Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Kastamonu Üniversitesi toplamda; 69 adet patent, yararlı model ve tasarım müracaatında bulundu

Eğitim Yayın: 18.08.2023 00:36
İhlas Haber Ajansı
Kastamonu Üniversitesi toplamda; 69 adet patent, yararlı model ve tasarım müracaatında bulundu

kastamonu universitesi toplamda 69 adet patent yararli model ve tasarim muracaatinda bulundu 0 FIgyc9Jn
Kastamonu Üniversitesi; patent, yararlı model ve tasarım çalışmalarını aralıksız devam ederken; patent,faydalı model ve tasarım olarak toplam 69 müracaat gerçekleştirdi.

Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde muvaffakiyet çıtasını her geçen gün yükselten ve bu noktada maksatlarına emin adımlarla ilerleyen Kastamonu Üniversitesi hak sahipliğinde 2019-2023 devrinde; patent, yararlı model ve tasarım olarak toplam 69 başvurusu gerçekleştirildi. Bu müracaatlardan 53 tanesi patent ve yararlı model iken, 16 tanesi ise tasarım başvurusu olarak yapıldı.

Yıllara nazaran; 2020 yılında 6 patent 1 yararlı model, 2021 yılında 9 patent 2 yararlı model ve 5 PCT müracaatı yapıldı. 2022 yılında 14 patent 6 yararlı model ve 2 PCT müracaatı yapıldı. 2023 yılı ikinci çeyrek itibariyle ise 7 patent 1 yararlı model müracaatı ise Kastamonu Üniversitesinin hak sahipliğinde gerçekleştirildi.

Başvurusu yapılan patent ve yararlı modellerden 3 tanesi 2022 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. 2023 yılında ise 2 patent ve 1 yararlı modele ilişkin tescil süreci tamamlandı.

Kastamonu Üniversitesi, patent ve yararlı model çalışmalarının yanında endüstriyel tasarım çalışmalarına da son yıllarda değerli bir tartı verdi. 2021 yılında 3 müracaat, 2022 yılında 8 ve 2023 yılında ise 5 adet endüstriyel tasarım başvurusu gerçekleştirildi. Başvurusu yapılan dizaynlardan 3 tanesi 2022 yılında 7 tanesi 2023 yılında olmak üzere toplam 10 tanesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. 3 tasarım başvurusu yayımda yer alırken, 3 dizayna ilişkin tescil süreci ise devam ediyor.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin yakalamış olduğu bu ivmede emeği geçen tüm akademik ve idari çalışanı elde edilen muvaffakiyetleri için teşekkür etti.

Rektör Topal, üniversitelerde patent farkındalığının artırılması ve Türkiye’nin teknolojik gelişmesinde kıymetli yer tutan buluş faaliyetlerini daima teşvik eden ve ülkemizde fikri, sınai mülkiyet haklarının gelişimi için üniversitelere verdikleri takviyelerden dolayı Türk Patent ve Marka Kurumu’na teşekkür ederek, üniversitelerde patent farkındalığının ve teknolojik gelişmenin ehemmiyetine vurgu yaptı.

Rektör Topal, tıpkı vakitte üniversitelerde Ar-Ge ve patent çalışmalarına vurgu yapan, teşvik edip destekleyen Yükseköğretim Konseyi Lideri Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖK üyelerine şükranlarını sundu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

TÜRK-İŞ’E KALIRSA MİLLET AÇLIKTAN ÖLECEK !

Manşet Yayın: 21.05.2024 11:20
TÜRK-İŞ’E KALIRSA MİLLET AÇLIKTAN ÖLECEK !

Ülkedeki yüksek enflasyon nedeniyle, açlık ve yoksulluk potasına girenlerin sayısı hızla artıyor. Asgari ücret açıklandığında açlık sınırının üzerinde idi. Şimdi 723 ₺ altında. Bugün için potada değilim diye sevinmeyin. Sizinde potaya girmeniz yakındır. Enflasyon bu şekilde devam ederse, önümüzdeki ay, olmazsa sonraki aylarda potadasınız.

 

TÜRK-İŞ, 2024 Nisan ayı açlık sınırını 17.725 TL ve yoksulluk sınırı 57.736 TL olduğunu açıkladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BETAM) da Nisan ayında dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırı da 61 bin 418 lira olarak hesaplamış.

 

“Açlık Sınırı” dört kişilik bir ailenin, sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için bir ayda gıda için yapması gereken asgari harcama tutarını tanımlıyor. “Yoksulluk sınırı” ise  zorunlu ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama tutarını ifade ediyor.

 

Beslenme vücudun büyümesi, gelişmesi, bakımı, onarımı ve gerekli enerjinin sağlanması için dışarıdan gıdaların alınması olarak tanımlanıyor.

Beslenme sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Dengeli beslenmek çok önemli. Bu da 6 temel gıda grubundaki besinlerin alınması yoluyla oluyor. Bunlar karbonhidratlar, proteinler, yağlar, su, mineraller ve vitaminlerdir.

 

Dört kişilik ailenin aylık gıda harcaması tutarına açlık sınırı deniyor. Açlık sınırı hesaplamasında minimum kalori ve minimum maliyet dikkate alınır. Yoksulluk ve açlık sınırı belirlenirken ortalama 4 kişilik ailenin standart bir yaşam sürdürebilmesi için gerekli olan ihtiyaçlar belirlenir ve ardından hesaplama yapılır.

 

Beslenmek ile doymak arasındaki farkı bilmeyen insanlara zordur bunları anlatmak. “Benim karnım doyuyor aç değil açıkta değilim”  “Ülkede ekonomik kriz var diyorlar. O zaman bu marketlerdeki cafelerdeki kalabalıklar neyin nesi?” diyen kafaya hiç bir şey anlatamazsınız. Karnın kuru ekmekle makarna ile de doyar ama et, süt, peynir, yumurta gibi gıdalar almazsan beynin ve vücudun gelişmez deseniz ne olacak! Senin o kafelerde, marketlerde gördüğün kalabalık  85 milyonluk ülkedeki 20-25 milyonluk zengin ve mutlu azınlık. İşte bunlar o kafeleri ve marketleri doldurmaya yetiyor

Sen ve senin gibiler ucuz ekmek kuyruklarında desen ne anlayacak?

 

Yeteri kadar et, süt, peynir, yumurta, meyve yiyemeyen milyonlarca çocuk var bu ülkede. Tehlike çok büyük! Dengeli ve yeterli beslenemedikleri için iskelet ve beyin yapıları gelişmemiş bir nesil gümbür gümbür geliyor.

Benden uyarması!

 

TÜİK’i göreve davet ediyorum. Açlık ve yoksulluk rakamlarını da Tüik açıklasın! TÜRK-İŞ’e kalırsa millet açlıktan ölecek!