Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Kasım, 2024 08:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Bolu’da HGS ile otopark parası tartışması

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, şehir merkezindeki açık otoparklardan HGS ile ödeme alınmasına şaşırdığını belirterek, "Bu konuyu pazartesi günü inceleyeceğim. Nasıl bu izni almış, bakacağım" dedi. Özcan ayrıca HGS ile ödeme tahsilatı yapılmasına yetki veren Karayolları Genel Müdürlüğüne de tepki gösterdi.
Bolu Belediye Meclisi’nin kasım ayı 1. birleşiminde CHP’li meclis üyesi Okay Özcan’ın konuyu gündeme taşıması üzerine açıklama yapan Başkan Tanju Özcan, açık otoparkların 2007 yılında Bolu Belediyesi tarafından 10 yıllığına, ardından yine Alaaddin Yılmaz döneminde tekrar 10 yıllığına Boluspor’a kiralandığını belirtti. Özcan, Boluspor’un bu otoparkların işletmesini zaman zaman alt kiracılara devrettiğini, bazen de kendi personeli ile işlettiğini ifade ederek, "Yine alt kiracıya kiralanmış" dedi.
Mahkemenin açık otopark ücretleriyle ilgili cezaları iptal ettiğine dair emsal kararlar olduğuna vurgu yapan Özcan, buna rağmen HGS sisteminin vatandaşın rızası olmadan ücret tahsil ettiğini dile getirdi. Özcan, "HGS ile tahsilat yapıldığını ilk duyduğumda şaşırdım ve ’Olmaz böyle şey. HGS ile ne alakası var’ dedim" diye konuştu.
Boluspor’un alt kiracısının başlattığı HGS uygulamasına ilişkin detaylar veren Özcan, "Biz Boluspor’a bu otoparkları örneğin 50 TL’ye kiralamışız. Boluspor ise bunu alt taşerona 80 TL’ye devretmiş. Alt taşeron firma, Karayolları ile anlaşarak HGS’den yetki almış ve park eden araçların plakasını HGS sistemine göndererek komisyon üzerinden ücret tahsil ediyor. Bu uygulamanın başka illerde örnekleri olduğunu öğrendim. Ancak burada adil olmayan bir durum var. Firma, daha önce 100 TL kazanıp 80 TL’sini Boluspor’a veriyordu, şimdi yeni uygulamayla 1000 TL kazanacak ama Boluspor yine 80 TL almaya devam edecek. Bu benim aklıma yatmıyor" dedi.
Mahkemeden, vatandaşın rızası olmadan ücret tahsil edilemeyeceğine dair bir karar olduğunu hatırlatan Özcan, "Şimdi rıza olsun ya da olmasın, para doğrudan çekiliyor. Bu konuya pazartesi günü bir el atacağım" diye konuştu.
HGS’nin bağlı olduğu Karayolları Genel Müdürlüğüne de tepki gösteren Özcan, "İzni veren Karayolları, HGS de Karayollarına bağlı. Karayolları açısından bu bir gelir çünkü her park işleminden komisyon alıyorlar. Ancak Karayolları olarak şehir içindeki, belediye uhdesinde olan otoparklarda ücret toplama işine karışmamaları gerekiyor. O zaman biz de D-100 kara yolundan geçen her araçtan para talep edelim, HGS ile şehir geçiş ücreti toplayalım. Bu konuya bir çözüm bulmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Mustafa Akgün tarafından
30 Ocak, 2026 15:05 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Yangın tüpü atan firmalara uyarı

Karabük’te yangın söndürücü cihazlar, tüpler ve asansörler başta olmak üzere birçok sanayi ürününün piyasa gözetimi ve denetimi, 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde Karabük İl Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

Yangın söndürme cihazları ve yangın söndürme tüpleri, piyasaya ilk arz edildikten sonra Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te belirtilen periyotlarla muayene, bakım ve yeniden dolum süreçlerine tabi tutuluyor. Bu kapsamda bakım ve muayene işlemlerinin yılda en az bir kez (altı aydan az olmamak kaydıyla), yeniden dolum işlemlerinin ise dört yılda bir yapılması gerekiyor.

Söz konusu işlemlerin, 19 Nisan 2011 tarih ve 27910 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ÖSG-2011/09 numaralı Mecburi Standart Tebliği’nin 3. maddesi uyarınca, TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi (HYB) bulunan firmalar tarafından gerçekleştirilmesi zorunlu. Firmaların ayrıca TSE 11827 zorunlu standardında belirtilen tüm şartları yerine getirmesi gerekiyor.

Üreticiler, yangın söndürücüleri TS EN3-8, TS EN1866-2 ve TS EN1866-3 standartlarına uygun olarak üretmek ve TS 862-7, TS EN3-7, TS EN3-8, TS EN3-9 ve TS EN3-10 standartları kapsamında gerekli belgelendirmeleri tamamlamak zorunda. Ürünler üzerinde yapılacak işaretleme ve etiketlendirmelerle, yangın söndürücülerin insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından güvenli olduğu gösterilerek CE işaretinin iliştirilmesi gerekiyor.

Periyodik muayene, bakım ve yeniden dolum hizmetini sunan firmalar ise, bu işlemlere ilişkin etiketleri, ürünün piyasaya ilk arzında yer alan etiketleri kapatmayacak şekilde ilave etmekle yükümlü. Dağıtıcılar ve satıcılar da, yalnızca teknik mevzuata uygun ve CE işaretli ürünlerin satışını yapmak zorunda bulunuyor.

Yetkililer, Karabük’teki kamu kurum ve kuruluşlarının, yangın söndürücü satışı ve dolumu yapan firmaların TSE Hizmet Yeterlilik Belgelerini dikkatle kontrol etmeleri gerektiğini vurguluyor. Belgelerde firma adresinin güncel olması ve belgenin geçerlilik süresinin dolmamış olması büyük önem taşıyor. Ayrıca kamu kurumlarının, kendi bünyeleri ile ilişkili özel sektör kuruluşlarında bulunan yangın söndürücü cihazların düzenli olarak kontrol edilmesini, bakım ve muayenelerinin zamanında yapılmasını ve cihazların çalışır durumda olmasının teyit edilmesini sağlamaları gerektiği ifade ediliyor. Bu uygulamaların, can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından hayati önem taşıdığı belirtiliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin