biri”
Geniz eti ameliyatının 15 dakika, bademcik ameliyatının ise ortalama 30 dakika süren bir ameliyat olduğunu belirten Karadavut, “İkisi birlikte uygulanması gereken durumlarda da işlem maksimum 30 dakika sürmektedir. Hastamız geniz etinde aynı gün, bademcik ameliyatında ise 1 gün sonra taburcu edilmektedir. Ameliyat sonrası uygun diyet ile çok kısa sürede iyileşme mümkündür. Yarıyıl tatilinde diyetin rahat uygulanabilir olması ve çocukların evde olması nedeniyle geniz eti ve bademcik ameliyatları için en uygun dönemdir” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Çaycuma’nın gizli hazinesi Kadıoğlu Mozaikleri korunup, ziyaretçilere açılacak

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Kadıoğlu Köyü’nde bulunan ve bölgenin değerli kültürel mirasları ortasında yer alan tarihi mozaikler, artık daha inançlı bir biçimde korunacak ve ziyaretçilere açık hale gelecek.
Zonguldak Vilayet Genel Meclisi’nin Haziran ayı üçüncü birleşimi, Meclis Başkanı Necdet Karaveli başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda tarihi bir karara imza atıldı. Çaycuma Kadıoğlu Köyü’nde yer alan ve Vilayet Özel Yönetimi mülkiyetinde bulunan 116 ada 23, 24, 25 ve 28 numaralı parsellerin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 25 yıllığına tahsisi oy birliğiyle kabul edildi.
Bu karar ile birlikte, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilecek "Koruma Çatısı ve Ziyaretçi Merkezi" projesi için resmi adım atılmış oldu. Proje sayesinde mozaikler, tabiat kaidelerinin yıpratıcı tesirlerinden korunurken, ziyaretçiler için de bilimsel ve çağdaş sunum tekniklerinin kullanılacağı bir alan oluşturulacak.
Koruma çatısı, mozaiklerin üzerine inşa edilerek yağmur, kar ve güneş ışınları üzere dış etkenlerin tarihi yapıya ziyan vermesini engelleyecek. Ziyaretçi merkezi ise gelen turistlere rehberlik, bilgilendirme ve görsel sunum hizmeti sağlayacak.
Zonguldak Vilayet Genel Meclisi üyeleri, bu değerli kararı oy birliğiyle kabul ederek, Kadıoğlu Mozaikleri’nin korunmasına ve tanıtılmasına katkı sundu. Meclis üyeleri, bölgenin kültürel zenginliklerine sahip çıkılmasından duydukları memnuniyeti lisana getirerek, bu cins projelerin hem mahallî tarih şuuruna hem de turizme katkı sağladığını vurguladı.
Kadıoğlu Mozaikleri’nin hak ettiği bedeli görmesi için atılan bu adım, bölge halkı ve tarih meraklıları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin