Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde bulunan Gürleyik Şelalesi, rengarenk ağaçları ile sonbaharda vatandaşlara görsel şölen sunuyor.
Kastamonu’nun Hanönü ilçesine bağlı Bağdere köyü mevkiinde bulunan Gürleyik Şelalesi, yılın her mevsiminde ayrı bir güzelliğe bürünüyor. Yılın her döneminde vatandaşlar tarafından yoğun ili gören şelalede sonbaharın gelmesi ile birlikte mest eden manzaralar ortaya çıktı. Kahverengi, sarı, kırmızı ve turuncunun farklı tonlarına bürünen ağaçlarla çevrili şelale ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Yaklaşık 40 metre yükseklikten iki kademe şeklinde akan şelalenin çıkardığı ses de huzur veriyor.
Şelaleyi gezmeye gelen vatandaşları ziyaret eden Hanönü Belediye Başkanı Serkan Uçar, bölgenin özellikle yaz aylarında Hanönü ilçesi ve çevre ilçe ve illerden gelen vatandaşların piknik alanlarından olduğunu söyledi. Bölgenin sonbahar aylarında ayrı bir güzelliğe büründüğünü ifade eden Uçar, “Sonbahar mevsimi ağaçların renklerinin en güzel olduğu dönem. Ziyaretçilerin özellikle sonbahar aylarında burayı ziyaret etmelerini tavsiye ediyorum, görenlere huzur veriyor” dedi.
Şelalenin güzelliğine hayran kaldığını belirten ziyaretçilerden emekli öğretmen Mükremin Karaüzüm, bölgenin turizme kazandırılmasının önemli olduğunu belirterek, “Öğrencim olan Belediye Başkanı Serkan Uçar beni buraya getirdi, burası görenlere ayrı bir huzur veriyor. Yaz ve sonbahar aylarında buraya herkesin gelinmesini tavsiye ediyorum. Hanönü’deki sonbaharın en güzel görüldüğü yerlerden biri burası. Dere boyunda gezdiğimiz zaman çınar ağaçlarının kahverengi ve yeşile çalan müthiş renk cümbüşü içeren yapraklarını göreceksiniz. Yaban fındıkları ayrı güzellik katıyor. Burası kısa mesafede birçok ağacı bulabileceğiniz rengarenk bir güzellik diye konuştu” diye konuştu.


Kastamonu’nun saklı cenneti Gürleyik Şelalesi, sonbaharda ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor
Tokat’ta aşırı yağışlar erkenci kirazı vurdu
Tokat’ta etkili olan yoğun yağışlar nedeniyle erkenci kirazlar dalında zarar gördü. Üreticiler 2 yıldır üst üste erkenci kirazdan zarar gördüklerini belirtti.
Tokat’ta son aylarda etkili olan yoğun yağışlar, kirazı etkiledi. Kentte taşkın nedeniyle birçok tarım arazisi sular altında kalırken, Büyükyıldız beldesinde yetiştirilen erkenci kirazlar da aşırı yağıştan olumsuz etkilendi. Birçok üreticinin kirazları dalında zarar gördü.
Beldede çiftçilikle uğraşan Alaattin Öncü’ye ait 65 adet erkenci kiraz ağacındaki meyveler, yağmur nedeniyle dalında yarıldı. Bölgede geç hasat edilen kiraz çeşitleri için ise şimdilik risk bulunmadığı öğrenildi.
“Erkenci kirazlar komple yarıldı”
Geçtiğimiz yıl yaşanan don olayında ürün alamadıklarını belirten üretici Alaattin Öncü, bu yıl da aşırı yağış nedeniyle büyük zarar yaşadıklarını söyledi. Bahçesindeki kirazları gösteren Öncü, meyvelerin pazara sunulamayacak hale geldiğini ifade etti.
Öncü, “Bir buçuk aydır yağmur yağıyor. Kirazlarda yenecek durum hiç kalmadı. Gördüğünüz gibi komple yarıldı. Erkenci kiraz umutları bitti. Geçen sene don komple vurdu. Bir gram bile hasat alamadık. Bu sene de erişen kirazları yağmur patlattı, erkenci kiraz yine yok. Arkasından gelen geç kirazlarda şu an bir sorun yok. Ama erkenci kirazlar komple patladı, yarıldı. Satılacak, tezgaha koyulacak kiraz değil” dedi.

