Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Kar yağışı yüksek kesimlerdeki fındık üreticilerini sevindirirken, sahil kesimindeki üreticiler ise bekleyişte

Türkiye Yayın: 27.01.2024 14:24
İhlas Haber Ajansı
Kar yağışı yüksek kesimlerdeki fındık üreticilerini sevindirirken, sahil kesimindeki üreticiler ise bekleyişte

Giresun’un Keşap ilçesi Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, yüksek kesimlerde mevsiminde yağan karın fındık için yararlı olduğunu ancak sahil kesimlerde ise hala kar beklendiğini söyledi.

Fındığın erken tomurcuklanması durumunda zirai don riskleri yaşanabileceğine dikkat çeken Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, yüksek kesimlerde kar yağışının fındık üreticilerini sevindirdiğini kaydetti.

Şahin, yeterince soğuklayamayan fındığın, strese girerek erken tomurcuklandığını ve bunun da zirai dona neden olabileceğini ifade ederek “Fındık için mevsiminde olmayan her şey risk oluşturur. Bu sene hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle fındık yeterince soğuklanamadı bu da erken tomurcuklanması anlamına gelir. Fındık açtıktan sonra yağacak bir kar da zirai don riskini meydana getirmektedir. Bu sene hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretmektedir. Ancak yüksek kesimlerde yağan kar fındık için oldukça faydalı olurken, sahil kesimleri için aynı şeyi söyleyemeyiz. Şuan orta ve yüksek kesimlerde yağan kar sahil kesimlerine de inerse ve uzun sürerse fındık ve diğer meyveler için o kadar iyidir. Kar yağması demek fındığın açmasını geciktirecek ve zirai don riski azalacaktır. Fındık için en riskli dönem fındık açtıktan sonra yağan kar risk taşımaktadır” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tokatlı çiftçi boru döşerken gelen sesin kaynağını öğrenince hayrete düştü

Dünya Yayın: 20.05.2024 12:48
İhlas Haber Ajansı
Tokatlı çiftçi boru döşerken gelen sesin kaynağını öğrenince hayrete düştü

Tokat’ta çiftçilik yapan ve kendini “Diplomalı Hıyarcı” olarak tanıtan Uğur Karahan ve eşi, Turhal’daki tarlalarında su borusu döşerken borunun içinde bir yılanla karşılaştı. Delikten yılanı gören Karahan, onu kurtarmaya çalışırken yılanın filtreye sıkışarak hayatını kaybettiğini anladı. Yaşadığı ilginç anları cep telefonuyla kayda alan Karahan, bu deneyimi doğanın dengesine dikkat çekerek paylaştı.

Tokat’ın Turhal ilçesinde çiftçilikle uğraşan ve kendini “Diplomalı Hıyarcı” olarak tanıtan Uğur Karahan, eşiyle birlikte tarlaya su borusu döşemek için gittiklerinde ilginç bir olay yaşadı. Boruya delik açtıkları sırada içerisinden bir sürünme sesi duyan Karahan çifti, önce sesin bir sülükten geldiğini düşündü. Ancak, açtıkları delikten baktıklarında bir yılanın boru içerisinde gezindiğini gördü. Bir süre delikten bakan ve dilini uzatan yılan daha sonra gözden kayboldu. Yılanı kurtarmak isteyen Karahan, boruyu söktüğünde yılanın filtreye sıkıştığını fark etti. Kurtarma çabası sırasında yılanın kuyruğu Karahan’ın elinde kaldı ve yılanın hayatını kaybettiği anlaşıldı. Yaşadığı ilginç anları cep telefonu kamerasıyla kayda alan Karahan, olay sonrası duygularını paylaştı.

“İlk defa yılanı bu kadar yakından gördüm”

Yılanın filtreden geçmeye çalışırken öldüğünü söyleyen Uğur Karahan, “Namı diğer diplomalı hıyarcıyım. Sezonun açılmasıyla beraber tarla hazırlıklarımız başladı. Eşimle beraber tarlaya gittik. Boru döşemeye başladık. Borunun deliklerini delerken içinden sürünme sesi gelmeye başladı. İlk başta sülük sandım ama sülük bu kadar ses çıkartır mı diye bakarken deliğin içinden yılanın geçtiğini gördüm. Çok şaşırdım. İlk defa yılanı bu kadar yakından gördüm. Hatta delikten dilini falan çıkarttı. Evde acil işim çıktı. 10 dakika sonra geldiğimde yılan filtreden geçmeye çalışırken deliklerine sıkışmış, geri de dönememiş. Bu şekilde can vermiş. İnsanlar yılanı öldürmeye çalışıyor ama popülasyonu sağlaması açısından bence öldürmek yanlış. Bu yılan da zehirli yılana benzemiyordu. Yılanlar çekirge, fare ve kurbağaları yiyor. Bu şekilde rabbim bir zincir halkası oluşturmuş” dedi.