Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Eylül, 2024 00:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Fotoğraf tutkunu savcı: Yaban hayatı ona poz veriyor

Samsun Bölge Adliyesi’nde görevli Cumhuriyet Savcısı Vedat Soğukpınar, aynı zamanda Türkiye’de bulunan 450 kuş türünden birçoğunu fotoğraflayan ve yaban hayattaki canlıların fotoğraflarını çeken bir ’yaban hayat fotoğrafçısı’ olarak dikkat çekiyor.
Yıllardır kuş fotoğrafçılığı yapan Cumhuriyet Savcısı Vedat Soğukpınar, izinli olduğu günlerinde herkesin uyuduğu saatlerde kamuflajını giyip Samsun Kızılırmak Deltası’na giderek kuşları fotoğraflayabilmek için saatlerce bekliyor. Bir kuş türünün fotoğrafını çekmek için saatlerce kıpırdamadan bekleyen Savcı Soğukpınar, Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan 350’ye yakın kuş türünü fotoğrafladı.
Çektiği fotoğrafların yanı sıra ilginç ve gözlemlenmesi zor anları da videoya alan Savcı Soğukpınar, bir kuşun yılan avlayarak yemesini, saz horozlarının besin aramasını, kuşların sürüler halinde uçmasını, mandaların geviş getirmesini, kuşların banyosunu, çapraz gaganın su içişini, sincapların nasıl ses çıkardığını, bahrilerin nasıl toplu olarak uçtuğunu, yalıçapkınının eşini balıkla beslemesini, yabani sülünün ötüş anını, guguk kuşunun ötüş anını, tayların koşuşturmasını, büyük ak balıkçılın avlanmasını ve birçok hayvanın davranışlarını doğal yaşam alanlarında kameraya kaydediyor.

“Tetiğe değil, deklanşöre bas”
“Tetiğe değil, deklanşöre bas. Öldürme, ölümsüzleştir” diyerek doğanın eşsiz güzelliğini ölümsüzleştiren Cumhuriyet Savcısı Vedat Soğukpınar, çektiği kuş ve diğer hayvanların fotoğraflarını, videolarını kendi sosyal medya hesabından da paylaşıyor. Sosyal medyadaki paylaşımlar, vatandaşlar tarafından büyük beğeni topluyor. Hayatlarında ilk kez değişik kuş türlerinin varlığından haberdar olan vatandaşlar, emeklerinden dolayı Savcı Sağukpınar’a teşekkürlerini sunuyor. Yakalanması oldukça zor olan kuş fotoğrafları, Samsun’un tanıtımına da vesile oluyor.
Savcı Soğukpınar’ın objektifine çoğu Kızılırmak Deltası olmak üzere yalıçapkını, kara karınlı kum kuşu, sincap, manda sürüsü, uzunbacak, saz horozu, kızkuşu, ak kuyruksallayan, küçük iskete, saka, flamingo, tilki, sığırcık, florya, çıkrıkçın, yılkı atları, guguk kuşu, boyunçeviren ve kızılgerdanlı incirkuşu gibi birçok hayvan türü yansıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Temmuz, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Gümüşhane’de 10 bin kırmızı benekli alabalık doğaya salındı

Torul ilçesindeki Çit Deresi mevkiinde 10 bin kırmızı benekli alabalık tabiatla buluşturuldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından gen kaynaklarının korunması, yerli tiplerin tanıtılması ve farkındalığın artırılması maksadıyla yürütülen proje dahilinde, doğal ortamından alınarak üretilen kırmızı benekli alabalıklar yine doğal ömür alanlarına salınıyor. Bu kapsamda Torul ilçesine bağlı Çit Deresi mevkiinde düzenlenen alabalık salımı programına Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, Torul Kaymakamı Koray Çelik, Tabiat Müdafaa ve Ulusal Parklar yetkilileri katıldı. Aktiflikte 10 bin adet kırmızı benekli alabalık doğal hayatına bırakıldı.

"Kaçak avcılık yapanları ihbar edin"
Programda konuşan Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, kırmızı benekli alabalıkların doğal habitatta büyüyerek varlığını sürdürebildiğini belirterek, bilinçsiz ve yasak avcılığın önlenmesi gerektiğini vurguladı. Vali Baruş, "Bu bıraktığımız yavrular doğal habitat içerisinde varlıklarını sürdürerek değerli büyüklüklere ulaşıyor. Ve bu büyüklüğe ulaştığı takdirde de varlığını devam ettirme talihi daha fazla artıyor. Bilinçsiz avcılıktan uzak durmamız lazım. Yani derelerde bir ekip ekipmanlar kullanarak balıkları katletmek, toplu avcılık yapmak bunlar yasak yollar. Yalnızca olta balıkçılığına müsaade veriliyor. Olta balıkçılığında da yalnızca ferdî muhtaçlığımız için bunlara müsaade veriliyor. Onun dışında ticari bir emelle bunu yapmak yasak. Biz istiyoruz ki derelerimiz daima kırmızı benekli alabalıklarla dolsun. Lakin bunu yapmamız için de vatandaşlarımızın şuurlu olması lazım. Kaçak avcılık yapanlara, bu halde yasak avlanma adabı uygulayanlara lütfen 112 Acil Davet Merkezi’ne, jandarmaya ihbar etsinler. Tabiat Müdafaa Ulusal Parklar Müdürlüğü’müze ihbar etsinler. Gerekli müdahaleleri yapacağız. Tabiatımızı hoş bir biçimde korursak buradaki endemik hayatta canlı bir halde varlığını devam ettirecektir" dedi.
Öte yandan Tabiat Müdafaa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, Gümüşhane genelinde Çit, Dağdibi ve Balahor derelerinden alınan anaç balıklar kullanılarak yavru üretimi gerçekleştiriliyor. Üretilen kırmızı benekli alabalıklar tekrar bu derelere salınarak doğal döngü destekleniyor. 2012-2023 yılları ortasında kent genelinde toplam 332 bin adet kırmızı benekli alabalık tabiata bırakılırken, 2024 yılında 30 bin adet, 2025 yılı için ise 20 bin adet balığın tabiata salınması planlanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin