Karabük Postası tarafından
07 Mayıs, 2023 14:41 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Deprem tarımı da vurdu, mevsimlik işçi bulunamıyor

Depremin ardından Elazığ ve Malatya'da başta olmak üzere Doğu ve Güney Doğu Anadolu'da mevsimlik işçilere ulaşım zorlaştı. Daha önce mevsimlik işçi bulmakta zorluk çekmeyen çiftçiler bu sene kimseye ulaşamaz hale geldi. Baskil ilçesine bağlı Bilaluşağı köyünde tarım yapan çiftçiler de her sene olduğu gibi bu sene de mevsimlik işçi arayışına girdiklerini ancak yeterli sayıda işçi bulamadıklarını ifade etti. Hasat zamanında ürünlerinin zarar görmemesi için mevsimlik işçilere ihtiyaç duyduklarını belirten çiftçiler, depremin etkileri nedeniyle Elazığ ve Malatya'daki mevsimlik işçilere ulaşmadıklarını dile getirdi. Çiftçiler, mevsimlik işçi eksikliği sonucunda hasat zamanında ürünlerin toplanamamasına neden olacağını kaydetti. "İşçi yok ama idare etmemiz de lazım" Köyde 30 dönüm üzerinde biber ektiklerini aktaran çiftçilerden Muhlis Aydoğdu, “Şuanda 6-7 kişi günlük geliyor. Depremden ötürü işçi sıkıntısı yaşıyoruz. Gruplar ortalama 30 kişi oluyordu ama bu sene dağıldılar ve toplayamıyoruz. Yani eşim gidip çadırları tek tek geziyor ama işçi bulamıyor. 4-5 kişi geliyor, biz de onlara yardım ediyoruz. İşçi yok ama idare etmemiz de lazım. Çözümü yok, biz bunu bir şekilde idare edeceğiz. Doğu illerinden yatılı işçi getirmemiz gerekecek” dedi. blank "15 kişi çalışması gereken tarlada şu anda sadece 5-6 kişi var" Tarlada çalışan işçi kadınlardan Remziye Değer ise yaklaşık 15 kişi çalışması gereken tarlada şu anda sadece 5-6 kişinin çalışabildiğini belirterek, işçi yokluğundan dolayı zorluk çektiklerini ifade etti. (İHA)

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Nisan, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Yat turizmi ile 120 milyon euroluk katkı ve 2 bin istihdam hedefi

Samsun’da 120 milyon euro ekonomik katkı ve 2 bin kişilik istihdam sağlaması öngörülen yat turizmi için bölgesel iş birliği toplantısı düzenlendi.
Karadeniz kıyılarında yat turizmi potansiyelinin kıymetlendirilmesi maksadıyla başlatılan "Karadeniz Kıyıları Yat/Yelken Turizmi Fizibilite Çalışması" çerçevesinde düzenlenen toplantı, Samsun Vali Yardımcısı Emin Çolak başkanlığında yapıldı. Toplantıya; Kıyı Güvenlik Karadeniz Bölge Kumandanı Tuğamiral Ahmet Bahadır, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Çamaş, Cumhurbaşkanlığı Memleketler arası Yat Yarışları Komite Lideri Ekrem Yemlihaoğlu, Samsun TSO Yönetim Kurulu Lideri Salih Zeki Murzioğlu, OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, vilayet ve bölge temsilcileri ile su eserleri kooperatiflerinin liderleri katıldı.
Toplantıda Karadeniz kıyılarındaki yat limanları, çekek alanları, bakım alanları üzere yatırımların bugünü ve geleceği değerlendirildi. Şile’den Hopa’ya kadar olan 650 deniz millik kıyı şeridinde her 25-45 deniz mili ortasında bir yat limanı yahut iskelesi kurulması hedefleniyor. Bu kapsamda 10 yat limanı, 12 yat iskelesi ve 14 çekek alanı olmak üzere toplam 6 bin 820 yat kapasitesine ulaşılması öngörülüyor.
Yat limanlarının bakım-onarım, yakıt, konaklama, yeme-içme üzere hizmetlerle yılda yaklaşık 120 milyon euro ekonomik katkı sağlaması ve 2 bin bireye direkt istihdam oluşturması bekleniyor. Yan sanayi ve hizmet bölümüyle bu sayının daha da artabileceği bedellendiriliyor. Ayrıyeten kurulacak toplumsal tesislerin bölge halkına ve gençlere denizcilik alanında yeni eğitim ve toplumsal imkanlar sunacağı bildirildi.
Dünya genelinde 25 binden fazla yat limanı bulunurken, Türkiye’de 87 adet yat limanı ve barınak ile 20 bin 520 yat bağlama kapasitesi mevcut. Türkiye, Akdeniz ülkeleri ortasında bu kapasiteyle dördüncü sırada yer alıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.