Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Şubat, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu’da vatandaşlara çağrı: ’2000 yılından sonra yapılan binalar tercih edilmeli’

Kastamonu Vilayet Afet ve Acil Durum Müdürü Dr. Suat Tüfekci, deprem konusunda vatandaşları uyararak, "Vatandaşlarımızdan beklentimiz, oturdukları binada gereksinim var ise binaların güçlendirilmesi ya da bina tercihlerinde yönetmeliklere dikkat ederek 2000 yılından sonra yapılan binaların bilhassa tercih edilmesi" dedi.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ili etkileyen 6 Şubat 2023 yılındaki sarsıntısı anma faaliyetleri çerçevesinde Kastamonu Vilayet Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü Hizmet Binasında toplantı gerçekleştirildi. 6 Şubat’ta meydana gelen zelzelelerin akabinde yapılan çalışmalar ve Kastamonu’nun zelzeleye hazırlıklarıyla ilgili bilgiler veren AFAD Vilayet Müdürü Dr. Suat Tüfekci, "Ülkemizin her vilayetinden ve her kurumundan 650 binden fazla kamu vazifelisi, beslenmeden, barınmaya, sağlıktan, psikososyal takviyeye alt yapıdan, güce, tarımdan ulaşıma, eğitimden ve güzelleştirme çalışmalarına kadar pek çok alanda canla başla çalıştı. Afetzede vatandaşlarımızın hayatlarının olağana dönmesi için insanüstü bir uğraş sergilendi. Bölgede beslenme hizmeti kapsamında günlük ortalama 4 milyon şahsa yemek hizmeti verildi. 20 milyon besin kolisi dağıtıldı, yaklaşık 150 bin yardım tırı bölgeye ulaştırıldı ve bunların dağıtımları koordine edildi. Vilayetimizden de 3 bine yakın çalışanımız bölgede misyon alarak pek çok mevzuda faaliyet sürdürmüştür. Ulusal seviyede gerçekleştirilen kampanyalarla 140 milyardan fazla nakit bağış toplandı. Toplanan bu bağışlar, kira ödemeleri, hasar hane ödemeleri, taşınma, vefat ve tahliye ödemeleri için kullanıldı. Milletçe el ele vererek, omuz omuza gösterdiğimiz dayanışma asrın felaketini, asrın birlikteliğine dönüştürdü. 3,5 milyon insanımızın bölge dışına tahliyesi gerçekleştirildi. 1 milyon 188 bin vatandaşımız yurtlarda konuk edildi. Kastamonu’da da 750 depremzede ailemizi konuk ettik" dedi.

"İlimizde bin 500’den fazla faal heyelan noktası tespit edildi"
Heyelan riski taşıyan bölgelerde yaşayan vatandaşların inançlı yerlere taşınması konusunda çalışmalar yürüttüklerini belirten Tüfekci, "Karadeniz Bölgesi heyelanlara, bilhassa de yağış, eğim ve toprak yapısıyla bağlı olan toprak kaymalarına maruz kalan bir coğrafya. Bu nedenle, bölgede bin 500’den fazla etkin heyelan noktası tespit edildi. Bu kapsamda, afet maruz bölge çalışmaları yürütülüyor. Şayet sahiden ıslah mümkün değilse, afet riski nedeniyle bölge yasaklanıyor ve yer seçim kademelerinden sonra vatandaşlarımıza inançlı konutlar teslim ediliyor. Fakat bu durum, her yıl değişebiliyor. Yeni yağışlarla birlikte yeni heyelan bölgeleri oluşabiliyor. Alandaki mühendis incelemeleri sonucunda bu alanlar tespit ediliyor ve nihayetinde Cumhurbaşkanlığı kararıyla resmi olarak ilan edildikten sonra süreç yürürlüğe giriyor" diye konuştu.

"Heyelanla bölgede kalan 57 konutumuz birinci etapta yıkılacak"
Heyelan sebebiyle afete maruz ilan edilen bölgelerin bulunduğunu söyleyen Tüfekci, "Şu anda Kastamonu Valiliği koordinesinde bu türlü bir çalışma yapıyoruz. Kendilerine konutları teslim edilen ve eski heyelanlı bölgede hala kalan ya da afete maruz kalmış yerde kalan meskenlerin yıkılma süreçleri başlatıldı. Vatandaşlarımıza bu hususta bildirimler yapılıyor. Daha inançlı bir biçimde toplumun ve vilayetimizin risklerden bertaraf etmek için çalışmalar yürütüyoruz. Birinci etapta bizim konut teslim ettiğimiz ve yıkılmasını gerektiren bina sayımızın çalışmaları yapıldı. Özelikle ilçelerimizde meskenleri yapılıp, eski meskenleri afete maruz kalmış konutların yıkılması öncelikli çalışmamız olacak. Şu an itibariyle 57 konutumuz bu halde bulunuyor. Bu hususla ilgili Kaymakamlıklarımız gerekli çalışmaları yürütüyor. Vatandaşlarımızın konutlarındaki eşyalarını tahliyesiyle birlikte bu binaların oturulamaz duruma getirilmesi gerekiyor. Bu çalışmamız başladı ve bu yıl boyunca da devam edecek" formunda konuştu.

"2000 yılından sonra yapılan binaların bilhassa tercih edilmesi konusunda hassas olmalarını bekliyoruz"
Depreme riski binalarda bilhassa kamu binalarında çalışmaların sürdüğünü belirten Tüfekci, "Özellikle riskli ilçeler konusunda da hassas davranıyoruz. Biliyorsunuz, Anadolu Fayı Tosya ilçemiz sonlarından geçiyor. En yakın sarsıntı riskinin bu fay çizgisine yakın 4 ilçemizde hissedileceğini düşünüyoruz. Bunlar İhsangazi, Tosya, Araç ve Kastamonu Merkez ilçeleri. Örneğin, Kastamonu Merkez’de 1943 zelzelesinde 43 vatandaşımız kaya yuvarlanması nedeniyle hayatını kaybetmişti. Bu yüzden vatandaşlarımızın mevcut yapılarını denetim ettirmesi ve risk taşıyan binalarını güçlendirmesi son derece değerli. Yeni bina tercihlerinde ise bilhassa 2000 sonrası yapılan ve zelzele yönetmeliğine uygun inşa edilen binaların tercih edilmesi gerektiğini tekrar vurgulamak istiyoruz. Vatandaşlarımızdan şu anda beklediğimiz, bir konut satın alırken cephesi, yola yakınlığı, mutfağının büyüklüğü üzere mevzulara bakarken üretim yılına da dikkat etmelerini istiyoruz" dedi.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Nisan, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Yüksel Yıldırım: “Buz gibi golümüzü iptal ettiler”

Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım, Galatasaray ile oynanan maçın akabinde iptal edilen gol konumuna sert reaksiyon göstererek, "Buz üzere golümüzü iptal ettiler" dedi.
Trendyol Muhteşem Lig’in 32. haftasında Samsunspor, alanında Galatasaray’a 2-0 mağlup oldu. Maçın ardından Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Galatasaray’a karşı istedikleri oyunu alana yansıtamadıklarını belirten Yıldırım, "Ne yaptıysak Galatasaray’ı yenecek oyunu sergileyemedik. Bize nazaran iptal edilen gol muhakkak ofsayt değildi. Nasıl bir çizgi çektiler anlamadık. Buldular bir sebep, buz üzere golümüzü iptal ettiler" diye konuştu.
Maçın genel değerlendirmesini de yapan Yıldırım, "Çok istedik fakat yakaladığımız durumları değerlendiremedik. Galatasaray bir karambolde gol buldu ve birinci yarı bu türlü bitti. İkinci yarının çabucak başında da gol yedik" tabirlerini kullandı.
Takımın mevcut durumuna da değinen Lider Yıldırım, "Samsunspor’un gücü bu kadar. Hayal edemeyeceğimiz bir noktadayız, ligde üçüncüyüz. Lakin takımımız çok dar. Üç oyuncumuz sakat, onların yerini doldurmaya çalıştık lakin olmadı. Ligin sonuna kadar Avrupa amacımızı kovalayacağız" açıklamasında bulundu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.