Karabük Postası tarafından
18 Mayıs, 2022 13:56 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

“Gelecek Gençlerin” Kültür Endüstrileri Destek Programı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü 2021 yılı çağrı programı olan Gelecek Gençlerin Kültür Endüstrileri Destek Programı kapsamında Karabük Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu tarafından hazırlanan, Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Safranbolu Turizm Geliştirme Vakfının ortak olarak yer aldığı Tarihin Başkentinde Bir Usta Bin Usta Projesi isimli projesinin  faaliyetleri arasında yer alan günümüzün teknolojisi ve geleceğin en önemli ekonomik sektörü olan NFT eserlerin oluşturulması amacıyla Gazi Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ( GUZEM) tarafından zoom üzerinden eğitim verildi. UNESCO Dünya Miras Listesinde bulunan Safranbolu İlçesinin  yok olma noktasına gelmiş ve unutulmaya başlanmış, yöre halkının uzun yıllar boyunca gelir kaynağı olmuş kültürel bir unsur olmanın yanında ekonomik açıdan da gelir sağlayacak tarihsel el sanatlarının tekrar gün yüzüne çıkartılması, tarihi kültürümüzün gelecek nesillere aktarılması, gençliğimizin var olan mevcut sanat ve kültürel yetenekleri ile kişisel gelişimlerinin gelişmesi, tüketen değil, tasarlayan, üreten ve pazarlayan bir nesil oluşması, bölgede turizm, tasarım ve üretim alanında genç girişimci sayısının artarak yeni ürün yelpazesi ve istihdam alanları oluşturmak amacıyla hazırlanan proje ile Karabük'ten  projeye katılan 24 gence eğitimler verilecek. Dijital bir ürün kopyalanarak çoğaltılabilir fakat NFT olarak blok zincir üzerine kaydedilmiş bir dijital varlık, kendisine ait benzersiz ve çoğaltılamayacak bir belirteç ile kimliklendirildiğinden bu bilgi kopyalanamaz bir özelliğe sahip olması ve 2020 yılından sonra piyasa hacmi hızla büyümekte olan, dünyada yaygınlaşmaya devam eden NFT eser oluşturmaları sağlamak amacıyla gençler  tarafından verilen eğitimler sonunda birer adet eser oluşturmaları sağlanacak. Ayrıca projenin  diğer faaliyetleri arasında yer alan;  Ebru sanatı ve seramik sanatı eğitimleri ile Tokat taş baskı ve Safranbolu Tel kırma sanatı eğitimleri “Safranbolu Tarihi ve Kültürel El Sanatları” Atölyesinde başladı. Yine Karabük Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünde öğrenimi sürdüren, Grafik ve tasarım alanında çalışma yapan 29 öğrencinin katılımı ile Karabük'e  ziyarete gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin memleketlerine dönüşlerinde yanlarında anı veya hediye olarak götürebilecekleri görselliği ve katma değeri yüksek yeni ürün yelpazesinin hazırlanması eğitimleri ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Projenin açılış etkinliğine Vali Yardımcısı Muhittin Gürel, İl Yazı İşleri Müdürü Şerafettin Kelleci, Gazi Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül, AB ve Dış İlişkiler Proje Koordinatörü Ekrem Değirmenci, Gazi Üniversitesi GUZEM Eğiticileri Doç. Dr. Mutlu Tahsin Üstündağ, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Tanrıverdi, Öğretim Gör. Dr. Mevlüt Uysal, Öğretim Gör. Dr. Ahmet Çelik, Dr. Zafer Ayaz, Dr. Onur Ceran konuşmacı olarak katıldı. (Halil Kızılyer)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Şubat, 2026 12:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Trabzon Şehir Hastanesi inşaatının yüzde 90’ı tamamlandı

Trabzon’da Şenol Güneş Spor Kompleksi’nin yanındaki dolgu alanında, yapımı süren 900 yataklı Şehir Hastanesi inşaatının fiziki gerçekleşme oranı yüzde 90’a yaklaştı. İnşaatında 5 bin fore kazığın kullanıldığı şehir hastanesi depreme dayanıklı olarak inşa edilen sismik izolatörler ile korunacak. Kentteki yoğun bakım kapasitesini 2 katına çıkartacak olan Trabzon Şehir Hastanesi’nde, 300 poliklinik ve 33 ameliyathane olacak.
Hastane inşaatı ile ilgili bilgi veren Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Topsakal, 2026 yılının Mayıs sonu yada Haziran ayı itibarıyla hastanenin teslim alınmaya başlanacağını söyledi. Topsakal, "Şu anda fiziki gerçekleşme oranı yüzde 86-87 seviyelerinde olup, yüzde 90’a yaklaşmıştır" dedi.
Şehir hastanesinde hem yasal hem de fiziki süreçte sona yaklaşıldığını kaydeden Topsakal, "Şehir hastanemizde hem yasal hem de fiziki süreçte sona yaklaşmış durumdayız. Allah nasip ederse, 2026 yılının Mayıs sonu veya Haziran ayı itibarıyla hastanemizi teslim almaya başlayacağız. Yasal süresi 15 Aralık 2025’te sona eren hastanemiz için, Bakanlık ve yönetim olarak proje değişikliklerinden kaynaklanan süreler ile müteahhide ek süre verilmiş ve bu süre Mayıs-Haziran dönemine kadar uzatılmıştır. Bu ek sürenin Mayıs sonu Haziran ortası gibi tamamlanmasıyla birlikte hastanemizi devralacağız. Şu anda fiziki gerçekleşme oranı yüzde 86-87 seviyelerinde olup, yüzde 90’a yaklaşmıştır" diye konuştu.

Yaklaşık 900 yatak kapasitesiyle hizmet verecek
Hastanenin yaklaşık 900 yatak kapasiteyle hizmet vereceğini belirten Topsakal, "Sağlık profesyonelleri olarak bir sağlık politikası geliştiriyor ve birleştirilecek hastaneleri gündeme alıyoruz. Sayın Bakanımızla yaptığımız istişarelerde, Ahi Evren Hastanemizin ve Kemik Hastanemizin taşınması yönünde talimatlar verilmiştir. Bu talimatlar doğrultusunda projemizi revize ediyoruz. Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanemizin ise yalnızca eğitim kadrosu şehir hastanesine taşınacaktır. Bunun dışında hastane mevcut yerinde hizmet vermeye devam edecektir. Bu kapsamda yaklaşık 200 yatak, diğer hastaneden ise 180 yatak olmak üzere toplamda 380 yatak taşınacaktır. Şehir hastanemiz yaklaşık 900 yatak kapasitesiyle Trabzon’umuza hizmet verecektir. Dolayısıyla Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü olarak kârdayız; ilimize 500 yataklı yeni bir hastaneyi entegre etmiş olacağız. Bu durum bizleri son derece mutlu etmektedir. Bakanlığımıza ayrıca teşekkür ediyorum. Şehir merkezinde acil, travma ve ikinci basamak hastanesi olarak Fatih Devlet Hastanesi’nin hizmet vermeye devam etmesi yönünde bizim de görüşümüz bulunmaktadır. Fatih Devlet Hastanemiz, mekânsal eskimesi nedeniyle ekonomik ömrünü büyük ölçüde tamamlamıştır. Muhtemelen hastaneyi yeni şehir hastanesine geçici olarak taşıyarak mevcut binayı yıkıp yerine 250 yataklı yeni bir hastane yapma düşüncemiz bulunmaktadır. İnşallah bu alanı da mekânsal olarak yenileyerek, önümüzdeki 50 yıl Trabzon’un sağlık altyapısıyla ilgili mekânsal sorunlarını çözmüş olacağız. Şehir hastanelerinin en büyük avantajı mekânsal konfordur. 900 yatağın 236’sı yoğun bakım yatağı, 664’ü ise tek kişilik nitelikli yataklardan oluşmaktadır. Bu durum, hastaların tek başına yatabileceği nitelikli yatak oranını çok yüksek bir seviyeye çıkaracaktır. Mekânsal olarak her türlü imkâna sahip olan hastanemiz, içerisinde modern tıbbi tetkiklerin tamamının yapılabileceği donanıma sahiptir" diye konuştu.

Hafif raylı sistemle birlikte bölgedeki ulaşımı rahatlatacak
Hafif raylı sistemin bölgedeki ulaşımı rahatlatacağına dikkat çeken Topsakal, "Karayolları Genel Müdürümüzün ve Ulaştırma Bakanımızın talimatları doğrultusunda, hastanenin etrafını tamamen çevreleyen kuzey, güney, doğu ve batı yönlerinde yollar yapılmaktadır. Ayrıca DSİ Genel Müdürümüzün katkılarıyla, güney taraftaki dağlardan gelen yağmur sularının denize ulaşımını sağlayacak transfer hattı oluşturulmuştur. Bu hat, kapalı sistem bakslar aracılığıyla suların güvenli şekilde denize ulaştırılmasını sağlamaktadır. Belediye Başkanımızın da hafif raylı sistemle birlikte bölgedeki ulaşımı rahatlatacak bir projesi bulunmaktadır. Hafif raylı sistemin ulaşım ağına entegre edilmesiyle birlikte, trafik sorununun büyük ölçüde çözüleceğini düşünüyorum" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin