Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
04 Haziran, 2016 14:56 tarihinde yayınlandı
0

Karabük’te Oturan Memurlara Konut Müjdesi

Merkezi Karabük’te bulunan Söz Bir-Sen Sendikası Genel Başkanı Yaşar Aydemir, Karabük’te oturan ve evi olmayan memurlara konut müjdesi verdi.   Aydemir; Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile yaptığı görüşmeler neticesinde  bugünden itibaren  TOKİ’ye  müracaatların alınacağını ve 30 Haziran 2016 tarihinde sona ereceğini söyledi.

Aydemir yaptığı açıklamada; “Önümüzdeki günlerde gireceğimiz mübarek (3) üç ayların sonuncusu Mübarek Ramazan ayımız ve arkasından kutlayacağımız Mübarek Ramazan Bayramımız mübarek olsun.  Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı Ülkemize barış, sağlık, mutluluk, kardeşlik ve birlik beraberlik getirmesini dilerim.

Karabüklü memur arkadaşlarıma ve tüm büro çalışanları mesai arkadaşlarıma Söz Büro Çalışanlarının sözcüsü Sendika Genel Başkanı olarak iki  müjdem var. Bu gelişme özellikle bu zamana planlandı. Ramazan Ayı’na ve Ramazan Bayramı’na denk getirmeye çalıştık. İki bayram aynı anda kutlayalım çifte bayram yapalım dedim.

Karabük’te oturan evi olmayan memur arkadaşlar için TOKİ’ye müracaat için 06.06.2016 tarihinden itibaren müracaatlar alınacak. 30.06.2016 tarihinde sonlanacaktır. 01.07.2016 tarihinde müracaatlar TOKİ’ye ulaştırılacaktır. Karabük’te daha sonra yeri belirlenecek alana çalışan memurlara, fiyat ve şartları sonra belirlenecek ve konutlar yapılacaktır.

Memur arkadaşlarımıza ikinci müjdemiz ise Mayıs ayı içerisinde Ankara’da bazı sendika başkanları, Büro Sendika Genel Başkanları ve bazı Konfederasyon Başkanları ile toplantılara katıldım. Büro’da çalışan tüm memurların ortak sorunları olan maaş durumu 657’deki değişikliklerin / kaldırılması, fazla mesai, emekli tazminatı ve emekli maaşı gibi ortak sorunları görüşmek, konuşmak ve tartışmak amacıyla ortak sorunlarımıza birlikte hareket etmek amacıyla “Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için; Birlikten güç doğar ve bir elin nesi var iki elin sesi var” parolası ile yola çıkarak ortak sorunlarda çalıştay yapmaya birlikte hareket etmeye karar aldık. Bu amaçla bütün büro memur sendika genel başkanları ve konfederasyon başkanları ile Ramazan Bayramı’ndan sonra bir platform oluşturulacak, sorunlar masaya yatırılacaktır.

Görüştüğüm sendikacı arkadaşları Karabük’e Safranbolu’ya davet ettim. Tarihini  ileride açıklayacağım bir günde toplanacağız. Karabük ve Safranbolu’daki yetkililerden yardım ve desteklerini bekliyorum. Tüm Büro Sendikaları Genel Başkanlarını, yardımcılarını ve konfederasyon başkanlarını toplantımıza davet ediyorum” dedi.

 

 

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
xxx 3
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Mayıs, 2026 10:01 tarihinde yayınlandı
0

Karabüklü lise öğrencilerinden Türkçe pop müziğe dilbilimsel analiz

Karabük’te lise öğrencileri tarafından hazırlanan ve son 50 yıldaki Türkçe pop şarkılarının zaman kipleri açısından incelendiği araştırma, İstanbul’da düzenlenecek 8. Ulusal Çocuk Araştırmaları Kongresi’nde sözlü bildiri olarak sunulacak.

Karabük Alparslan Gazi Anadolu Lisesi’nde Öğretmen Nur Kabave Kutlu danışmanlığında yürütülen çalışmada öğrenciler, 1975’lerden günümüze kadar farklı dönemlerde öne çıkan Türkçe pop şarkılarının sözlerini analiz etti.

Araştırmada, şarkı sözlerinde kullanılan geçmiş, şimdiki ve gelecek zaman kiplerinin eserlerin kalıcılığı üzerindeki etkisi incelendi.

Python tabanlı veri analiziyle gerçekleştirilen çalışmada toplam 12 bin 397 fiil değerlendirildi.

9. sınıf öğrencisi Esmanur Ergin, daha önce şarkı sözleri üzerine sosyolojik araştırmalar yapıldığını ancak konunun dilbilimsel yönünün yeterince incelenmediğini düşündüklerini belirterek, “Müzik toplumu yansıtıyor ama aynı zamanda etkiliyor. Biz bunu bilimsel verilerle ortaya koymak istedik” dedi.

Projede yazılım kısmında görev alan Emir Demirer ise yüzlerce şarkı sözünü Python kodlarıyla analiz ettiğini ifade ederek, “Normal şartlarda elle yapılması yıllar sürebilecek bir çalışmayı, yazdığım kodlar sayesinde çok daha kısa sürede tamamladım. Şarkı sözlerinde kullanılan zaman kiplerini tek tek ortaya çıkardım” diye konuştu.

Demirer, araştırmanın kendisine hem yazılım hem de proje geliştirme açısından önemli katkılar sağladığını söyledi.

Araştırma kapsamında şarkı sözlerini derleyen Defne Dursun da eski şarkıların hala dinlenmeye devam ettiğini, yeni şarkıların ise kısa sürede gündemden düştüğünü fark ettiğini dile getirdi.
Dursun, “Bu farkın şarkı sözlerinin içinde saklı olabileceğini düşündüm. Yaptığımız analizler sonucunda değişimin özellikle kullanılan zaman kiplerinden kaynaklandığını fark ettik” ifadelerini kullandı.

“Dijitalleşme, hızlı tüketim kültürü ve sosyal medyanın anlık vurgusu şarkı sözlerine de yansıdı”

Çalışmanın danışman öğretmeni Nur Kabave Kutlu ise dilin toplumsal değişimin en hassas göstergelerinden biri olduğunu kaydederek, “Bu değişimi en beklenmedik yer olan şarkı sözlerinde aradık. Eski şarkılar neden hâlâ dinleniyor, yeniler neden bu kadar çabuk tüketiliyor sorusundan yola çıktık. Elde ettiğimiz veriler, şimdiki zaman kipi kullanımının son 50 yılda iki kattan fazla arttığını gösterdi” ifadelerine yer verdi.

Türkçe pop müziğinin evrensel anlatımdan anlık anlatıma doğru belirgin bir geçiş yaşadığını ifade eden Kutlu, dijitalleşme, hızlı tüketim kültürü ve sosyal medyanın anlık vurgusunun şarkı sözlerine de yansıdığını söyledi.

Kutlu, “Türk toplumunun kolektivist yapıdan bireyselleşen bir yapıya dönüşümünü dilbilimsel olarak ortaya koyduk. Biz artık sadece şarkı sözlerini dinleyen değil, onların dilini çözen bir nesil yetiştiriyoruz” diye konuştu.

Araştırmada Türkçe pop müziğinin son 50 yıllık süreç içerisinde iki ayrı dönem halinde incelendiğini kaydeden Kutlu, ilk dönemde daha çok geniş zaman kullanımının öne çıktığını, son yılları kapsayan ikinci dönemde ise şimdiki zaman kullanımının belirgin şekilde arttığını ifade etti.

Çalışma sırasında en büyük zorluğun eski şarkı sözlerini derlemek olduğunun altını çizen Kutlu, “1975’ten 2000 arasındaki en çok dinlenen ve güçlü sözlere sahip şarkıları doğru kaynaklardan elde etmekte zorlandık” dedi.

Ulusal Çocuk Araştırmaları Kongresi’nde kabul alan çalışma, öğrenciler tarafından İstanbul Aydın Üniversitesi’nde sözlü bildiri olarak sunulacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin