Reklam
Reklam
japon ve alman muhendislere ilham olan civisiz caminin restorasyonu tamamlandi u4kuM1cI jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Temmuz, 2024 16:45 tarihinde yayınlandı
0

Japon ve Alman mühendislere ilham olan çivisiz caminin restorasyonu tamamlandı

Samsun’un Çarşamba ilçesinde, 819 yıl önce ‘kurt boğazı’ tekniği ile deprem takozu kullanılarak tek bir çivi dahi çakılmadan inşa edilen Göğceli Camisinde 1 yılı aşkın süredir devam eden restorasyon işlemi tamamlandı. Yıllar önce Japon ve Alman mühendislerin deprem teknolojisini inceleyip, örneklendirdiği cami ibadete ve ziyarete hazır vaziyete geldi.

Samsun’un Çarşamba ilçesinde bulunan ve 8 asrı aşan tarihiyle zamana meydan okuyan, ters çevrildiğinde gemiye benzeyen çivisiz cami, deprem takozu sayesinde sallanıyor ama yıkılmıyor. Amerikalı bir bilim adamı tarafından, 1205 yılında yapıldığı belirlenen Göğceli Camisi (Çivisiz Cami), 8 asrı aşkın süredir dimdik ayakta durarak yıllara meydan okuyor. Günümüzde dayanıklı olduğu iddia edilen yapıların kısa ömürlü olmasına rağmen, 8 asır önce çivi kullanılmadan, pelit ağacından yapılan Göğceli Camisi varlığını sürdürüyor. Müslümanların yüzyıllardır ibadet ettiği cami, ahşaptan yapılmasına rağmen yüzlerce devletten daha eski bir yapı olma özelliğini taşıyor.

En güçlü rivayet camiyi gemicilerin yapması

Anadolu Selçuklu Devleti döneminde inşa edildiği düşünülen cami, birçok medeniyete ve savaşlara tanıklık etti. Selçuklu ve Osmanlı’yı geride bırakan cami, Cumhuriyet’in 100’üncü yılının ardından da gerekli restorasyonlar ile dimdik ayakta duruyor. Caminin yapımı hakkında birçok rivayet bulunurken, en güçlü rivayet ise ters çevrildiğinde gemiye benzemesi, duvarlarında gemicilikle alakalı sembollerin olması ve caminin kıbleye doğru eğik olması nedeniyle gemiciler tarafından yapılması en güçlü rivayet olarak dikkat çekiyor.

Camideki deprem teknolojisini Japon ve Alman bilim insanları inceledi

Camide görev yapan eski din adamları, “Caminin ön direkleri altında deprem takozu diye bir takoz var. Japon profesörleri buraya incelemeye gelmişlerdir. O zaman bu deprem takozunu bulmuşlar. Japonlar takozu incelediğinde ’850 yıl önce nasıl akıllarına gelmiş de bu deprem takozunu koymuşlar’ diye çok hayran kalmışlar. Alman profesör caminin tahtalarından, ağaçlarından numune almış. Orada incelemiştir” ifadelerini kullanmışlardı.

Çarşamba ilçesi Ordu Köyü Mahallesi’nde bulunan camii, Vakıflar Samsun Bölge Müdürlüğü tarafından restore edildi. 2022 yılının Aralık ayında başlanan 645 bin TL proje bedelli Göğceli Camisi röleve, restitüsyon, restorasyon ve statik projelerinin hazırlanması işi Temmuz ayının başında tamamlandı.

Vezirköprü’deki tarihi camide restorasyon işi devam ediyor

Bölge müdürlüğü ayrıca bu yatırım döneminde 175 bin TL proje bedelli Şeyh Habil Camisi röleve, restitüsyon, restorasyon ve statik projelerinin hazırlanması işini de bitirirken, 9 milyon 467 bin TL proje bedelli Vezirköprü Tacettin İbrahim Paşa Camisi restorasyonu işinin de yüzde 50’si tamamladı. Restorasyonun 2024’ün sonunda tamamlanması planlanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
940ed5f2 cba6 4ef1 849b 1dc165fa93c3
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
22 Mayıs, 2026 09:48 tarihinde yayınlandı
Yapay Zeka
Yazıyı sesli dinle
0

CHP’de “mutlak butlan” depremi: Gözler Özel ve Kılıçdaroğlu cephesinde

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nin CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nı iptal ederek “mutlak butlan” kararı vermesi, siyaset gündemini bir anda değiştirdi. Kararla birlikte 4-5 Kasım 2023’te gerçekleştirilen kurultay hükümsüz sayılırken, o tarihten sonra yapılan olağan ve olağanüstü kurultaylar ile alınan kararların da geçerliliğini yitirdiği değerlendiriliyor.

Kararın ardından Kemal Kılıçdaroğlu, yaklaşık 2,5 yıl sonra mahkeme kararıyla yeniden CHP Genel Başkanlığı görevine dönmüş oldu.

Özgür Özel cephesinin ilk hedefi kurultay

CHP Genel Merkezi’nde yaşanan gelişmelerin ardından gözler Özgür Özel ve ekibinin atacağı adımlara çevrildi. Parti kaynaklarından edinilen bilgilere göre, yeni bir parti kurulması seçeneği şu aşamada gündemde bulunmuyor.

Özel ve ekibinin öncelikli planının, CHP tüzüğündeki olağanüstü kurultay maddesine dayanarak partiyi yeniden kurultaya götürmek olduğu öğrenildi.

CHP tüzüğüne göre Genel Başkan, Parti Meclisi kararıyla ya da kurultay delegelerinin beşte birinin noter onaylı imzasıyla olağanüstü kurultay çağrısı yapabiliyor. Özel cephesinin, Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında yapılacak ilk Parti Meclisi toplantısında bu süreci başlatmayı hedeflediği ifade ediliyor.

Kılıçdaroğlu cephesi yönetim eğiliminde

Öte yandan Kılıçdaroğlu ve ekibinin ise kısa vadede partiyi yeniden kurultaya götürme düşüncesine sıcak bakmadığı belirtiliyor. Ankara kulislerinde, Kılıçdaroğlu cephesinde “partiyi yönetme” yönünde bir eğilimin hakim olduğu konuşuluyor.

Süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan Devlet Bahçeli de Kılıçdaroğlu’na “tarihi sorumluluk” düştüğünü belirterek görevi bırakması yönünde çağrıda bulundu. Siyasi kulislerde bu çağrının, CHP’nin yeniden kurultaya taşınması anlamı taşıdığı yorumları yapılıyor.

Ancak edinilen bilgilere göre, Kılıçdaroğlu cephesinin Bahçeli’nin çağrısına şimdilik olumlu yaklaşmadığı ifade ediliyor.

CHP’den YSK ve Yargıtay hamlesi

CHP yönetimi, mahkeme kararının ardından hukuki süreci de başlattı. Parti, tedbir kararının kaldırılması ve yürütmenin durdurulması talebiyle Yargıtay’a başvuruda bulundu.

Bugün ise Yüksek Seçim Kurulu’na başvuru yapılması bekleniyor. YSK’nın vereceği kararın, süreç açısından kritik önem taşıdığı belirtiliyor.

Ayrıca muhalefet partilerinin gün içerisinde CHP Genel Merkezi’ne destek ziyaretlerinde bulunması bekleniyor.

Kılıçdaroğlu-Özel görüşmesi gündemde

Kararın ardından sessizliğini büyük ölçüde koruyan Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Karar; bir ayrışma vesilesi değil, asırlık çınarımızın altında kenetlenme fırsatı olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik ise Kılıçdaroğlu’nun Özgür Özel’i telefonla arayacağını açıkladı. İki isim arasında bugün bir görüşme gerçekleşebileceği belirtiliyor.

Ankara kulislerinde ayrıca Kılıçdaroğlu’nun kendisine destek veren isimlerle gün içerisinde bir araya gelmesinin beklendiği konuşuluyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin