Karabük Üniversitesi (KBÜ), kamu politikaları ve bilimsel iş birlikleri alanında önemli bir adım atarak Türk Bilim İndeksi Modelini kamuoyuna tanıttı. Türk düşünce tarihinin öncülerinden İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” ilkesinden ilham alınarak hazırlanan model, Türk dünyasında akademik entegrasyonu güçlendirmeyi hedefliyor.
Karabük Üniversitesi Kamu Politikaları Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KAPGEM) bünyesinde faaliyet gösteren Dış Politika Masası tarafından geliştirilen modelin tanıtım toplantısı, KBÜ Safranbolu Bilim ve Sanat Akademisinde (Taş Bina) yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Tanıtıma; Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, dekanlar, yüksekokul müdürleri, akademisyenler, KAPGEM üyeleri, davetliler ve ulusal basın temsilcileri katıldı.
“KAPGEM, HEM ÜLKEMİZ HEM DE TÜRK DÜNYASI İÇİN STRATEJİK BİR ADIMDIR”
Toplantının açılışında konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, üniversitelerin kamu politikalarının oluşturulmasında asli aktör olduğuna dikkat çekerek, “Bu politikaları dünyada yalnızca bilim insanları bu düzeyde üretebilir. Bu nedenle KAPGEM’in varlığı, sadece üniversitemiz için değil, ülkemiz ve Türk dünyası için de stratejik bir adımdır.” dedi.
Prof. Dr. Kırışık, KAPGEM’in Türkiye’nin sosyal, ekonomik ve bilimsel gelişimine katkı sunan nitelikli projeler üretmeye devam ettiğini vurguladı. Türk Bilim İndeksi Modeli’nin, ulusal akademik performansın ölçülmesi ve yönlendirilmesinde stratejik bir araç olacağını belirten Kırışık, “Artık sadece devlet kurumlarına değil, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör için de politika üreten bir yapı hâline geliyoruz.” ifadelerini kullandı.
KAPGEM’in 18 farklı politika masasıyla aileden sağlığa, teknolojiden güvenliğe kadar geniş bir yelpazede çalıştığını aktaran Rektör Kırışık, yakın zamanda “Çin Politikaları Masası”nın da faaliyete geçeceğini açıkladı. Kırışık, ayrıca takım çalışmasına dayalı bu modelin üniversite içi üretkenliği de artıracağını söyledi.
AKADEMİK İŞ BİRLİĞİ İÇİN ORTAK ZEMİN
Toplantıda, KAPGEM Dış Politika Masası Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özge Yavuz tarafından Türk Bilim İndeksi Modeli’ne ilişkin kapsamlı bir sunum gerçekleştirildi.
Yavuz konuşmasında, söz konusu model ile Türk devletleri arasında akademik standartların eş güdümlü hâle getirilmesi, bilimsel yayıncılıkta etik ilkelerin yerleşmesi ve Türk dillerinde akademik üretimin teşvik edilmesinin hedeflendiğini ifade etti.
DÖRT ÜLKEDE PİLOT UYGULAMA BAŞLIYOR
Yavuz sunumunda; ilk aşamada Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’dan seçilecek akademik dergilerle pilot indeksleme sürecine başlanacağını bildirdi. Bu kapsamda Khazar Journal of Humanities and Social Sciences, Farabi Journal of Social Sciences ve Azerbaijan Medical Journal gibi yayınların değerlendirmeye alınacağı belirtildi.
ULUSLARARASI STANDARTLARLA UYUMLU
Türk Bilim İndeksi’nin, ERIH PLUS ve DOAJ gibi uluslararası indekslerle uyumlu olacak şekilde yapılandırılmasının planlandığı aktarılırken, modelin bilim diplomasisi alanında da yeni iş birliklerine zemin oluşturacağı vurgulandı.
ÇOK KAYNAKLI FİNANSMAN VE DİJİTAL ALTYAPI
Modelin sürdürülebilirliği için yalnızca devlet destekleri değil; üniversiteler, araştırma kurumları, sponsorluklar ve proje hibeleri gibi çok kaynaklı bir finansman modeli öneriliyor. Buna eşlik edecek şekilde, çok dilli dijital arayüzlere sahip modern bir platform kurulması da hedefleniyor.
GASPIRALI’NIN MİRASI AKADEMİK ALANA TAŞINIYOR Sunumda, Türk düşünce tarihinin öncülerinden İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” ilkesine atıf yapılarak, modelin bu kültürel mirası akademik zemine taşımak için oluşturulduğu ifade edildi.
Tanıtım toplantısının ardından KAPGEM üyeleri ve protokol, günün anısına toplu fotoğraf çektirdi.