Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde düzenlenen Cittaslow Türkiye ve Cittaslow KKTC İş Birliği Geliştirme Toplantısı’na katıldı. Toplantıda Safranbolu’nun Cittaslow çalışmaları, yerel yönetim uygulamaları ve kentler arası iş birliği ele alındı.
Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Akgül ve Belediye Meclis Üyesi Tuncay İşçimen ile birlikte KKTC’de düzenlenen Cittaslow Türkiye ve Cittaslow KKTC İş Birliği Geliştirme Toplantısı’nda Safranbolu’yu temsil etti.
Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi Bafra Halk Plajı Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıya Türkiye ve KKTC’den Cittaslow temsilcileri, belediye başkanları ve teknik heyetler katıldı.
SAFRANBOLU’NUN CİTTASLOW ÇALIŞMALARI ANLATILDI
Toplantıda söz alan Başkan Elif Köse, Safranbolu’da Cittaslow anlayışı doğrultusunda yürütülen çalışmalar ve yerel yönetim uygulamaları hakkında bilgi verdi.
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu’nun tarihi ve kültürel mirasının korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik çalışmaları aktaran Köse, kentin özgün kimliğinin korunması, sürdürülebilir yaşamın desteklenmesi, yerel değerlerin yaşatılması ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik belediyecilik uygulamalarını paylaştı.
Toplantıda farklı kentlerin deneyimlerinin paylaşılmasının yanı sıra Türkiye ve KKTC’deki Cittaslow kentleri arasında ortak projeler geliştirilmesi ve iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılması konuları değerlendirildi.
TÜRKİYE VE KKTC ARASINDA İŞ BİRLİĞİ VURGUSU
Uluslararası Cittaslow Genel Başkan Yardımcısı ve Cittaslow Türkiye Koordinatörü Büşra Özdemir, toplantının Türkiye ile KKTC arasındaki yerel yönetim iş birliğinin geliştirilmesi açısından önem taşıdığını belirtti.
Özdemir, Cittaslow’un iki ülke arasındaki mevcut bağların yerel yönetimler düzeyinde güçlendirilmesi için önemli bir zemin sunduğunu ifade ederek tarihi miras, doğal güzellikler, tarımsal üretim, el sanatları ve yerel kültür gibi değerlerin korunmasının önemine dikkat çekti.
Toplantıda Cittaslow iş birliğinin deneyim paylaşımı ve ortak projeler yoluyla geliştirilmesi gerektiği de vurgulandı.
CİTTASLOW KENTLERİNİN ÇALIŞMALARI PAYLAŞILDI
Toplantıya ev sahipliği yapan Mehmetçik Büyükkonuk Belediye Başkanı ve Cittaslow KKTC Ağ Başkanı Dr. Fatma Çimen Tuğlu, Cittaslow’un yalnızca bir unvan olmadığını belirterek doğanın korunması, yerel üreticilerin desteklenmesi ve kültürel değerlerin gelecek nesillere aktarılmasını kapsayan bir anlayış olduğunu ifade etti.
Programda Cittaslow Türkiye Teknik Koordinatörü Lokman Atasoy, Türkiye’de yürütülen çalışmalar hakkında sunum yaptı. Cittaslow Metropol Antalya Teknik Koordinatörü Dr. Tuğçe Çiftçibaşı Güç ise Cittaslow Metropol Antalya çalışmalarını anlattı.
Perşembe Belediye Başkanı Cihat Albayrak, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse ve Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan da kendi kentlerinde yürütülen Cittaslow çalışmaları ve yerel yönetim uygulamalarına ilişkin sunum gerçekleştirdi.
KKTC bölümünde ise Lefke, Tatlısu, Geçitkale-Serdarlı ve Yeniboğaziçi belediyelerinin Cittaslow kapsamında yürüttüğü çalışmalar ele alındı.
2027 TOPLANTISI İÇİN OYLAMA YAPILDI
Toplantıda ayrıca 2027 Uluslararası Cittaslow Koordinatörler Komite Toplantısı’nın düzenleneceği kent için oylama gerçekleştirildi.
Oylama sonucunda 2027 Uluslararası Cittaslow Koordinatörler Komite Toplantısı’nın Ortahisar Belediyesi ev sahipliğinde yapılmasına karar verildi.
Safranbolu heyeti, program kapsamında farklı kentlerin yerel yönetim uygulamalarını inceleme ve Cittaslow ağı içerisindeki belediyelerle gelecekte gerçekleştirilebilecek ortak çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunma fırsatı buldu.
