Reklam Alanı — Yan Sol Reklam Bu alana reklam ver
Reklam Alanı — Yan Sağ Reklam Bu alana reklam ver
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Eylül, 2023 08:48 tarihinde yayınlandı
0

Kastamonu, Çankırı ve Sinop’taki müzeleri 176 bin 297 kişi ziyaret etti

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2022 yılı kültürel miras istatistiklerine nazaran, TR82 bölgesinde yer alan Kastamonu, Sinop ve Çankırı’daki müzeleri toplam 176 bin 297 kişi ziyaret etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı tarafından 2022 yılı kültürel miras istatistikleri açıklandı. TÜİK Kastamonu Bölge Müdürlüğü tarafından verilen bilgiye nazaran, Kastamonu’da 2 tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı, 4 tanesi de özel olmak üzere toplam 6 adet müzenin yer aldığı belirtildi. 2022 yılı datalarına nazaran, Kastamonu’da müze ve ören yerleri toplam 140 bin 302 ziyaretçi çekerken, bu ziyaretçilerden 44 bin 153 tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ören yerleri ve müzelere, 96 bin 149 tanesi ise özel müzeleri gezdi. Kastamonu’daki müzelerde toplam 42 bin 385 adet eser bulunurken, bu yapıtların yüzde 93,4’ü Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzelerde yer aldı.

Kastamonu’da müze kart satılmazken Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzeleri ve ören yerlerini ziyaret edenlerin tamamı fiyatsız müzeleri ziyaret etti. Çankırı’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 1 tane müzenin bulunurken, 2022 yılı bilgilerine nazaran Çankırı’da müze ziyaretçi sayısı 15 bin 862 kişi oldu. Çankırı’daki müzedeki eser sayısı ise 20 bin 271 adet olarak belirtildi.

Sinop’ta 3 adet Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı, 1 adet ise özel olmak üzere 4 adet müze bulunurken, bu müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısı ise 20 bin 133 kişi oldu. Sinop’taki müzelerdeki eser sayısı ise 11 bin 157 adet oldu. Sinop’ta bakanlığa bağlı müze ve ören yeri ziyaretçilerinin yüzde 34,7’si fiyatlı müzeleri ziyaret ederken, ziyaretçilerin yüzde 65,3’ü ise fiyat ödenmeyen müzeleri ziyaret etti. Sinop’ta 2022 yılında 405 adet müze kartı satıldı.

TR82 bölgesinde müzelerde bulunan toplam yapıtların yüzde 76’sı sikkelerden oluşurdu. Kastamonu’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzelerde bulunan eserler sınıflandırıldığında toplam 39 bin 602 yapıtın yüzde 80,2’sini sikke, yüzde 15,1’sinin etnografik gereç ve yüzde 4,7’sinin arkeolojik gereç olduğu görüldü.

Çankırı’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzede bulunan 20 bin 271 adet yapıtın yüzde 80,8’i sikkelerden oluşurken, 3 adet el yazması ile 24 adet mühür ve mühür baskısı bulunuyor.

Sinop’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzelerde ise toplam 10 bin 984 eser bulunurken, bunların yüzde 50,6’sını sikkeler, yüzde 18,7’si ise etnografik malzemelerden yüzde 30,7’sinin ise arkeolojik gereçlerin oluşturduğu görüldü.

Bizi sosyal medyadan takip edin
gumushaneli dogaseverler bahari siranda karsiladi DjDZ67G3
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Mayıs, 2026 12:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Gümüşhaneli doğaseverler baharı Şiran’da karşıladı

Gümüşhane’de doğaseverler hafta sonu rotayı Şiran ilçesinin eşsiz doğasına çevirdi. Tomara Şelalesi’nin coşkun sularından başlayan 12 kilometrelik yürüyüşte doğaseverler, karlı zirveler, yeni açan çiçekler ve saklı göller eşliğinde baharın uyanışına tanıklık etti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Gümüşhane Müdürlüğü’nün Doğa Turizmi kapsamında rehberlik desteği sunduğu Gümüşhane Dağcılık, Doğa Sporları, Gençlik ve Spor Kulübü (GÜDAK) etkinliğine aralarında Vali Yardımcısı Muhammed Deniz Kılınç’ın da olduğu 23 doğasever katıldı.

Yürüyüşün başlangıç noktası, Türkiye’nin mutlaka görülmesi gereken 10 şelalesinden biri olan ünlü Tomara Şelalesi oldu. Bahar yağmurlarıyla coşan ve dağın bağrındaki 40 ayrı kaynaktan dökülen suların oluşturduğu görkemli manzara karşısında büyülenen ekip, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Tomara’dan hareket eden grup, Çimen Dağları’nın yamaçlarında 12 kilometrelik zorlu ama keyifli bir parkura imza attı. Yağmurlu havanın eşlik ettiği yürüyüşte doğaseverler; Karaburun Tepesi’nde verilen yemek molasının ardından Karataş Tepe ve Başköy üzerinden Pelitli köyüne ulaşarak parkuru tamamladı. Yol boyunca erimeyen karlar, yeni açan çiçekler ve masalsı küçük göller yürüyüşe eşsiz bir atmosfer kattı.

Yürüyüşe katılan Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gökcem Duru, doğanın insan ruhu üzerindeki iyileştirici gücüne dikkat çekerek “Bugün Tomara Şelalesi gibi eşsiz bir doğa harikasıyla başladık. Burası sadece bir yürüyüş alanı değil; doğanın gücünü, dinginliğini aynı zamanda hissedebildiğimiz özel bir yer. Bu tür etkinlikler hem fiziksel hem de ruhsal anlamda bize iyi gelen etkinlikler. Doğayla temas etmenin ne kadar önemli olduğunu bize hatırlatıyor. Doğayı korumak aslında kendimizi korumak demek. Manzara zaten her şeyi anlattı, biz sadece eşlik ettik bu manzaraya. Karlı zirvelerin eteğinde yeşillikle yürüyüşümüzü tamamladık. Göller gördük, onları zaten seyretmek eşsizdi. Baharın yeniden uyanışı bizi zaten etkiledi. Keyifliydi, herkesi bekliyoruz” dedi.

İlk kez bir doğa yürüyüşüne katılan Gümüşhane Üniversitesi öğrencisi Semanur Keskin ise duygularını, “Parkur eğlenceli ve orta dereceydi. Çiçeklerin açışına, doğanın yeniden canlanışına şahit olmak süperdi. Her adımda bir sonrakini planlıyorum, kesinlikle devamı gelecek” sözleriyle ifade etti.

Yürüyüşün ardından yorgunluk kahvesi ve çay molası için durak, Şiran’ı kuşbakışı gören Bayraktepe Mevkii oldu. Şiran Belediye Başkanı Abdulbaki Kara, doğaseverleri bizzat ağırlayarak onlara kentin tescilli ürünleri olan pestil ve köme ikram etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin