Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Haziran, 2024 15:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Dünyada tek örneği Türkiye’de bulunan bin 500 yıllık Roma zırhı restore edildi

Satala Antik Kenti’nde bulunan ve dünyada bilinen tek Lorica Squamata model lejyoner zırhı restore edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gümüşhane’de bulunan Satala Antik Kenti’nde 2020 yılı kazı sezonunda bulunan ve Ankara Bölge Laboratuvarı’nın katkılarıyla araziden kaldırılan Roma dönemi lejyoner zırhının restore edildiğini açıkladı. Bakanlığın açıklamasında, Geç Roma Dönemi’ne tarihlendirilen zırhın, Lorica Squamata modeline ait olduğu ve modelin bilinen ilk örneği olarak büyük bir öneme sahip olduğu kaydedildi. Bakanlık, 2021 yılında Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüğü’ne getirilen ve ilk belgeleme aşamasında toprağı ile birlikte korunan zırhının, Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde röntgen ve tomografi ile incelendiğini bilgisi verildi. "Bu tür zırhlar günümüze nadiren ulaşabilmekte" Röntgen sonuçlarında neredeyse tamamının sağlam olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Röntgen sonuçlarında neredeyse tamamının sağlam olduğu anlaşılan zırhın kenarlarından alınan 3 levhalık bloğun mikro CT görüntülemesi sayesinde tam ölçüleri ve kısmen metalurjik özelliği tespit edildi. Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı’nda 3 yıl süren titiz çalışmalar sonucunda, zırhın tüm levhaları yerinde kodlanarak konservasyon ve restorasyon işlemleri tamamlandı. Zırh, manken üzerinde yeniden dikilerek orijinal formuna getirildi ve ayağa kaldırıldı. Roma döneminde lejyoner zırhları, kişiye özel olmamakla birlikte gerektiğinde tamir edilerek tekrar kullanılıyor ve tamir edilemeyecek kadar zarar gördüklerinde eritilip başka malzemelere dönüştürülüyordu. Bu nedenle bu tür zırhlar günümüze nadiren ulaşabilmekte."

blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
23 Nisan, 2025 15:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Süreyya Yavuz  23 Nisan Coşkusunu Çocuklarla Paylaştı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği ve millet egemenliğinin simgesi olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Güleç Çocuk Evleri Sitesi’nde düzenlenen özel bir etkinlikle kutlandı.

Etkinliğe, Vali Mustafa Yavuz’un Eşi Süreyya Yavuz  katılarak çocukların bayram sevincine ortak oldu. Güleç Sevgi Evleri’nde gerçekleştirilen programa; Vali Yardımcısı Mustafa Şahin, Kardemir Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Güleç ve eşi Sezer Güleç ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdurrahman Bilgiç de iştirak etti.

Çağ Çelik Endüstri A.Ş. ve Kask Kafalılar Motor Derneği’nin katkılarıyla düzenlenen program, motorlu araç kortejiyle başladı. Kortejin ardından Güleç Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü’nde hazırlanan sergi açılışı yapıldı ve miniklerin büyük bir coşkuyla sahnelediği 23 Nisan gösterileri izleyicilerden tam not aldı. Program kapsamında ayrıca “Minik Eller Sanat Atölyesi”nin açılışı da gerçekleştirildi.

Çocukların emek vererek neşe ve heyecanla hazırladığı gösteriler büyük alkış toplarken etkinlik, katılımcılara unutulmaz bir 23 Nisan yaşattı. Etkinlikte çocuklarla bir araya gelen Süreyya Yavuz, mimarları olan çocuklarımızla bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bugün burada onların neşesi, coşkusu ve emeğiyle hazırlanan program hepimize umut verdi. Çocuklarımızın gözlerindeki parıltı, yarınlarımızın en güçlü teminatıdır. Onların sevgiyle, güvenle ve huzur içinde büyüyebilmeleri için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bu anlamlı günde emeği geçen herkese; hayırsever iş insanımız Kamil Güleç Beyefendi ve saygıdeğer hanımefendi'ye, Kask Kafalılar Motosiklet Kulübü’ne, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü personeline ve katkı sunan tüm kurumlarımıza yürekten teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.