Kahverengi kokarca kâbusu sürüyor - Karabük Haber Postası
kahverengi kokarca k busu suruyor aDfCxURa jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Eylül, 2024 12:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Kahverengi kokarca kâbusu sürüyor

Karadeniz Bölgesinde zirai mahsule büyük zarar veren Kahverengi kokarca kabusu sürerken, bu zararlı türe karşı topyekün Tarım ve Orman Bakanlığı önderliğinde bir mücadele takvimi oluşturulması ve mücadelenin de sadece çiftçiye bırakılmaması gerektiği belirtildi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, böceğin Karadeniz’i istila etmiş durumdayken Kamu spotlarında “Gördüğün yerde yok et!” sloganı ile çözüm üretmeye çalışıldığını kaydetti. Kahverengi kokarcanın yörede üretilen fındığın 3’te birine zarar verdiğini bu oranın önümüzdeki yıllarda bu gidişle daha da artış göstereceğini ifade eden Pehlevan, “Kahverengi kokarca; sokucu emici ağız yapısına sahip olan ergin ve nimfleri bir çok meyve ve sebzede emgi yaparak zarar yapar. En büyük ihraç ürünümüz olan fındıkta ve ana tüketim maddelerimizden olan mısır, soya, domates, biber gibi ürünlere de zarar vermektedir. Böcek Karadeniz’i istila etmiş durumdayken Kamu spotlarında ’Gördüğün yerde yok et!’ sloganı ile çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bir kokarca değişik zamanlarda, keyfi gelince ortalama 20-30’lu gruplar 400 yumurta bırakmaktadır. Bu 400 yumurtanın ortalama 300 tanesi bir sonraki yıl ekstrem şartlarda her biride 300 adet dişi yumurta yumurtladığından hareketle 2024 yılındaki 300 adet dişi x 2025 yılında 300 adet dişi yumurta bırakacağından hareketle 2025 yılı sonu itibari ile en az 90 bin adet dişi böceğimiz olacak demek” diye konuştu.

Ulusal Fındık Konseyi’nin fındık rekoltesini 738 bin 851 ton, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ise 717 bin 851 ton olarak açıkladığını hatırlatan Pehlevan “Doğal olarak Bakanlık rekolteye göre levant kalite için kilogram başına 130 TL olarak Giresun kalite fındık için kilogram başına 132 TL fiyat belirlendi. Rekolte açıklayanlar acaba böceğin vereceği zararın riskini analiz edip ona göre mi bu rekolteyi açıkladılar. Bu riski göz önüne almadıkları bir gerçek. Bu zararlı yörede üretilen fındığın 3’te birine zarar verdi. Bu nedenle hiç zaman geçirmeden fındık fiyatı güncellenmeli. Üreticinin gözyaşı dinmeli ve çiftçiyi mutlu edecek önlemler vakit geçirilmeden alınmalıdır” dedi.

Çözüm önerileri

Açıklamasında çözüm önerilerine yer veren Pehlevan, “Acilen bu zararlı türe karşı bakanlığın önderliğinde bir mücadele takvimi oluşturulmalıdır. Mücadele sadece çiftçiye bırakılmamalıdır. Eylem planları revize edilerek çiftçiyi de mücadele uygulamalarına katacak projeler üretilmelidir. En kısa sürede sonuç alınabilecek mücadele yöntemlerine öncelik verilerek vakit kaybetmeden mücadeleye başlanmalıdır. Mücadelede tek bir metod yerine ’Entegre Mücadele’ yöntemi olarak birden fazla metot bir arada kullanılmalıdır. Tarım ve Orman bakanlığı kahverengi kokarcanın doğal düşmanı samuray arılarını doğaya bırakması kokarca popülasyonunu tabi ki kıracaktır fakat zaman alacaktır. Böceğin kışı geçirdiği mekruh binalar, çatılar, kömürlükler gibi alanların ilaçlanması önem arz etmektedir. Buna yönelik mücadele uygulamaları tüm alanlarda yaygınlaştırılmalı, böcek erken ilkbaharda kışlaktan çıkmadan önce yapılmalıdır. Karton kutuların içerisine eski kumaş parçaları ile doldurarak evlerimizin etrafına koyarsak kışlamak için evlerimizden önce kutularda toplanacaklardır. Bu kapsamda Feromon tuzaklarına ağırlık verilmesi önemlidir. Çiftçinin ulaşması mümkün değildir. Erken ilkbaharda böceğin uçuşuyla birlikte asılması ve böceklerin yumurta koymadan önce yakalanması önem arz etmektedir. Prof. Dr. Temel Göktürk hocamız mor ışık tuzakları üzerinde çalışma yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

Kimyasal mücadele

Yapılacak kimyasal mücadeleye de değinen Pehlevan, “Ergin ilaçlamasında farklı, nimf ilaçlamasında farklı formülasyon kullanılmalıdır. Aynı alanda hem ilaçlama hem de biyolojik mücadele yapılacaksa böceğin biyolojisi ile ilaçlama zamanı örtüşmelidir. (Yumurta döneminde ilaç atılmamalıdır) Böceğe atılacak ilacın, formülasyonu, dozu ve nerelere atılacağı iyi bilinmelidir. Unutulmamalıdır ki; fındıkta sadece bu böcek zarar yapmıyor. Alanda zararlı böcekler üzerinde etkili olan doğal düşmanların da öleceği unutulmamalıdır.En iyi çözüm bile kağıt üzerinde kalıyorsa ve uygulanmıyorsa hiçbir değeri yoktur. Çözüm için eylem gerekir. Bölgemizin ve Ülkemizin korkulu rüyası olmasını istemiyorsak; önümüzdeki yıllarda karşımıza çıkabilecek olumsuzluklara karşı hazırlıklı olmalıyız. Aksi durumda ülkemiz ekonomisine, tarımına, ekolojisine ve insanımızın yaşam kalitesine büyük zararlar vermesi kaçınılmaz olacaktır. Kahverengi kokarca ve diğer böceklerle mücadelenin milli sorumluluk olduğu, sadece Trabzon’un değil bütün ülke kurum ve kuruluşları, Sivil Toplum Örgütleri bu böcekle hep birlikte hızlı ve etkin bir şekilde mücadele ederek diğer bölgelere yayılmasının engellenmesi gerekir. Bu böcek polifag zararlı olduğundan bu böcekle mücadele etmenin ne denli zor hatta imkânsız olacağı ortada. Üzerinde titizlikle çalışılması gereken bir konu. Düşünmek bile istemiyorum, aksi bir durumda arzu etmesek te sivrisineklerle nasıl ki yaşam alanlarımızı paylaşıyorsak bu böcekle de maalesef yaşam alanlarımızı paylaşmak zorunda kalacağız” uyarısında bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
beun ozbekistanda aday ogrencilerin gozdesi oldu cg7k4mhS
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Nisan, 2026 12:52 tarihinde yayınlandı
0
0

BEUN, Özbekistan’da Aday Öğrencilerin Gözdesi Oldu

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), uluslararasılaşma vizyonu kapsamında Özbekistan’da düzenlenen “Türk Üniversiteleri Tanıtım Fuarı”nda yer alarak büyük ilgi gördü. Türkiye’de eğitim almak isteyen Özbek öğrenci adaylarının yoğun katılım sağladığı BEUN standı, gün boyunca aday öğrencilerin ilgi odağı oldu ve üniversitenin akademik imkânları ile kariyer olanakları büyük beğeni topladı.

Özbek gençlerin Türkiye’de eğitim fırsatlarına büyük ilgi gösterdiği fuarda, BEUN standı gün boyunca ziyaretçi akınına uğradı. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesini temsilen fuara katılan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karasu ile Kurumsal İletişim Koordinatörü Öğr. Gör. Ufuk Tok; BEUN’un akademik başarılarını, uluslararası öğrencilere sunduğu imkânlar, akademik birimler ve kampüs yaşamı hakkında ziyaretçilere kapsamlı bilgiler sundu. Öğrenci adayları, BEUN’un sunduğu eğitim kalitesi, sosyal olanaklar ve kariyer fırsatları hakkında birebir bilgi alma imkânı yakaladı. Gerçekleştirilen birebir görüşmelerde, BEUN’un sunduğu kariyer olanakları ve mezuniyet sonrası fırsatlar aday öğrenciler tarafından büyük beğeni aldı.

BEUN’dan Uluslararası Öğrenciler için Güçlü Bir Eğitim Ekosistemi

Fuarda yapılan tanıtımlarda, BEUN’un köklü geçmişi, güçlü akademik yapısı ve uluslararasılaşmaya verdiği önemle öne çıkan saygın bir yükseköğretim kurumu olduğu vurgulandı. Bugün 100’e yakın ülkeden 1500’ün üzerinde uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan üniversitenin, mezunlarıyla da dünya genelinde önemli başarılara imza attığı ifade edildi. Bunun yanı sıra, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı iş birliğiyle açılan “Açık Deniz Sondaj Teknolojileri” ve “Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi” programlarının sunduğu burs destekleri ile üniversitenin teknoloji odaklı yeni bölümlerinin aday öğrenciler tarafından ilgiyle karşılandığı gözlemlendi. Yazılım Geliştirme, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Kurumsal Bilişim Uzmanlığı ve Bulut Bilişim Operatörlüğü gibi çağın gerekliliklerine uygun programların da dikkat çektiği ifade edildi.

BEUN, Uluslararası Öğrencilere Fırsatlarla Dolu Bir Gelecek Sunuyor

BEUN’un uluslararası öğrencilere sunduğu imkânlara değinen temsilciler, üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (Karaelmas TÖMER) aracılığıyla güncel ve yenilikçi bir müfredatla Türkçe hazırlık eğitimi verildiğini belirtti. Ayrıca öğrencilerin, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) burslarıyla Türkiye’de eğitim alma fırsatı yakalayabildiği ve KYK yurtları başta olmak üzere çeşitli barınma imkânlarından faydalanabildiği ifade edildi. Temsilciler ayrıca BEUN’un sunduğu uluslararası ve kariyer odaklı imkânlara da dikkat çekerek BEUN’un 267 Erasmus+ anlaşması sayesinde öğrencilerine Avrupa’nın dört bir yanında eğitim ve staj fırsatları sunduğunu dile getirdi. Aynı zamanda temsilciler, Kariyer Merkezinin öğrencilerin mezuniyet sonrası iş hayatına güçlü bir başlangıç yapabilmeleri için birebir kariyer danışmanlığı, sektör buluşmaları ve staj imkânları sağladığına dikkat çekti. Bunun yanı sıra standa gelen ziyaretçilere, Sürekli Eğitim Merkezinin ise çeşitli kurs ve sertifika programlarıyla öğrencilerin kişisel gelişimlerini desteklemekte, mezuniyet sonrası iş dünyasında rekabet avantajı kazanmalarına katkıda bulunduğu da aktarıldı.

Zonguldak Doğa ile İç İçe, Öğrenci Dostu ve Köklü Bir Üniversite Şehri

Karadeniz’in eşsiz doğasıyla öne çıkan Zonguldak’ın; denizi, yeşili ve huzurlu şehir yaşamıyla öğrencilere güvenli ve ilham verici bir ortam sunduğunu dile getiren temsilciler, BEUN’un bu doğal güzelliklerle çevrili kampüslerinde öğrencilerine yalnızca akademik değil, aynı zamanda sosyal, kültürel ve sportif açıdan da zengin bir üniversite hayatı sunduğunu vurguladı.

Rektör Özölçer: “Üniversitemiz Uluslararası Öğrenciler için Güçlü Bir Gelecek Adresidir”

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, fuara ilişkin yaptığı değerlendirmede üniversitenin uluslararası tanıtım faaliyetlerinin önemine dikkat çekerek şu ifadeleri dile getirdi:

“Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak, köklü geçmişimizden aldığımız güç ve çağın gerekliliklerine uygun eğitim anlayışımızla uluslararası yükseköğretim alanındaki etkinliğimizi her geçen gün daha da ileriye taşıyoruz. Özbekistan’da düzenlenen bu önemli fuar, üniversitemizin küresel ölçekte tanıtımı ve uluslararası öğrenci ağının genişletilmesi açısından son derece kıymetlidir. Son yıllarda güçlü akademik kadromuz ve öğrenci odaklı eğitim anlayışımızla uluslararası öğrenciler için tercih edilen bir yükseköğretim kurumu olma ivmemizi artırmaya emin adımlarla devam ediyoruz. Bugün 100’e yakın ülkeden 1500’ün üzerinde uluslararası öğrencimizle Türkiye’deki üniversiteler arasında başarılı öğrencileri meslek hayatına kazandırmanın gurunu yaşıyoruz. Nitekim yalnızca Türkiye’de değil, Türk dünyasında da her zaman tercih edilen, güven duyulan ve şehriyle özdeşleşmiş güçlü yapısıyla öne çıkan bir yükseköğretim kurumu olmanın kıvancını duyuyoruz. Özellikle Orta Asya’dan gelen yoğun öğrenci ilgisi, üniversitemizin bölgesel ve uluslararası düzeyde ne kadar güçlü bir tercih noktası haline geldiğinin en önemli göstergesidir. Türk dünyası ile kurduğumuz güçlü akademik ve kültürel bağları her geçen gün daha da ileriye taşıyor, bu coğrafyanın gençlerini nitelikli eğitimle buluşturmaya devam ediyoruz. Özbekistan’dan üniversitemizi tercih edecek tüm aday öğrencilerimize şimdiden başarılar diliyorum. Onları, mavinin ve yeşilin en güzel tonlarında buluştuğu öğrenci dostu olan ve doğasıyla büyüleyen Zonguldak’ta; bilimle, kültürle ve başarılarla yoğrulmuş bir üniversite hayatına davet ediyorum. Taşkent’te düzenlenen bu anlamlı organizasyonda üniversitemizi başarıyla temsil eden Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Servet Karasu’ya, Kurumsal İletişim Koordinatörümüz Öğr. Gör. Ufuk Tok ile etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçen tüm kurum ve paydaşlara en içten teşekkürlerimi sunuyorum.”

Bizi sosyal medyadan takip edin