Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde bulunan Gürleyik Şelalesi, rengarenk ağaçları ile sonbaharda vatandaşlara görsel şölen sunuyor.
Kastamonu’nun Hanönü ilçesine bağlı Bağdere köyü mevkiinde bulunan Gürleyik Şelalesi, yılın her mevsiminde ayrı bir güzelliğe bürünüyor. Yılın her döneminde vatandaşlar tarafından yoğun ili gören şelalede sonbaharın gelmesi ile birlikte mest eden manzaralar ortaya çıktı. Kahverengi, sarı, kırmızı ve turuncunun farklı tonlarına bürünen ağaçlarla çevrili şelale ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Yaklaşık 40 metre yükseklikten iki kademe şeklinde akan şelalenin çıkardığı ses de huzur veriyor.
Şelaleyi gezmeye gelen vatandaşları ziyaret eden Hanönü Belediye Başkanı Serkan Uçar, bölgenin özellikle yaz aylarında Hanönü ilçesi ve çevre ilçe ve illerden gelen vatandaşların piknik alanlarından olduğunu söyledi. Bölgenin sonbahar aylarında ayrı bir güzelliğe büründüğünü ifade eden Uçar, “Sonbahar mevsimi ağaçların renklerinin en güzel olduğu dönem. Ziyaretçilerin özellikle sonbahar aylarında burayı ziyaret etmelerini tavsiye ediyorum, görenlere huzur veriyor” dedi.
Şelalenin güzelliğine hayran kaldığını belirten ziyaretçilerden emekli öğretmen Mükremin Karaüzüm, bölgenin turizme kazandırılmasının önemli olduğunu belirterek, “Öğrencim olan Belediye Başkanı Serkan Uçar beni buraya getirdi, burası görenlere ayrı bir huzur veriyor. Yaz ve sonbahar aylarında buraya herkesin gelinmesini tavsiye ediyorum. Hanönü’deki sonbaharın en güzel görüldüğü yerlerden biri burası. Dere boyunda gezdiğimiz zaman çınar ağaçlarının kahverengi ve yeşile çalan müthiş renk cümbüşü içeren yapraklarını göreceksiniz. Yaban fındıkları ayrı güzellik katıyor. Burası kısa mesafede birçok ağacı bulabileceğiniz rengarenk bir güzellik diye konuştu” diye konuştu.


Kastamonu’nun saklı cenneti Gürleyik Şelalesi, sonbaharda ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor
Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu
Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.
Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.
İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.
Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.

