Yusuf Korkmaz tarafından
22 Şubat, 2024 12:08 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Görevde Yükselen Akademisyenlere Belge

Karabük Üniversitesinde görevde yükselerek Profesörlük, Doçentlik ve Dr. Öğr. Üyesi kadrosuna atanan 12 akademisyene belgeleri ve başarılı çalışma yürüten bir akademisyene ise teşekkür belgeleri takdim edildi.

Senato Toplantı Odasında gerçekleştirilen programa, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Elif Çepni ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, KBÜ Senato Üyeleri katıldı. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, düzenlenen takdim töreninde üniversitede görev yapan üç Doçente ve iki Dr. Öğr. Üyesi cübbelerini giydirirken yedi Profesöre belgelerini takdim etti. blank Bu doğrultuda Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Pekgözlü, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Türker, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Müezzinoğlu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Zengin, İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Kızıler, İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zülfiye Hanalioğlu, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naila Mırzayeva’ya belgesi takdim edilirken, İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilal Uygurtürk, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Satiye Korkmaz, Tıp Fakültesi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şeyma Toy, İşletme Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Feyzullah Esad Şekkeli ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ece Acar’a cübbeleri giydirildi. Ayrıca Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Polat’a yaptığı başarılı çalışmalarından ötürü teşekkür belgesi verildi. (Yusuf Korkmaz)  
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Asya kökenli kene için hastalık bulaştırma riski şimdilik yok, patojen taraması yapılacak

Türkiye’de birinci defa görülen Asya uzun boynuzlu kenesinin şu an için hastalık taşıdığına dair rastgele bir bulgu bulunmadı.
Türkiye’de birinci kere tespit edilen Asya uzun boynuzlu kenesi (Haemaphysalis longicornis) hakkında açıklamalarda bulunan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısım Lideri Prof. Dr. Adem Keskin, şu an için ülkemizde tespit bu çeşide ilişkin örneklerin rastgele bir hastalık etkeni taşıdığına dair bilimsel bir bilgi bulunmadığını belirtti. Keskin, kenenin sonlu bir bölgede bulunduğunu, vatandaşlara panik yapmamaları davetinde bulundu. Kenelerin tabiatta birçok canlıdan kan emerek ömrünü sürdüren dış parazitler olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Keskin, bu nedenle hastalık taşıma potansiyeline sahip olsalar da, her vakit hastalığı bulaştırma da rol alacağı manasına gelmediğini vurguladı. Türkiye’de yaygın olarak bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ana taşıyıcısının "Hyalomma marginatum" isimli kene çeşidi olduğunu tabir eden Keskin, bu virüsün dünya genelinde 30’dan fazla kene çeşidinde tespit edilebildiğini lakin bunların hepsinin bulaştırıcı olmadıklarını belirtti.

Prof. Dr. Keskin; "Bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez"
Dünyada binden fazla kene çeşidi bulunduğunu belirten Keskin, "Keneler parazit canlılardır ve hastalık bulaştırma potansiyeli olan parazitlerdir. Fakat bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez" dedi.
"Şu anda bu yeni tespit edilen tıbbın (Haemaphysalis longicornis) KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir bulgu yok"
Yeni tespit edilen "Haemaphysalis longicornis" çeşidi için şimdi rastgele bir bilimsel çalışmanın yapılmadığını tabir eden Keskin, mevzuyla ilgili projelerin hazırlandığını ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından desteklenen çalışmalar kapsamında toplanılan kenelerde patojen taraması yapılacağını söyledi. Bu taramalarla, kelam konusu kene cinsinde patojen taraması yapılacak. "Şu anda bu yeni çeşidin KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir risk kelam konusu değil. Ülkemizde bu hususta net bir bulgu yok. İlgili kurumlarla temas halindeyiz, iş birliği içinde yapılacak bilimsel araştırmalar sonuçlandığında kamuoyuyla şeffaf formda paylaşacağız" diyen Prof. Dr. Keskin, yapılan çalışmalar tamamlanmadan kesin yargılarda bulunmanın hakikat olmadığını da kelamlarına ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin