blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Aralık, 2024 12:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Havaların soğumasıyla solunum yolu enfeksiyonları arttı

DÜZCE(İHA) – Göğüs Hastalıkları Anabilim Kısmı Dr. Öğr. Üyesi Özlem Ataoğlu, havaların soğuması ile birlikte teneffüs hastalıklarının da arttığına dikkat çekerek çocuk ve yaşlıların daha dikkatli olması gerektiğini bildirdi. Ataoğlu mikroplara karşı en tesirli müdafaanın el yıkamak olduğunu söyledi.
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Kolu Dr. Öğr. Üyesi Özlem Ataoğlu, kış mevsiminde artan teneffüs yolu hastalıklarına dikkat çekerek korunma yolları hakkında bilgi verdi. Havaların soğuması ile birlikte teneffüs hastalıklarının da arttığına dikkat çeken Ataoğlu, “Soğuk hava, kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirme, soğuk havalarda virüslerin daha fazla yayılma eğiliminde olması, kışın olan düşük nem ile birlikte burun mukozasının kuruması ve kişinin üst teneffüs yolu enfeksiyonuna neden olan virüslere karşı daha hassas hale gelmesi, kışın ısınma gayeli kullanılan fosil yakıtlarla birlikte hava kirliliğinin artması da kışın teneffüs yolu hastalıklarının artma nedenlerindendir” dedi.

“Çocuk ve yaşlılar daha dikkatli olmalı”
Çocuk ve yaşlıların kışın grip ve üst teneffüs yolu enfeksiyonlarına karşı daha hassas olduğuna işaret eden Dr. Ataoğlu, bu kişilerin bilhassa daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Çocukların bağışıklık sistemleri şimdi tam olarak gelişmediğinden enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olduğunu söz eden Öğr. Üyesi Ataoğlu, “Özellikle 65 yaş üstü yaşlı bireylerin bağışıklık sistemleri zayıflayabilir, bu da grip ve başka viral enfeksiyonları daha tehlikeli hale getirebilir. Ayrıyeten, astım, kronik bronşit, kalp hastalıkları, böbrek yetmezliği, diyabet ve akciğer hastalıkları üzere kronik hastalıkları bulunan bireyler, gebeler, kanser tedavisi görenler, HIV/AIDS ve organ nakli hastaları üzere bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler de enfeksiyonlar açısından daha yüksek risk altındadır” diye konuştu.
Solunum yolu virüsleri sürveyans raporunun 48. haftasında en sık yer alan virüslerin influenza, rinovirüs, coronavirüs, SARS-CoV-2 olduğunu lisana getiren Ataoğlu, bu virüslerin de sıklıkla akut bronşit, soğuk algınlığı, grip, sinüzit üzere hastalıklara neden olduğu bilgisini paylaştı.
Kış aylarında yaygın olan teneffüs hastalıklarının erken belirtileri hakkında da bilgi veren Dr. Özlem Ataoğlu, “Özellikle boğaz ağrısı, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı, öksürük, ateş ve titreme, baş ağrısı, yaygın beden ağrısı, bazen nefes darlığı yahut hırıltı, tat ve koku kaybı, halsizlik üzere şikayetler hastaların erken belirtileri arasında” dedi.

“Nefes darlığı ve göğüs ağrısı, değerli akciğer yahut kalp sorunlarına işaret edebilir”
38 derece ve üzeri yüksek ateş, bilhassa 3 gün boyunca düşmüyorsa, iltihaplanma yahut önemli bir enfeksiyonun belirtisi olabildiğini söyleyen Ataoğlu, “Nefes darlığı, göğüs ağrısı değerli akciğer yahut kalp sorunlarına işaret edebilir. Koyu renkli balgam, bilhassa yeşil yahut kanlı balgam, bakteriyel bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Önemli viral enfeksiyonlar, bilhassa yaşlılarda şuur bulanıklığına yol açabileceğinden, derhal bir sıhhat kuruluşuna başvurulması önemlidir” halinde konuştu.

“Aşı, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltır”
Kış aylarında teneffüs hastalıklarından korunmak için tavsiyelerde bulunan Öğr. Üyesi Dr. Özlem Ataoğlu, “Aşı olmak, bilhassa mevsimsel grip aşısını yaptırmak, hijyen kurallarına uyarak sık sık el yıkamak, kalabalık ortamlarda maske kullanmak, yakın temastan kaçınmak, istikrarlı beslenmek, kâfi dinlenmek, kapalı ve kalabalık alanlardan uzak durmak, belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora başvurmak, alınabilecek tedbirler arasındadır” tabirlerine yer verdi.

Mikroplara karşı en tesirli korunma: El yıkamak
Toplu taşıma araçlarını kullandıktan sonra, yemek yemeden evvel ve tuvaleti kullandıktan sonra bol su ve sabunla en az 20 saniye boyunca elleri yıkamanın mikroplara karşı en tesirli korunma yollarından biri olduğunu vurgulayan Hasret Ataoğlu, “Özellikle havalandırmanın yetersiz olduğu kapalı ortamlarda ve toplu taşıma araçlarında maske kullanmak, hem kendimizi hem de etrafımızdakileri korumak için kıymetlidir. Uygun beslenmek, sistemli uyku almak ve gerilimle başa çıkmak üzere sağlıklı ömür alışkanlıkları edinmek, bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı direncimizi artırır. Bilhassa yaşlılarda ve çocuklarda en ufak bir belirti hissedildiğinde vakit kaybetmeden bir sıhhat profesyoneline danışmak, hastalığın erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi açısından büyük değer taşımaktadır” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Asuman Doğan tarafından
24 Haziran, 2025 11:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ’lü Öğrenciden  ABD’de Uluslararası Başarı

Karabük Üniversitesi Öğrencisi Talha Dağ’ın danışmanlığını yaptığı Gök-Han Roket Takımı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas eyaletinde düzenlenen Uluslararası Roket Mühendisliği Yarışması’nda üçüncü oldu.

ABD’deki roket yarışmasında üçüncülük kazanan Gök-Han Takımı, Karabük Üniversitesi öğrencisinin danışmanlığında Türkiye’yi uluslararası arenada temsil etti.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) mezunu ve aynı zamanda yüksek lisans öğrencisi Talha Dağ’ın danışmanlığını yaptığı Gök-Han Roket Takımı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas eyaletinde düzenlenen Uluslararası Roket Mühendisliği Yarışması’nda (IREC 2025 – International Rocket Engineering Competition) önemli bir başarıya imza attı.

İstanbul Üniversitesi bünyesinde kurulan takım, roketlere entegre edilen faydalı yüklerin verimliliğinin test edildiği “SDL Payload Challenge” kategorisinde dünya üçüncüsü oldu.

Tamamen yerli olarak geliştirilen roket sistemi, yarışma kapsamında başarıyla test edilerek uluslararası jüri tarafından büyük beğeni topladı. Sistem, roketlerin yönelim kontrolünü sağlayarak yüksek hassasiyet ve dengeyle görevini yerine getirdi.

TALHA DAĞ: “HEDEFİMİZ, DONANIMLI GENÇLERLE GÜÇLÜ TEKNOLOJİLER ÜRETMEK”

Karabük Üniversitesinde yüksek lisans eğitimine devam eden Talha Dağ, Türkiye’yi uluslararası alanda temsil etmenin gururunu yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:

“Roket yarışmalarında belirli teknik gereksinimler ve kriterler var. Biz de bunlara göre kendi roketimizi tasarlıyor, uçuş algoritmamızı ve kontrol sistemimizi tamamen yerli ve millî imkânlarla geliştiriyoruz. Bu sistem %100 yerlilik oranına sahip. Sadece roket üretmiyoruz, aynı zamanda teknik yeterliliğe sahip insan kaynağı da yetiştiriyoruz.”

SELÇUK BAYRAKTAR’DAN TEBRİK

TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Gök-Han Roket Takımı’nı tebrik ederek şu ifadeleri kullandı:

"TEKNOFEST takımlarımız Amerika’da düzenlenen Roket yarışması IREC 2025’te Tarih Yazdı! Gök-Han Roket Takımımız, “SDL Payload Challenge”da 3.’lük elde etti. IREC 2025’e katılarak bayrağımızı ve ülkemizi gururla temsil eden tüm takımlarımızı tebrik ediyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyoruz.”

KARABÜK ÜNİVERSİTESİNDEN YÜKSELEN BİR KARİYER HİKAYESİ

1992 Samsun doğumlu Talha Dağ, Karabük Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu. Üniversite yıllarında kurduğu Artı Kariyer Kulübü ile 300’ü aşkın etkinlik düzenleyen Dağ, mühendislik alanındaki ilk büyük başarısını 2019’da Karabük Üniversitesi Roket Takımı (KABUROT) ile Teknofest’te Türkiye üçüncülüğü elde ederek kazandı.

Ardından kurduğu Tanyeli Roket Takımıyla Türkiye şampiyonlukları elde eden Dağ, bugün danışmanlığını yürüttüğü Gök-Han Roket Takımı ile başarılarını uluslararası alana taşıyarak ülkemize gurur yaşatıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin