Reklam
Reklam
dogu karadenizde cig ve heyelan tehdidi huY5dwJZ
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Nisan, 2025 12:00 tarihinde yayınlandı
0

Doğu Karadeniz’de çığ ve heyelan tehdidi

Coğrafik yapısı itibariyle doğal afetlerde en riskli bölge olarak bilinen Doğu Karadeniz Bölgesi çığ ve heyelan tehdidi altında bulunuyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde hava sıcaklıklarındaki ani ısı değişiklikleri çığ ve heyelan riskini arttırıyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, bölgeyi bekleyen tehlikeye dikkat çekti.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde geçmiş yıllara bakıldığında tabiat kaynakların afetlerin çoğunlukla bahar aylarında yaşandığını belirten Ersoy, “Bu istatistik açısından bir gerçek. Birkaç hafta evvel 10 derecenin altında çok gün yaşadık ve bunlar karlı günlerdi. Bilhassa yağış denizden geldiği için kıyı bölümünü vurdu. Sonra 20 dereceleri yaşıyoruz. Sonra tekrar değişen hava ve kurallar. Münasebetiyle bu hava sıcaklığındaki değişim beraberinde de tabiat kaynaklı afetleri bilhassa taşkınları getirecek üzere görünüyor” biçiminde konuştu.

“Hangi iklim şartlarınıda olursa olsun artık bir heyelan ve taşkın gerçeğini yaşamaya başladık”

Heyelan ve taşkın gerçeğinin bilinmesi gerektiğini kaydeden Ersoy, “Hemen çabucak her gün ya da Doğu Karadeniz kıyı vilayetlerinde irili ufaklı bizim haberdar olduğumuz ya da olmadığınız kütle hareketleri kaya düşmeleri de dahil yaşanmaya başladı. Burada en büyük tesirlerden biri de doğal ki yağış. Zira çok yağışı yer alınca suya doygun hale geliyor sonra küçük bir tetikleme ile birlikte bu olaylarla karşılaşıyoruz. Arhavi’de 4 kişinin maalesef hayatını kaybetmesine neden olan bir heyelanı da yaşadık o günlerde de dikkat ederseniz ki 15 gündür hava sıcaklığı 15 derecenin üzerindeydi. Hasebiyle artık bölgemizde bir gerçeği kabul etmemiz lazım. Bu gerçek hangi iklim kurallarında olursa olsun artık bir heyelan ve taşkın gerçeğini yaşamaya başladık. Bunu bilerek düşünmemiz lazım” diye konuştu.

“Bölgemiz açısından ulusal ölçekte bir aksiyon planının alınması lazım”

“Bölgemiz açısından ulusal ölçekte bir aksiyon planının alınması lazım” diyen Ersoy, “Doğa kaynaklı afetler ile başa çıkabilmemiz için ulusal ölçekte bir direnç sağlamamız lazım. Zira ferdi eforlarla ya da mahallî imkanlarla bu şeylerden kalkmak güç. Birleşmiş Milletler 2020’li yıllarda yaptığı tarifte afeti mahallî imkanlarla önüne geçilemez olay olarak görüyor. Münasebetiyle ülke genelinde biz Maraş sarsıntılarından sonra bilhassa ülkemizin bir sarsıntı ülkesi olduğunu kabul edip ona nazaran aksiyon planları aldığımızı düşünürsek bölgemiz açısından da ulusal ölçekte bir aksiyon planının alınması lazım. Bilhassa çığ olayları da gündeme gelmeye başladı. Bilhassa kıyı vilayetlerinin güney kısımlarında çığ olaylarını da ağır yaşıyoruz. Vatandaşların muhakkak devlet kurumlarının yaptığı ikazlara dikkat etmeleri lazım. Mesela şu anda yayla göçleri yavaş yavaş başladı. Çığ riski beraberinde gelecek mi bilemiyoruz. Hasebiyle bu durumda resmi kurumsal sitelerde bu ikazlar sık sık yapılıyor. Vatandaşların bu ikazları dikkate alması gerekiyor. Dere kenarları meşakkat etrafında taşkınlar var. Çabucak etrafında de yamaçlar var. Hasebiyle bizim bölgemizin bir gerçeği bu. Biz yamaçlara şayet uygun kaidelerde jeolojik kaidelerde düşünürsek yapılaşma yapabiliriz. Ancak jeoteknik etütlerin sağlam olması lazım. Hiçbir etüt olmadan hiçbir bilimsel bir bilgi olmadan biz bunu yaparsak sorunlar ile karşılaşacağız” sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
vali hacibektasoglundan kurban bayrami mesaji xEQ3zzMh
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Mayıs, 2026 08:00 tarihinde yayınlandı
0 0

Vali Hacıbektaşoğlu’ndan Kurban Bayramı mesajı

Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Kurban Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda birlik, beraberlik ve dayanışma vurgusu yaparak vatandaşların bayramını kutladı.

Vali Hacıbektaşoğlu mesajında, bayramların toplumsal birlik duygusunun en güçlü şekilde hissedildiği özel zamanlar olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi; “Kıymetli Zonguldaklı Hemşehrilerim; Kurban Bayramı’na ulaşmanın huzurunu ve sevincini hep birlikte yaşıyoruz.

Bayramlar; gündelik hayatın telaşı içinde çoğu zaman ertelediğimiz hatırlamaları yeniden mümkün kılan özel zamanlardır. Aile bağlarının güçlendiği, büyüklerin ziyaret edildiği, çocukların sevincine ortak olunduğu, ihtiyaç sahiplerinin gözetildiği bu günler; aynı zamanda toplumsal birlik duygusunun en güçlü şekilde hissedildiği anlardır.

Kurban Bayramı’nın taşıdığı anlam; paylaşmakla eksilmeyen, aksine çoğalan iyiliği hayatın merkezinde tutabilmektir. Bir sofrayı, bir selamı, bir duayı ve imkânı paylaşabilmenin değeri; bayramların bizlere bıraktığı en kıymetli miraslardan biridir.

Bayram sevincimizin hüzne dönüşmemesi için özellikle bayram süresince yola çıkacak vatandaşlarımızdan trafik kurallarına titizlikle uymalarını rica ediyorum. Emniyet kemeri kullanmak, hız sınırlarına riayet etmek ve yorgun şekilde direksiyon başına geçmemek; hem kendi hayatımız hem de sevdiklerimizin güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır. Unutmayalım ki bayramın en güzel tarafı, sevdiklerimizle sağlık ve huzur içinde bir araya gelebilmektir.

Bu mübarek günlerin; kırgınlıkların geride kaldığı, gönüllerin birbirine daha da yaklaştığı ve dayanışma duygularının güçlendiği günler olarak yaşanmasını diliyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle; başta aziz şehitlerimizin emanetleri, kahraman gazilerimiz ve aileleri olmak üzere siz değerli hemşehrilerimin, aziz milletimizin ve tüm İslam âleminin mübarek Kurban Bayramı’nı en kalbi duygularımla kutluyor; bayramın insanlığa huzur, sağlık ve esenlik getirmesini temenni ediyorum. Kurban Bayramımız mübarek olsun.”

Bizi sosyal medyadan takip edin