ERÜ ile Karabük Üniversitesi Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Karabük Üniversitesi arasında 'Akademik İş Birliği Protokolü' ve Karabük Üniversitesi tarafından düzenlenecek olan Sosyal Bilimler Festivali kapsamında 'Kurumsal Paydaş İş Birliği Protokolü' imzalandı.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Kasım, 2024 15:17 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

ERÜ Rektörlük Toplantı Salonu'nda düzenlenen imza törenine; ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ile ERÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Oktay Özkan ve Prof. Dr. M. Hakan Poyrazoğlu katıldı.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırış, törende yaptığı konuşmada Karabük Üniversitesi olarak Erciyes Üniversitesi ile iş birliklerini artırmak istediklerini belirterek; "Her iki üniversitemizin gelişmiş özelliklerini birbirine transfer etmesi, birlikte gelişmesi için iş birliği içerisinde olmasını istiyoruz. İmzalanan protokol ile ilişkilerimizi dahada geliştireceğiz. Aynı zamanda Karabük Üniversitesi tarafından Türkiye'de ilk defa düzenlenen Sosyal Bilimler Festivali’ni de Erciyes Üniversitesi iş birliği içerisinde yürütmek istiyoruz. Bu kapsamda da imzalanan protokol ile birlikte iş birlikleri yapacağız” dedi. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun da konuşmasında imzalanan protokolün hayırlı olması temennisinde bulunarak, ERÜ olarak diğer üniversiteler ile birlikte çalışmalar yürütmeye önem verdiklerini söyledi.

Rektör Prof. Dr. Altun, şunları kaydetti: “Üniversitelerimiz birlik içerisinde topyekûn hareket etmesi halinde çok daha etkin çalışmalar ortaya çıkmaktadır. Bizler Yükseköğretim Kurulu’nun birer kurumları olarak, bir araya gelmek, beraber hareket etmek arzusundayız. Karabük Üniversitemizin ortaya koyduğu bu çalışma süreçlerinde de Üniversite olarak iş birlikleri içerisinde olmak ve süreçlere katkı sağlamak amacıyla güzel bir iş birliği olacaktır.”


Konuşmalarının ardından iş birliği protokolü, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun ve Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık tarafından imzalandı. Protokol gereği; Karabük Üniversitesi tarafından düzenlenen Sosyal Bilimler Festivali (Sosyalfest) ve Ulusal Sağlık Bilimleri Festivali (Sağlıkfest) kapsamında iki üniversite tarafından ortak çalışmalar yürütülecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Giresun’da atipik kanser vakalarında artış

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mayıs, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Şevket Zorlu, kentteki kanser olaylarının Türkiye ortalamasından farklılık gösterdiğini, bu durumun esas nedenleri ortasında Giresun’un yaş ortalamasının yüksek olması ve 1986 yılında meydana gelen Çernobil nükleer felaketinin uzun periyotlu çevresel tesirleri olabileceğini söyledi.

Giresun’da atipik kanser olay profili dikkat çekiyor
Dr. Şiddetli, Giresun’da kanserin tipik seyirlerinden saparak alışılmadık halde metastaz yaptığına dikkat çekerek, "Giresun’daki kanser olayları Türkiye ortalamasına kıyasla kimi farklılıklar gösteriyor. Bölgede yaş ortalamasının yüksek olması ve geçmişte yaşanan Çernobil nükleer kazasının mümkün tesirlerinin, bu farklılıkların nedeni olabilir. Giresun’da kanser klasik seyirlerinden saparak daha atipik dağılım ve metastaz örnekleri gösterdiği tespit edildi. Olağanda prostat kanserli hastalarda görülen sekonder kanser ihtimali epeyce düşük saptanırken bu oran Giresun’da çok daha fazla. Yani Giresun’da olağan popülasyona nazaran biraz daha değişik olaylar var diyebilirim. Kanserli hücrelerin çıkma oranının yüksekliğinden çok kanserlerin davranış biçimleri olağan popülasyonlara nazaran biraz daha farklılık gösterebiliyor. Örneğin, birtakım göğüs kanseri hastalarında az görülen böbreküstü bezi metastazları ya da bir hastada birebir anda hem akciğer hem böbrek kaynaklı tümörlere rastlanması üzere hadiseler kaydedildi. Kimi az metastatik yayılımlar bölgede daha sık görülüyor. Ayrıyeten kimi hastalarda birebir anda birden fazla organı etkileyen primer tümörler tespit edildi" dedi.

PET-CT ünitesi erken teşhiste hayati rol oynuyor
Giresun’da 5 ayda 750 hastaya PET/CT taraması yapıldığını da söz eden Dr. Zorlu, "19 Aralık prestijiyle hizmet vermeye başlayan PET-CT (Pozitron Emisyon Tomografisi - Bilgisayarlı Tomografi) ünitesinde, son 5 ayda yaklaşık 750 hastaya ileri görüntüleme hizmeti sunuldu. PET-CT, kanser hastalarında hastalığın evrelenmesi, tedaviye cevabın izlenmesi ve nükslerin belirlenmesinde faal bir biçimde kullanılmakta. Görüntüleme öncesi hastalara radyoaktif glikoz enjekte edilmekte, bu sayede metabolik olarak etkin kanser hücreleri tespit edilebilmektedir" diye konuştu.

Radyoterapi ünitesi 250 hastaya umut oldu
Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Özüm Büke Atasoy ise, hastanede hizmet veren radyoterapi ünitesinde ileri teknolojiyle donatılmış bir lineer akseleratör aygıtı ve bir bilgisayarlı tomografi (BT) simülasyon aygıtı bulunduğunu belirterek, "Şu ana dek 250’den fazla hastaya tedavi uygulanan ünitede, günlük ortalama 40-45 hasta radyoterapi almaktadır. Tedavilerde yoğunluk ayarlı radyoterapi (IMRT) ve volümetrik modülasyonlu ark terapisi (VMAT) üzere hassas doz dağılımı sağlayan formüller tercih edilmektedir. Bu sayede hem tümör hedeflemesi artırılmakta hem de etraf sağlıklı dokular korunmaktadır" biçiminde konuştu.

Yerel hizmet altyapısı hasta konforunu artırdı
Hastane Başhekimi Prof.Dr. Atilla Çıtlak, onkolojik görüntüleme ve tedavi altyapısının Giresun’da kurulmasıyla birlikte hastaların öbür vilayetlere sevk edilme gereksiniminin ortadan kalktığını vurgulayarak, "Kanserli bir hastanın durumunu göz önüne alarak, evvelce Ordu yahut Trabzon’a gitmek zorunda kalan hastalar, artık teşhisten tedaviye kadar tüm süreçleri mahallî olarak Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamlayabilmektedir. Bilhassa ağır kanser hadiselerin tespit edildiği kanser hastaların tedavi erişilebilirliğini değerli ölçüde artırdı" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.