Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

İdrarındaki kanı görünce hastanenin yolunu tuttu: Kuşkusu hayatını kurtardı

Sağlık Yayın: 23.08.2023 00:12
İhlas Haber Ajansı
İdrarındaki kanı görünce hastanenin yolunu tuttu: Kuşkusu hayatını kurtardı

Kastamonu’da idrar yolundaki kanamadan şüphelenerek gittiği hastanede böbreğinde tümör tesit edilen 77 yaşındaki bayan, geçirdiği operasyon sayesinde sıhhatine kavuştu. İdrarda bir sefer dahi kan tespit edilmesi durumunda hastaneye başvurulması gerektiğini söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Sadi Turkan, kolay görülen durumun mevtle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

Kastamonu’da ikamet eden 77 yaşındaki Seher Genç, idrar yolundan kan gelmesi sebebiyle Özel Kastamonu Anadolu Hastanesine müracaat ederek muayene oldu. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Sadi Turkan tarafından yapılan muayenede Genç’e, sağ böbrek toplayıcı sistem tümörü teşhisi konuldu. 15 gün içerisinde Seher Genç, Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Sadi Turkan ve takımı tarafından laparoskopik radikal nefroüreterektomi ameliyatı yapıldı. Ameliyatın akabinde sıhhatine kavuşan 77 yaşındaki Genç, hastaneden taburcu edildi.

“İdrardan kan geldiği vakit Ürolojide çok önemli bir durum olarak algılanır”

Seher Genç’in tedavi süreci ile ilgili bilgi veren Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Sadi Turkan, “Hastamız, 77 yaşındadır. Bize geliş nedeni ise idrardan kan gelmesidir. İdrardan kan geldiği vakit ürolojide çok önemli bir durum olarak algılanır. Biz de bu istikamette kıymetlendirme yaptık. Evvel tomografi çektirdik, tomografide sağ böbrek içerisinde toplayıcı sistem tümörü ismi altında bir manzara oluştu. Biz bu imajın üzerine teşhis koyma emeliyle sağ böbreğin içerisine kadar girerek endoskopik olarak görüntüledik ve modül alarak bunun makus huylu bir tümör olduğunu tespit ettik. Hasebiyle böbreğin ve böbrek kanalının mesaneye kadar uzanan yerin çıkartılması gerektiğini söz ettik. Onlar da ameliyat olmayı kabul ettiler ve 4 gün evvel sağ böbreğine laparoskopik olarak, yani halkımızın anlayacağı formda söylersek kapalı ameliyat yaptık. Böbreği büsbütün aldık, artı böbrekten mesaneye kadar olan kanalı da çıkartarak başarılı bir operasyon yaptık. Tıbbi ismi laparoskopik radikal nefroüreterektomidir. Hastamız şu anda çok düzgün durumdadır. 1-2 gün içerisinde taburcu edeceğiz” dedi.

“Teşhisi koyduktan 15 gün sonra hastayı ameliyata alarak sıhhatine kavuşturduk”

Ameliyat olmayan hastalarda kanamanın vakitle arttığını belirten Doç. Dr. Sadi Turkan, “Ameliyat olmasaydı bu hastalarda tehlike giderek artacaktı. Kanamanın artmasıyla bedendi kan kaybına bağlı olarak güçsüzlük, halsizlik ve en değerlisi de tümörün öbür yerlere atlaması üzere hayatını tehdit edecek çok önemli durumlar oluşacaktı. Bu tümörlerde süratli davranmak çok kıymetli. Hastaya tanıyı koyduktan sonra bilhassa 3 aya geçmeden ne yapılacaksa yapılması gerekiyor. Hatta 3 ay bile çok uzun müddettir. Biz ise yaklaşık 10-15 gün içerisinde hepsini hallettik” diye konuştu.

“Hastamız, hem kilolu hem de kalp rahatsızlığı olan bir hastaydı”

Ameliyatın 3 saat kadar sürdüğünü ve güç geçtiğini tabir eden Doç. Dr. Sadi Turkan, “Bu ameliyat o yaştaki bir hasta için sıkıntı bir ameliyat. Yaklaşık olarak ameliyatımız 3 saat civarında sürdü. Hastamız kilolu bir hasta olması sebebiyle sıkıntı. Ayrıyeten kalp sorunları olan bir hastamız olduğu için bilhassa ameliyatın kendisinden hariç hastada var olan sıkıntılarında denetim altında tutulması gerekiyor. O yüzden yalnızca bir alan ile uğraşmıyorsunuz. Yalnızca ameliyatı yapmakla iş bitmiyor. Ameliyatın dışındaki beden sistemlerinin de denetim altında ve olağan çalışır durumda olması gerekiyor. O yüzden olağan ki bunlara dikkat ettik, öbür doktor arkadaşlarımızın da takviyesi ve yardımlarıyla, güzel bir cerrahi ve güzel bir servis grubuyla bu ameliyatımızı çok şükür problemsiz bir biçimde hallettik” biçiminde konuştu.

“İdrar yolundan gelen kan önemsenmezse vefat riski görülebilir”

İdrar yolundan gelen kanın önemsenmemesi durumunda mevt riskinin dahi görülebileceğini belirten Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Sadi Turkan, “Özellikle bir hastanın idrarında kanama olsa bir defa bile olsa sonrasında olmasa bile kanama çok önemli bir hastalık belirtisidir, kesinlikle ve kesinlikle Üroloji tabiplerine muayene olunması gerekir, idrardan kan gelmesini lütfen herkes çok ciddiye alsın. Bizler olağan ki bu ameliyatımızı laparoskopik (kapalı) yaptık. Açık ameliyat olarak ta yapabilirdik. Her hastaya açık ya da laparoskopik ameliyat üzere bir tedavi uygulama zarureti yoktur. Lakin bizler daha çok laparoskopik tekniği seçiyoruz. Zira hastanın ameliyat sonrasında konforu, rahatlığı çok âlâ seviyede oluyor ve taburcu olması daha kısa müddette bitirici oluyor. Onun için laparoskopik ameliyatı öneriyoruz. Özetlersek kanama var ise hiç ağrı sızı olduğuna bakılmaksızın direk tabibe müracaat edin, böbreklerle ilgili bir ameliyat düşünülürse öncelikli olarak laparoskopik sistemi seçmekte yarar vardır. Şayet idrardan kan gelmesi durumunda hastamız, bir tabibe gözükmezse ya da muayene olmazsa bu mevt riski olan bir durumdur. Toplayıcı sistem tümöründe cerrahi süreç bir an evvel yapılmalıdır” sözlerini kullandı.

“İdrar yolunda kanamam olunca vakit kaybetmeden hastaneye müracaat ettim”

Vakit kaybetmeden hastaneye müracaat ederek muayene olduğunu söyleyen 77 yaşında Seher Genç ise, “İdrar yollarından kanamam oldu. Bende Özel Kastamonu Anadolu Hastanesine başvurdum. Tetkikler yapılınca böbreğimde kist göründü. Hocamız kisti almaya karar verdi. Yaparım dedi ameliyatı ve de yaptı. Çok şükür Allah’a şu anda düzgünüm. Benimle çok ilgilendiler, çok çok uygunum şu anda. Allah razı olsun takımıyla birlikte ilgilendiler, bu kadar olur artık. Çok hoş ilgilendiler. Bugün dördüncü gün, pek uygunum şükürler olsun. Günde iki üç sefer odama geliyor ve halımı hatırımı soruyorlar. Şu anda hiçbir şikayetim yok, ameliyatımdan dolayı şu anda istediğim üzere hareket edemiyorum lakin bu da bir iki gün içerisinde vakitle büsbütün geçecek inşallah. Günden güne hareketlerim fark ediyor” dedi.

Tedavisi tamamlanan Seher Genç, akabinde hastaneden taburcu edildi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Randevularda “SENEYE GÖRÜŞÜRÜZ” Sistemi

Gündem Yayın: 21.05.2024 15:24
Randevularda “SENEYE GÖRÜŞÜRÜZ” Sistemi

Karabük Eğitim Araştırma Hastanesinde sağlık hizmetlerinde yaşanan aksaklıklar bir türlü çözüme kavuşturulmazken, yaşanan sıkıntılara her geçen gün bir yenisi ekleniyor.  Hastalara Ultrason randevuları bir yıl sonraya verilirken, hastalar ise “o zaman kadar sağ kalırsak geliriz” diyerek adeta sitem ediyor.

Karabük Eğitim Araştırma Hastanesinde sağlık alanında yaşanan skandallara her geçen gün bir yenisi ekleniyor.  Hastalara ultrason randevuları 1 yıl sonraya verilirken, hastalar ise çaresiz bir şekilde “seneye yaşarsak görüşürüz” diyerek tepki gösteriyor.  Sağlıkta bir günlük gecikmenin bile risk oluşturabileceği bilinirken, ultrason randevularının bir sene sonraya verilmesi sağlık alanında gelinen noktayı da gözler önüne seriyor.

Ultrason randevusunun 1 yıl sonraya verilmesi birçok hastanın mağduriyet yaşamasına neden olurken, geç randevu nedeniyle tedavi bekleyen hastanın özel hastanelerin kucağına itildiği belirtiliyor.

Konuyla ilgili olarak Gazetemize konuşan hasta ve hasta yakınları yaşadıkları mağduriyeti dile getirirken, sorunun çözümü noktasında yetkililerin bir an önce harekete geçmesini istediler.

“1 SENE SONRAYA KİM ÖLE KİM KALA”

Karabük Eğitim Araştırma Hastanesinde kendisine 1 yıl sonrasına ultrason randevusu verildiğini ifade eden bir vatandaş “1 sene sonraya kim öle kim kala” diyerek adeta sitem ederek, “Ben şimdi ne yapacağım doktora muayene oldum ultrason verdi, çekildikten sonra doktor ona göre teşhis koyacak ama gelin görün ki ultrason için bir yıl sonraya gün veriliyor. Ben ne yapayım, öleyim mi o zaman kadar. Bun soruna bir an önce çözüm bulunması gerekiyor. Sağlıkta çağ atladık diyenlerin bu duruma acilen bir çözüm bulması gerekiyor, aksi takdirde ilerde telafisi güç sonuçlar ortaya çıkabilir, insan sağlığının en öncelikli konulardan biri olması gerekiyor” diye konuştu.