Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Ağustos, 2024 20:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

“Eros” figürü ortaya koydu: İskilip’teki kaya mezarları Helenistik dönemi yansıtıyor

Çorum’un İskilip ilçesinde bulunan kaya mezarları, üzerlerinde bulunan "Eros" figürü ile Helenistik döneme tarihlendirildi. Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Oktay Gündogdu, "Eros’un ölümsüzlük ve ruhsal yükselme anlamları ile kaya mezarlarıyla ilişkileri bulunuyor" dedi.
Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Oktay Gündogdu ile Uzman Sanat Tarihçi ve Restoratör Esra Gündogdu tarafından İskilip’in tarihçesi ve kaya mezarlarına yönelik yapılan araştırma neticesinde bulunan Eros figürü Helenistik döneme tarihlendirildi. İskilip Kalesi’nin eteklerinde doğal kaya üzerine inşa edilen kaya mezarları, tarihi kaynaklarda Paflagonya uygarlığına ait olduğu belirtiliyor. Altı kaya mezarı bulunduğu bölgede yaptıkları çalışmalarda şehrin tarihi karakteristik özelliklerini yansıtacak en önemli bulguyu kaya mezarlarının oluşturduğunu kaydetti.

"Bölgenin eserlerini bizlere vermesi açısından oldukça önemli”
İskilip Kalesinin üzerinde bulunan tasvirlerin seyyahlar tarafından dile getirildiğini belirten Öğretim Üyesi Dr. Gündogdu, “İskilip tarih içerisinde erken dönemlere tarihlendirilebilecek ve şehrin karakteristik özelliklerini yansıtacak en önemli bulguyu kaya mezarları oluşturuyor. Kaya mezarları Kastamonu’dan Sinop’a kadar uzanan ve Paflagonya olarak adlandırılan bölgenin eserlerini bizlere vermesi açısından oldukça önemli” dedi.

"Kaya mezarının tarihlendirmesini Helenistik dönem olarak değerlendirdik”
Kaya mezarlarında bulunan üçgen alınlık üzerinde Eros tasviri tespit ettiklerini belirten Gündogdu, “Bugüne kadar açığa çıkartılmamış eros tasvirinin bir benzeri hemen aşağıda yer alan diğer kaya mezarında bulunmaktadır. Karşılaştırdığımızda aynı dönemlerde inşa edilmiş olduğu birbiriyle benzer özellikler gösterdiği anlaşılıyor. Bölgede bulunan altı tane kaya mezarını değerlendirerek bu kaya mezarının tarihlendirmesini Helenistik dönem olarak değerlendirdik” diye konuştu.

"Helenistik dönem karakterini yansıtmaktadır”
"Eros"un aşk ve ölümsüzlük meleği anlamına geldiğini belirten Gündogdu, “Ölümsüzlük ve ruhsal yükselme anlamlarıyla kaya mezarlarıyla ilişkileri var. Erosların, fizyolojik özellikleri birbirinden farklılık gösterir. Buradaki Eros figürü hem diğerleriyle karşılaştırılması hem de biçimsel özellikleri nedeniyle bizlere Helenistik dönem karakterini yansıtmaktadır” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 04:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Amasya’da asker eğlencesinde 39 kişi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelik oldu

Amasya’da asker cümbüşünde yedikleri yemeğin akabinde rahatsızlanan 39 kişi, besin zehirlenmesi kuşkusuyla hastaneye başvurarak tedavi altına alındı.
Edinilen bilgiye nazaran, Hacılar Meydanı Mahallesi’nde bir meskende düzenlenen asker cümbüşüne katılan çok sayıda kişi, verilen yemeğin akabinde rahatsızlandı. Mide ağrısı, bulantı ve kusma şikayetiyle rahatsızlanan bireylerin bir kısmı acil sıhhat takımları tarafından ambulansla Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Sonradan hastaneye gelenlerle sayı 39’a ulaştı.
Rahatsızlanan şahısların ortasında durumu ağır olan kimsenin bulunmadığı, polis gruplarının cümbüşün yapıldığı yere giderek sunulan yemeklerden incelenmek üzere numune aldığı öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin