blank
Berkay Doğan tarafından
20 Mayıs, 2025 10:51 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Belediyesi Kitap Günleri Sona Erdi

Karabük Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen "Kitap Günleri", yoğun katılım ve büyük bir ilgiyle tamamlandı.

12-18 Mayıs tarihleri arasında Beşbinevler Bilim Merkezi’nde gerçekleşen etkinlik, yaklaşık 15 bin kitapseveri ağırlayarak Karabük’ün kültürel hayatında önemli bir iz bıraktı.

Başta ilköğretim ve lise öğrencileri olmak üzere her yaştan kitapseverin ilgi gösterdiği Karabük Belediyesi Kitap Günleri, bir hafta boyunca söyleşiler, paneller, şiir dinletileri ve imza günleriyle edebiyat dolu anlara ev sahipliği yaptı.

Etkinliğe; Feyza Hepçilingirler, Döndü Açıkgöz, İbrahim Tığ, Efe Güzelgöz, Tahsin Şentürk, Üzeyir Karahasanoğlu, Tuğba Turan, Gülden Işık, Selma Aydın, Hasan Hüseyin Yalvaç, Sevil Özdemir, Mevlüt Kırnapçı, Muharrem Akman, Keramettin Çetin, Mehmet Kütükçüoğlu, Solmaz Demir ve Ahmet Sunman gibi edebiyat dünyasının tanınmış isimleri katılarak okurlarıyla buluştu.

ÇETİNKAYA: “BİLGİYE YAPILAN YATIRIM EN KIYMETLİ YATIRIMDIR”

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, etkinliğin ardından yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

“Karabük Belediyesi Kitap Günleri, sadece bir kültür etkinliği değil; bilgiyle, kitapla ve özellikle gençlerimizle kurduğumuz güçlü bir bağın yansıması oldu. Özellikle çocuklarımız ve gençlerimizin kitaplarla kurduğu bu bağ, geleceğe dair en büyük umudumuzdur. Bir hafta boyunca şehrimizde yaşanan bu edebiyat coşkusu, Karabük’ün kültürel vizyonuna önemli katkı sağlamıştır. Kitap Günleri’nde görev alan tüm mesai arkadaşlarıma, katılım sağlayan kıymetli yazarlarımıza, yayınevlerimize ve bizleri yalnız bırakmayan hemşehrilerimize gönülden teşekkür ediyorum"

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Asya kökenli kene için hastalık bulaştırma riski şimdilik yok, patojen taraması yapılacak

Türkiye’de birinci defa görülen Asya uzun boynuzlu kenesinin şu an için hastalık taşıdığına dair rastgele bir bulgu bulunmadı.
Türkiye’de birinci kere tespit edilen Asya uzun boynuzlu kenesi (Haemaphysalis longicornis) hakkında açıklamalarda bulunan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısım Lideri Prof. Dr. Adem Keskin, şu an için ülkemizde tespit bu çeşide ilişkin örneklerin rastgele bir hastalık etkeni taşıdığına dair bilimsel bir bilgi bulunmadığını belirtti. Keskin, kenenin sonlu bir bölgede bulunduğunu, vatandaşlara panik yapmamaları davetinde bulundu. Kenelerin tabiatta birçok canlıdan kan emerek ömrünü sürdüren dış parazitler olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Keskin, bu nedenle hastalık taşıma potansiyeline sahip olsalar da, her vakit hastalığı bulaştırma da rol alacağı manasına gelmediğini vurguladı. Türkiye’de yaygın olarak bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ana taşıyıcısının "Hyalomma marginatum" isimli kene çeşidi olduğunu tabir eden Keskin, bu virüsün dünya genelinde 30’dan fazla kene çeşidinde tespit edilebildiğini lakin bunların hepsinin bulaştırıcı olmadıklarını belirtti.

Prof. Dr. Keskin; "Bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez"
Dünyada binden fazla kene çeşidi bulunduğunu belirten Keskin, "Keneler parazit canlılardır ve hastalık bulaştırma potansiyeli olan parazitlerdir. Fakat bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez" dedi.
"Şu anda bu yeni tespit edilen tıbbın (Haemaphysalis longicornis) KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir bulgu yok"
Yeni tespit edilen "Haemaphysalis longicornis" çeşidi için şimdi rastgele bir bilimsel çalışmanın yapılmadığını tabir eden Keskin, mevzuyla ilgili projelerin hazırlandığını ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından desteklenen çalışmalar kapsamında toplanılan kenelerde patojen taraması yapılacağını söyledi. Bu taramalarla, kelam konusu kene cinsinde patojen taraması yapılacak. "Şu anda bu yeni çeşidin KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir risk kelam konusu değil. Ülkemizde bu hususta net bir bulgu yok. İlgili kurumlarla temas halindeyiz, iş birliği içinde yapılacak bilimsel araştırmalar sonuçlandığında kamuoyuyla şeffaf formda paylaşacağız" diyen Prof. Dr. Keskin, yapılan çalışmalar tamamlanmadan kesin yargılarda bulunmanın hakikat olmadığını da kelamlarına ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin