Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağınıda hasat başladı

Ekonomi Yayın: 28.06.2024 00:15
İhlas Haber Ajansı
Dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağınıda hasat başladı

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde Avrupa Birliği tarafından tescillenen Taşköprü sarımsağının hasadına başlandı. Yaşanan çil hastalığı sebebiyle yüzde 30 verim kaybı bekleniyor.

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağının Kastamonu’nun Taşköprü ilçesindeki hasadına başlandı. Lezzeti ve içerdiği selenyum oranıyla dünyada ün kazanan Taşköprü sarımsağının tarlalardan toplanması için yoğun mesai harcanıyor. Kastamonu’da 5 bin ailenin geçim kaynağı olan Taşköprü sarımsağında bu yıl 24 bin dekar alanda dikim yapıldı. Geçtiğimiz yıla göre yaklaşık yüzde 30 daha az alanda ekimi yapılan Taşköprü sarımsağını çil hastalığı vurdu. Taşköprü sarımsağının çillerinde oluşan hastalık, sarımsağın büyümesini engelledi. Bu sebeple Taşköprü sarımsağında yaklaşık yüzde 30 verim kaybının yaşanması bekleniyor.

Taşköprü’de sarımsak üreticiliği yapan Hasan Yıldırım, “Bu yıl üretim düştü. Sarımsaklarda bu yıl çil hastalığı denilen bir hastalık bulunuyor. Bu hastalığı çözmek için bugüne kadar ziraatçilerimiz bu işin üzerine düşmediler. Yıllardır bu hastalık var. Fakat zamanla bu çil hastalığı bölgemizde çoğaldı. Bize sıkıntı oluşturuyor” dedi.

“Sarımsağın çillerinde oluşan hastalık, büyümesini engelliyor”

Sarımsağın çillerinde oluşan hastalık sebebiyle büyüyemediğini belirten Yıldırım, “Çil hastalığı, sadece sarımsağın büyümesine engel oluyor. İnsan sağlığı için herhangi bir zararı yok ama sarımsak büyüyemediği için verim kaybı oluşuyor. Vatandaş, ‘Sarımsakta hastalık var’ demesin. Çünkü sarımsakta herhangi bir şey yok. Sadece sarımsağın çillerinden ötürü gelişemediği için küçük kalıyor. Sarımsak büyürken bu hastalığa nasıl yakalandıysa bu şekilde kalıyor. Bundan dolayı büyük sıkıntı çekiyoruz. Şu anda ekim, geçtiğimiz yıla göre yüzde 30 civarında düştü. Sarımsaktaki çil hastalığı sebebiyle de yüzde 30 civarında verim düştü. Örneğin, ben tarlamdan dönüm başına 800-900 kilo civarında sarımsak almam gerekirken, bu yıl ancak 300-400 kilogram alabileceğim. Bu da üreticileri çok etkiliyor” diye konuştu.

“Kış ayında sarımsağı dikiyoruz, bahar ayında da hasadını yapıyoruz”

Taşköprü ilçesi Alatarla köyünde işçi başkanı olan Aysel Topçu ise, “Yıllardır sarımsak işiyle uğraşıyoruz. Biz de çiftçiyiz, emek veriyoruz. Günlük başkanlığını da 13 yıldır yapıyorum. Verdiğimiz emeklerin karşılığını alamıyoruz. Kış ayında sarımsağı dikiyoruz, bahar ayında da hasadını yapıyoruz. Bu süre zarfında otunu temizliyoruz, çapasını yapıyoruz. Topraktan çıkartması, ayıklaması, bağlaması; sarımsağın her aşaması zor ama emeklerinin karşılığını hiçbir zaman çiftçi alamıyor. Bu yıl hasadımız Allah’a şükür başladı. Sarımsaklarımız bu yıl hasta. İyi olan yerler de var, kötü olan yerler de var. Allah ne verdiyse o, yapacak bir şeyimiz yok. Rızkımız bu kadar demek ki” şeklinde konuştu.


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Samsun’un son 5 yıllık konut satış istatistikleri

Ekonomi Yayın: 30.06.2024 12:52
İhlas Haber Ajansı

Samsun Tapu ve Kadastro 10. Bölge Müdürü Yılmaz Uzun, “Son 5 yılda kendi ülke vatandaşımız Samsun’dan 123 bin 400, yabancılar ise 2 bin 95 konut satın aldı” dedi.

Konut satış istatistikleri hakkında bilgi veren Müdür Yılmaz Uzun, “Bu tür veriler Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüz tarafından üretilmekte ve her yıl TÜİK tarafından da açıklanmaktadır. Samsun genelinde taşınmaz edinen ülke vatandaşları Irak, İran, Rusya Federasyonu, Almanya, Azerbaycan gibi ülkelerden oluşuyor. Son 5 yıl içerisinde 2 bin 95 konutun yabancılar tarafından edinildiği görülmektedir. Son 5 yıl içerisinde kendi ülke vatandaşımız ise Samsun’da 123 bin 400 konut edindiler” diye konuştu.

“Hazineye 2,5 milyar TL gelir”

Müdür Uzun, konut satışlarının Hazineye sağladığı gelirle ilgili ise şunları söyledi:

“Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü olarak müdürlüklerimiz tarafında Hazineye gelir olarak aktarılan kaynak miktarı yapmış olduğumuz işlem hacmi ile doğru orantılı olarak her yıl artış göstermektedir. Son 5 yılda Türkiye genelinde yapmış olduğumuz işlemler karşılığında yaklaşık 170 milyar TL’lik bir miktarın Hazineye gelir olarak aktarıldığı, Samsun genelinde baktığımızda bu işlemin son 5 yıl içerisinde 2 buçuk milyar TL civarında olduğu görülmektedir.”