Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Ağustos, 2024 20:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

“Eros” figürü ortaya koydu: İskilip’teki kaya mezarları Helenistik dönemi yansıtıyor

Çorum’un İskilip ilçesinde bulunan kaya mezarları, üzerlerinde bulunan "Eros" figürü ile Helenistik döneme tarihlendirildi. Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Oktay Gündogdu, "Eros’un ölümsüzlük ve ruhsal yükselme anlamları ile kaya mezarlarıyla ilişkileri bulunuyor" dedi.
Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Oktay Gündogdu ile Uzman Sanat Tarihçi ve Restoratör Esra Gündogdu tarafından İskilip’in tarihçesi ve kaya mezarlarına yönelik yapılan araştırma neticesinde bulunan Eros figürü Helenistik döneme tarihlendirildi. İskilip Kalesi’nin eteklerinde doğal kaya üzerine inşa edilen kaya mezarları, tarihi kaynaklarda Paflagonya uygarlığına ait olduğu belirtiliyor. Altı kaya mezarı bulunduğu bölgede yaptıkları çalışmalarda şehrin tarihi karakteristik özelliklerini yansıtacak en önemli bulguyu kaya mezarlarının oluşturduğunu kaydetti.

"Bölgenin eserlerini bizlere vermesi açısından oldukça önemli”
İskilip Kalesinin üzerinde bulunan tasvirlerin seyyahlar tarafından dile getirildiğini belirten Öğretim Üyesi Dr. Gündogdu, “İskilip tarih içerisinde erken dönemlere tarihlendirilebilecek ve şehrin karakteristik özelliklerini yansıtacak en önemli bulguyu kaya mezarları oluşturuyor. Kaya mezarları Kastamonu’dan Sinop’a kadar uzanan ve Paflagonya olarak adlandırılan bölgenin eserlerini bizlere vermesi açısından oldukça önemli” dedi.

"Kaya mezarının tarihlendirmesini Helenistik dönem olarak değerlendirdik”
Kaya mezarlarında bulunan üçgen alınlık üzerinde Eros tasviri tespit ettiklerini belirten Gündogdu, “Bugüne kadar açığa çıkartılmamış eros tasvirinin bir benzeri hemen aşağıda yer alan diğer kaya mezarında bulunmaktadır. Karşılaştırdığımızda aynı dönemlerde inşa edilmiş olduğu birbiriyle benzer özellikler gösterdiği anlaşılıyor. Bölgede bulunan altı tane kaya mezarını değerlendirerek bu kaya mezarının tarihlendirmesini Helenistik dönem olarak değerlendirdik” diye konuştu.

"Helenistik dönem karakterini yansıtmaktadır”
"Eros"un aşk ve ölümsüzlük meleği anlamına geldiğini belirten Gündogdu, “Ölümsüzlük ve ruhsal yükselme anlamlarıyla kaya mezarlarıyla ilişkileri var. Erosların, fizyolojik özellikleri birbirinden farklılık gösterir. Buradaki Eros figürü hem diğerleriyle karşılaştırılması hem de biçimsel özellikleri nedeniyle bizlere Helenistik dönem karakterini yansıtmaktadır” şeklinde konuştu.

blank
Mustafa Akgün tarafından
10 Nisan, 2025 13:18 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Değirmenci’den Karabük’e Yeni Sendika Binası Müjdesi

Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, yıkılan Özçelik-İş Sendikası binasının yerine 8 katlı bir bina inşa edeceklerini ve yakın zamanda inşaat çalışmalarına başlanacağını söyledi.

Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, Karabük’te gerçekleştirilen toplu sözleşme mitinginin ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yenişehir Kulübü Kardemir Tesisleri’nde düzenlenen toplantıya sendikanın üst düzey yöneticileri ve yerel basın temsilcileri yoğun ilgi gösterdi.

Toplantıya Genel Başkan Değirmenci’nin yanı sıra, Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Kılıç, Şerafettin Koç, Ahmet Çolak, Bayram Altun, Aydın Baysal, Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz ve şube yöneticileri de katıldı.

TOPLU SÖZLEŞMEDE BÜYÜK KAZANIM

Toplantıda konuşan Genel Başkan Yunus Değirmenci, toplu iş sözleşmesi süreci hakkında bilgi verdi. Kardemir çalışanları adına önemli kazanımlar elde ettiklerini belirten Değirmenci, “Bu sözleşme, hem ekonomik hem de sosyal haklar açısından rekor seviyede bir zam ve iyileştirmeler içermektedir. Üyelerimizin emeğinin karşılığını alması için elimizden gelenin fazlasını yaptık” dedi.

ÖZÇELİK-İŞ TÜRKİYE’NİN SENDİKASI OLDU

Sendikal faaliyetlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Değirmenci, Özçelik-İş Sendikası’nın 50 bin üyeye ulaşarak Türkiye’nin 11. büyük sendikası konumuna geldiğini söyledi. Üyelere yönelik sosyal yardımlar, burs destekleri ve eğitim faaliyetlerinden bahseden Değirmenci, “Yılda iki kez teşkilat eğitimi düzenliyoruz. Üyelerimizin sağlık sorunlarında, cenazelerinde ve doğal afetlerde resmi kanallar aracılığıyla yardım sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Özçelik-İş Sendikası’nın sadece ulusal değil, uluslararası sendikal hareket içinde de aktif rol aldığını belirten Değirmenci, “Her dönem bir genel başkan yardımcımızı veya şube yöneticilerimizi Avrupa’daki sendikal faaliyetlere dahil ediyoruz. 4-5 yıldır düzenli olarak yurt dışına giderek dünya sendikacılığı ile entegre olmaya çalışıyoruz” dedi.

KARABÜK’E YENİ SENDİKA BİNASI MÜJDESİ

Toplantının son bölümünde Karabük’e yönelik önemli bir projeyi duyuran Değirmenci, mevcut sendika binasının artık kullanılmaz hale geldiğini belirterek, “Bu binayı yıkarak yerine Karabük’e yakışır, modern ve işlevsel 8 katlı bir bina inşa edeceğiz. Yakın zamanda inşaat çalışmalarına başlayacağız" şeklinde konuştu.

Değirmenci, konuşmasının sonunda birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, çalışanların haklarını korumak ve geliştirmek için mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.