Doç. Dr. Kadir Alperen Coşkuner, "Doğu Karadeniz çok yağış alır, bu nedenle yangın olmaz şeklinde bir inanış vardır ancak bu doğru değildir" - Karabük Haber Postası
doc dr kadir alperen coskuner dogu karadeniz cok yagis alir bu nedenle yangin olmaz wCQeWIIj
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Ağustos, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Doç. Dr. Kadir Alperen Coşkuner, “Doğu Karadeniz çok yağış alır, bu nedenle yangın olmaz şeklinde bir inanış vardır ancak bu doğru değildir”

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Mühendisliği Kısmı Orman Entomolojisi ve Müdafaa Anabilim Kolu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Alperen Coşkuner, “Doğu Karadeniz çok yağış alır, bu nedenle yangın olmaz” biçiminde bir inanışın gerçek olmadığını belirterek Doğu Karadeniz’deki yangınlar ile Ege ve Akdeniz bölgelerindeki yangınlar çok farklı dinamiklere sahip olduğunu belirtti.

Doğu Karadeniz bölgesindeki orman yangınlarının, Ege ve Akdeniz’deki yangınlara nazaran daha düşük şiddetli olduğunu vurgulayan Coşkuner, bunun temel nedeninin bölgede yapraklı ormanların yaygın olması olduğunu söyledi. Yaprak dökümüyle birlikte yerde biriken kuru hususların yangın için uygun ortam oluşturduğunu belirten Coşkuner, “Ancak ekseriyetle bu devirde hava nemlidir, yağışlı dönemler devam eder ve tutuşma kuralları oluşmaz. Ancak birtakım devirlerde, bilhassa lodos estiğinde ve sıcaklıklar 27-28 dereceye kadar çıktığında yangın riski önemli formda artar,” dedi.

Doğu Karadeniz’de tarım yerleri ile orman alanlarının iç içe geçmiş yapısına da dikkat çeken Coşkuner, bahçe paklığı gayesiyle yapılan ateşlerin, sıcak ve kuru periyotlarda örtü yangınına dönüşebileceğini söz ederek eğimli yerlerde bu tıp yangınların kolaylıkla ormana sıçrayabildiğini tabir etti.

“Ülkemizde yangın dönemini ikiye ayırırız”

Ülkemizde yangın dönemini ikiye ayırdıklarını kaydeden Coşkuner, “Doğu Karadeniz çok yağış alır, bu nedenle yangın olmaz formunda bir inanış vardır; lakin bu yanlışsız değildir. Doğu Karadeniz’deki yangınlar ile Ege ve Akdeniz bölgelerindeki yangınlar çok farklı dinamiklere sahiptir. Biz ülkemizde yangın dönemini ikiye ayırırız: Birincisi, Mayıs’tan Ekim’e kadar süren ve Ege-Akdeniz bölgelerinde görülen yangın devridir. İkincisi ise “kış yangınları” olarak isimlendirdiğimiz, Kasım’dan Nisan’a kadar süren süreçtir ve bu periyotta Doğu Karadeniz bölgesinde yangınlar meydana gelir. Bu bölgedeki yangınlar, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki yangınlara nazaran daha düşük şiddetlidir. Zira Doğu Karadeniz’de çoğunlukla yapraklı ormanlar bulunur” dedi.

“Yangının çıkabilmesi için yerde kuru yanıcı husus bulunması gerekir”

Yangının çıkabilmesi için yerde kuru yanıcı hususların bulunması gerektiğini kaydeden Coşkuner, “Bir yangının çıkabilmesi için yerde kuru yanıcı unsur bulunması gerekir. Bu da, yapraklı ağaçların yaprak döktüğü sonbahar ve kış aylarında mümkün olur. Lakin bu periyotta her vakit yangın çıkmaz. Zira ekseriyetle hava nemlidir, yağışlı dönemler devam eder ve tutuşma koşulları oluşmaz. Ama kimi devirlerde, bilhassa “lodos” olarak bilinen güneyli rüzgârlar estiğinde ve hava sıcaklıkları kışın bile 27-28 derecelere ulaştığında yangın riski artar. Bölgede tarım toprakları ile orman alanları iç içe geçmiş durumdadır; sonlarını ayırmak zordur. Bahçe paklığı gayesiyle yapılan yakmalar, bu sıcak ve kuru periyotlarda yangına neden olabilir. Eğimli topraklar nedeniyle bu yangınlar basitçe ormana sıçrayabilir. Bu yangınlar, “örtü yangını” olarak isimlendirilir. Hasebiyle, bu bölgede çıkan yangınlar düşük şiddetli olsa da, kış aylarında da Karadeniz Bölgesi’nde orman yangınları görülebilir. Hatta birtakım yangınlar, alandaki izleri kısa müddette yok olduğu için bir yıl sonra fark edilmez bile.

Bizi sosyal medyadan takip edin
ziraat turkiye kupasi samsunspor 0 trabzonspor 0 ilk yari 69AC2FYA
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Nisan, 2026 20:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Ziraat Türkiye Kupası: Samsunspor: 0 – Trabzonspor: 0 (İlk yarı)

Ziraat Türkiye Kupası çeyrek final maçında Samsunspor, sahasında Trabzonspor’u ağırlıyor. Karşılaşmanın ilk yarısı golsüz eşitlikle tamamlandı.

Maçtan dakikalar (İlk yarı)

3. dakikada ceza sahasına giren Holse’nin pasında kale ağzında topla buluşan Yalçın’ın şutunda meşin yuvarlak az farkla direğin solundan auta çıktı.

28. dakikada Coulibaly’nin sağdan ortasında altıpas üzerinde topla buluşan Tomasson’un şutunda kaleci Onana meşin yuvarlağı parmaklarının ucuyla son anda kornere çeldi.

33. dakikada Ndiaye ile verkaç yaparak ceza sahasına giren Holse’nin sol çaprazdan vuruşunda kaleci Onana topu iki hamlede kontrol etti.

35. dakikada Pina’nın ortasında penaltı noktası üzerinde Augusto’nun şutunda kaleci Okan gole izin vermedi.

Stat: 19 Mayıs

Hakemler: Atilla Karaoğlan, Anıl Usta, Gökhan Barcın

Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru, Lubo Satka, Rick van Drongelen, Logi Tomasson, Antoine Makoumbou, Olivier Ntcham, Carlo Holse, Tanguy Coulibaly, Yalçın Kayan, Cherif Ndiaye

Yedekler: İrfan Can Eğribayat, Joe Mendes, Ali Diabate, Toni Borevkovic, Soner Gönül, Yunus Emre Çift, Afonso Sousa, Elayis Tavsan, Marius Mouandilmadji

Teknik Sorumlu: Sebastian Hahn

Trabzonspor: Andre Onana, Wagner Pina, Chibuike Nwaiwu, Stefan Savic, Mustafa Eskihellaç, Tim Jabol Folcarelli, Christ Oulai, Ozan Tufan, Oleksandr Zubkov, Felipe Aupusto

Yedekler: Onuralp Çevikkan, Ahmet Yıldırım, Mathias Lövik, Salih Malkoçoğlu, Benjamin Bouchouari, Onuralp Çakıroğlu, Anthony Nwakaeme, Ernest Muçi, Umut Nayir

Teknik Direktör: Fatih Tekke

Sarı kartlar: Ndiaye, Coulibaly (Samsunspor), Mustafa Eskihellaç (Trabzonspor)

Bizi sosyal medyadan takip edin