blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 12:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Çorum’da binlerce yıllık Hitit ekmeği görücüye çıktı

Çorum’da Turizm Haftası Çorum Müzesi’nde düzenlenen programla kutlandı. Programda binlerce yıllık Hitit ritüellerinde yapılan Hitit ekmeğinin sunumu yapıldı.
Çorum’da Turizm Haftası düzenlenen programlarla kutlanıyor. Bu çerçevede Çorum Müzesi’nde merasim düzenlendi. Hürmet duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, UNESCO ve Alan İdare Uzmanı/Şehir Plancısı Namık Kemal Döleneken tarafından konferans verilerek "Kadim Tarihin Medeniyeti Hititler" isimli karma fotoğraf standı açıldı. Hitit Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrencileri tarafından minik bir konserin verildiği programda, Hitit ritüel metinlerinde sıklıkla ismi geçen ve ‘tanrılara sunulan kurban ekmeği’ olarak bilinen Hitit ekmeği sergilendi. Binlerce yıllık geçmişe sahip ekmek iştirakçilerden ağır ilgi gördü. Programa katılan davetliler ve vatandaşlar, sergilenen yapıtları görme fırsatı buldu.

"Çorum, binlerce yıllık tarihiyle Anadolu’nun kalbinde yer alan bir medeniyetler beşiğidir"
Programda konuşan Çorum Vali Yardımcısı Cengiz Nayman, "Çorum, binlerce yıllık tarihiyle Anadolu’nun kalbinde yer alan bir medeniyetler beşiğidir. Hititlere başşehirlik yapmış bu kadim kent Alacahöyük, Hattuşa ve Yazılıkaya ile sadece arkeolojik değil, birebir vakitte kültürel bir hazinedir. Bu güçlü miras, yalnızca bizlerin değil, tüm insanlığın ortak pahasıdır. Turizm, sırf ekonomik kalkınmanın bir aracı değil, tıpkı vakitte kültürel etkileşimin, tanıtımın ve barışın en güçlü köprülerinden biridir. Bu manada, Çorum’un sahip olduğu tarih ve kültürel potansiyeli daha görünür kılmak, lokal kalkınmayı desteklemek ve bu pahaları genç nesillere aktarmak hepimizin ortak vazifesidir. Bu his ve niyetlerle etkinliklere katkı sunan herkese teşekkür ediyor, 49. Turizm Haftası’nın kentimize, bölgemize ve ülkemize iyi olmasını diliyorum" dedi.

"Çorum isminden kelam ettiren bir kent haline gelmiştir"
Düzenlenen programda 15 Nisan Turizm haftasının mana ve kıymetiyle ilgili açış konuşması yapan Çorum Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş ise "Çorum, tarihi birikimi, güçlü mutfağı, yaşayan mirası ve doğal hoşlukları ile öne çıkan kadim bir kenttir. Son yıllarda vilayetimizde turizme yönelik çalışmalar değerli bir ivme kazanmış, pek çok yenilikçi adım hayata geçirilmiştir. Elbet bu gelişmeler, siz değerli paydaşlarımızla birlikte attığımız ortak adımların birer sonucudur. Bu kapsamda birlikte yürüdüğümüz yolda, Hitit devrine ilişkin Hattuşa, Alacahöyük, Şapinuva ve Eskiyapar üzere kıymetli kazılarımıza Selçuklu devri hafriyatı olan Kalehisar hafriyatı da eklenmiş, kazılarımız 12 aya çıkarılmış ve ’Geleceğin Mirası’ projesi ile desteklenmiştir. Kentimizin gerdanlığı olarak nitelenen ve kültürel mirasımıza konut sahipliği yapan Kale, Arasta, Ulu Cami, Veli Paşa Hanı, Alören Camii, Hüseyin Gazi Türbesi, Koyun Baba Türbesi üzere birçok tescilli kültür varlığı restore edilmeye başlanmış ve büyük bir kısmı muvaffakiyetle tamamlanmıştır. Kısa müddette, Bakanlığımıza bağlı olarak faaliyet gösteren 3 müze ve ören yerine, Çorum Belediyemizin değerli çalışmalarıyla 3 yeni müze daha ek edilmiş, merkez ilçemizin turizm destinasyonu çeşitlendirilmiştir. Kesin amacımız, Çorum’un kültürel kıymetlerini koruyarak gastronomi alanında UNESCO Kentler Ağı’na dahil edilmesidir. Artık Çorum, tarihi kadar bilimsel çalışmalarıyla tabiatı kadar mutfağıyla şenlikleri ve sanatsal etkinlikleriyle de isminden kelam ettiren bir kent haline gelmiştir" diye konuştu.
Düzenlenen programa, Çorum Vali yardımcıları Yeliz Mercan, Vali Yardımcısı Cengiz Nayman, Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş, Hitit Üniversitesi öğretim üyeleri, Hitit Üniversitesi’nde tahsil gören öğrenciler ve çok sayıda vatandaş iştirak sağladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Haziran, 2025 16:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bitinya’nın ilk stadionu turizme kazandırılıyor

Bolu’da 2008 yılında keşfedilen Roma devrine ilişkin antik stadion kalıntısı, bu yıl tamamlanması planlanan hafriyat çalışmalarının akabinde ören yeri olarak turizme kazandırılacak. Bitinya bölgesinde gün yüzüne çıkarılan birinci antik stadion olma özelliğini taşıyan yapı, kazıların akabinde arkeopark ve ziyaretçi merkezi olarak düzenlenecek.
Claudiopolis Antik Kenti’nin Akropolis bölgesinde yer alan ve Roma İmparatoru Hadrianus ismine MS 2–3. yüzyıllarda inşa edildiği bilinen Bolu Antik Stadionu, tarihi ve mimari yapısıyla dikkat çekiyor. Bitinya bölgesinde gün yüzüne çıkarılan birinci antik stadion olma özelliğine sahip yapı, yaklaşık 187–192 metre uzunluğunda "U" planlı olarak inşa edilmiş durumda. Günümüze ulaşan 94,5 metrelik oturma sıraları ve kısmen korunabilen koşu yolu ile Bolu kent merkezinde ayakta kalan tek büyük antik yapı olarak öne çıkıyor.

Arkeopark olacak
2008 yılında yapılan kurtarma kazılarıyla keşfedilen stadion, 2022 yılında Bolu Arkeoloji Müzesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve İl Kültür Müdürlüğü iş birliğiyle yine kazılmaya başlandı. Eylül ayında gerçekleştirilen çalışmalarla alanın etrafı ışıklandırıldı ve estetik bir gece görünümü kazandırıldı. Devam eden kazıların bu yıl içinde tamamlanması ve bölgenin arkeopark haline getirilerek ziyaretçilere açılması planlanıyor.

"Bitinya bölgesinin birinci ortaya çıkan stadionu"
Bolu Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Emre Gürsoy, stadionun Bitinya bölgesinde ortaya çıkarılan birinci örnek olduğunu vurgulayarak, "Burası Claudiopolis kentinin Akropolis’i olarak bilinen, İmparator Hadrianus periyodunda inşa edildiği bilinen bir antik kentimiz. Burası bildiğimiz kadarıyla Bitinya bölgesinin de birinci ortaya çıkan stadionu. 1970’li yıllarda inşaat ve yol çalışmalarıyla biraz tahrip olmuş, bu kadarını kurtarabilmişiz" dedi.

"Burayı ören yeri olarak kentimize kazandırmak istiyoruz"
Alanda devam eden hafriyat çalışmalarının bu yıl içinde tamamlanmasının öngörüldüğüne dikkat çeken Gürsoy, "Az bir kısmımız kaldı. Eylül ayında ışıklandırma çalışmalarına başladık ve bitirdik. Artık geceleri çok hoş bir manzara oluyor. Natürel bununla da bitmeyecek. Hafriyat çalışmalarını bitirdikten sonra burayı bir ören yeri olarak kentimize kazandırmak istiyoruz. Tıpkı vakitte burası bir ziyaretçi merkezi olsun istiyoruz. Arkeopark ve küçük oturabilecek alanlar oluşturarak burayı inşallah turizme kazandırmaya hedefliyoruz" diye konuştu.

"Biraz daha arkeopark halinde zenginleştirmek istiyoruz"
Emre Gürsoy, hafriyatlarda oturma alanlarının büyük kısmının açığa çıkarıldığını da belirterek, "Ağırlıklı olarak oturma alanları var. Bir de koşu yolu varmış lakin çok az bir kısmını görebiliyoruz şuanda. Kurtarabildiğimiz kısmı bu. Hafriyat çalışmalarında yine bakacağız. İnşallah ören yeri olarak ziyarete açmayı planlıyoruz. Biz daha çok burayı beslemek istiyoruz. Buradan müzemizi beslemekten çok, daha çok arkeopark halinde zenginleştirmek istiyoruz" biçiminde konuştu.

"Dört mevsim turizm çeşitliliğinin olduğu ender kentlerden bir tanesiyiz"
Bolu’nun dört mevsim turizm çeşitliliği olan ender kentlerden biri olduğuna da dikkat çeken Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Emre Gürsoy, "Artık ziyaretçi oranlarımız yavaş yavaş artmaya başladı. Burayı da bir artı kıymet olarak turizme kazandırmak istiyoruz inşallah. Kısmen ortaya çıkarabilmişiz. Aslında çok zenginiz. İlçeler bazında çok zenginiz fakat merkezde yalnızca elimizde stadion var. Ayrıyeten Karacasu mevkisinde bulunan höyüğü de kazmak istiyoruz. Kamulaştırma süreci tamamlandıktan sonra orada da kazılara başlayıp, müzemizin envanterini daha çok geliştirmek istiyoruz. Bolu’yu yalnızca tabiat olarak düşünmemek lazım. Biz turizmde modüller bütünüyüz" sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin