Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Başkan Çetinkaya’dan “kireçli su” açıklaması

İlçe Haberleri 18.09.2024 08:45
İhlas Haber Ajansı
A+ A-
Başkan Çetinkaya’dan “kireçli su” açıklaması

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, il merkezinde şebekelerden akan içme sularının kireçli olmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Son dönemde hem ülkenin hem de Karabük’ün karşı karşıya kaldığı ciddi kuraklık olduğunu, dünya genelinde olduğu gibi, Karabük’te de mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve yağış yetersizliğinin, su kaynakları üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu ifade eden Çetinkaya, “Karasu Kaynağı, şehrimizin içme suyu ihtiyacını karşılamakta zorlanmaktadır. Bu nedenle hep birlikte bir takım önlemler almak ve durumu en iyi şekilde yönetmek zorundayız. Bizler su kaynaklarımızın güçlendirilmesi için acil eylem planları hazırladık ve kısa sürede uygulamaya geçireceğiz. Sizlerde bu sürece suyumuzu tasarruflu kullanarak katkı sağlayabilirsiniz. İçme suyu arıtma tesisimiz, teknolojik yapısı gereği saatte yaklaşık 700 metreküp su kaybına neden olmaktadır. Kuraklık sonucu su kaynaklarımızın azalması ve artan su tüketimi, tesisimizin yetersiz kalmasına yol açmıştır. Bu şartları dikkate alarak, su arzını kesintisiz sağlamak amacıyla İçme Suyu Arıtma Tesisimizi geçici olarak devre dışı bırakma kararı aldık. Şu an şebekemiz, doğrudan Karasu Kaynağından beslenmektedir. Bu, kısa vadede en etkili çözüm olarak karşımıza çıkmıştır” dedi.

“Geçmişte de benzer durumlar yaşandı”

“Bu durum birkaç yıl önce yine aynı şekilde yaşanmıştı” diyen Çetinkaya, şunları kaydetti:

“2019 ve 2020 yıllarında da, yine kuraklık nedeniyle toplamda 169 gün boyunca İçme Suyu Arıtma Tesisi çalıştırılamadı. O dönem de de şebekemiz doğrudan Karasu Kaynağından beslendi ve halkımız bir süre kireçli su kullanmak zorunda kaldı. Şu an şebekemize doğrudan verilen su, halk arasında ’kireçli su’ olarak bilinen, yüksek mineral değerine sahip sert su kategorisindedir. Ancak vatandaşlarımızın endişe etmesini gerektirecek bir durum yoktur. Sert suyun insan sağlığı üzerinde bilinen bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Konu ile alakalı bazı sosyal medya hesaplarından ve haber sitelerinden asılsız iddialarla halkı tedirgin etmeye ve belediyemize karşı düşmanlık oluşturmaya yönelik beyanlarda bulunulmaktadır. Bu iddialarda şebekemize verilen suyun kurşun ve diğer ağır metaller içerdiği öne sürülmüş, bu durum halkı belediyemize karşı kin ve düşmanlığa sevk etmeye yönelik ifadelerle dile getirilmiş olup bu kişiler hakkında gerekli adli süreçler başlatılmıştır.”

Belediyenin, şebekeye verilen suyun kalite standartlarını titizlikle kontrol ettiğini, İl Sağlık Müdürlüğü ile iş birliği içinde düzenli analizler yapıldığını aktaran Çetinkaya, “Bu analizler neticesinde, suyumuzun insan sağlığına zarar verebilecek herhangi bir unsur içermediği, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’e uygun olduğu defalarca kanıtlanmıştır. Analiz sonuçları belediyemizin internet sitesinde şeffaf bir şekilde paylaşılmaktadır. Asılsız iddialarla halkımızı yanlış yönlendiren bu tür haberlere itibar etmemenizi ve belediyemizin resmi açıklamalarını takip etmenizi önemle rica ediyoruz. Tüm süreç şeffaf bir şekilde yürütülmekte ve kamuoyu doğru bilgilerle bilgilendirilmektedir. Sonuç olarak, su arzının sürekliliğini sağlamak adına her türlü önlemi alıyoruz. Su kaynaklarımız yeterli seviyelere ulaştığında arıtma tesisimizi tekrar devreye alacağız. Bu zorlu süreçte gösterdiğiniz anlayış ve sabır için Karabük halkına teşekkür eder, hep birlikte bu dönemi en iyi şekilde atlatacağımıza olan inancımı paylaşmak isterim” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

ANADOLU’DA BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ…

Köşe Yazıları 11.10.2024 17:27
A+ A-
ANADOLU’DA BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ…

MUSTAFA AKAY
Elinizde tuttuğunuz gazete, bugünkü sayısı ile 68 yaşını devirip, 69 yaşına giriyor. Bu gazetenin çok ilginç bir yaşam öyküsü vardır.
Bu gazete, Karabük Basınında bir okul görevi yapmıştır şimdiye değin. Ülkemizin kadim kentlerinden birisi olan Safranbolu’nun bir köyü iken, Yüce Önder Atatürk ve silah arkadaşı İsmet İnönü tarafından, 1937 yılında Demir Çelik Fabrikalarının kurulmasıyla birlikte kendine gelmiş ve büyüme sürecine giren Karabük basın yaşamında önemli bir yere sahip olmuş ender yerlerden birisidir.
Fransız işgaline karşı mücadele etmek için kurulan Türkiye’nin ilk yerel gazetelerinden Yeni Adana ve Bartın’ından sonra en uzun ömürlü bir gazetemizdir Karabük Postası. Ne yazık ki, Fransız işgali karşısında mücadele etmek amacıyla çıkarılan Yeni Adana, 105. yaşında kapanmak zorunda kaldı. 100 yaşındaki Bartın ise, aylık yayınlanıyor.
Karabük Postasının yayınlanış öyküsünün öncesini ve sonrasını kısaca anlatmak isteriz. Bu çıkışına önderlik edenlere karşı bir görevimizdir.
Bir başarı öyküsünün adıdır Karabük Postası…Bu başarı öyküsünün doğum sancıları 1940’lı yılların sonlarında Çalışkan Matbaası’nın kurulmasıyla başlamıştır. Çalışkan Matbaası Karabük’ün ilk matbaasıdır ve Cumhuriyet’in aydınlanma ilkesinin doğrultusunda rahmetli Ömer Özer, Ali ihsan Ersözlü (Enişte) ve Necmettin Ersözlü tarafından kurulmuştur. Karabük, henüz bir bucaktır ve 1948 yılında matbaası vardır.
1927’de Cumhuriyet’in kurduğu ilk vilayeti olan Zonguldak’a bağlanan Safranbolu’nun bir beldesi konumundadır o yıllarda Karabük… Ve Zonguldak-Ankara demiryolunun yapımıyla ulaşımın kolaylaşmasının nimetlerinden yararlanmaya çabucak başlamıştır. Elbette, Türkiye’nin ilk sanayii kenti olmasını sağlayacak Demir Çelik Fabrikaları’nın kurulmasıyla da çehresinin değişimi hızlanmıştır.

İşte bu Karabük, basın yönünden çok zengin olan Zonguldak’tan etkilenmiş, payını alma çabasına girmiştir.

1948 yılında kurulan ilk matbaanın ardından, bir günlük gazete gereksinimi ortaya çıkmıştır. Enişte namıyla bilinen Ali ihsan Ersözlü 1952 yılında Karabük’ün ilk günlük gazetesi olan Yeni Karabük’ü Karabük daha ilçe olmamışken çıkarır… Çıkarır ama, nasıl? Hangi zorluklarla? Gazete Zonguldak’ta basılır ve Posta Treni denilen trenle Karabük’e gönderilir. Görülür ki, bu iş zor oluyor, 1956 yılında Karabük Postasının temeli atılır.

Zonguldak’ın ünlü matbaacılarından Ali Bingöl’ün kendisine sık sık Enişte diye seslenmesiyle bu lakaba sahip olan Ali ihsan Ersözlü 1965 yılında vefat edince yerine Necmettin Timüçin Ersözlü geçer. Ve uzun yıllar gazeteyi yönetir. Necmettin Ersözlü İstanbul’a taşınınca bayrağı Tuncer Ersözlü alır. 15 yaşında mesleğe adım atan Tuncer Ersözlü, o günden bu yana eğilmeden, bükülmeden ve de en önemlisi Atatürk ilkelerinden ödün vermeden sırtlanır bu işi.

Karabük Postası, bugün 68 yaşını bitirip 69 yaşına giriyor.

Anadolu’da; olanaksızlıklar içinde bir yerel gazeteyi 68 yıl yaşatmak büyük, zorlu ve onurlu bir iştir. Onun için bir başarı öyküsüdür dedik Karabük Postasına…

Karabük basınının duayenlerinden birisi olan Tuncer Ersözlü’nün ölümünden sonra gazete, Nurettin Acar, Asude Gökşen ve Halil Kızılyer’in emekleriyle yayınını sürdürdü.

 

Anadolu basınının içine düştüğü zor durumdan çıkış yollarını arayan Karabük’teki gazeteciler, günlük gazetelerini birleştirerek, iki gazeteye düşürmüşler ve kurdukları şirket adına yayınlamayı sürdürmektedirler. Yedi günlük gazetenin ikiye düşürülmesi sonrası, Karabük’te bugün Bölgenin Sesi ve Karabük Postası yayınlanarak, topluma ışık sunmayı sürdürmektedirler.

Karabük Postası, bugün Karabük’ün iki günlük gazetesinden birisi olarak işlevini sürdürmekte, aydınlanmacı görevini yerine getirmektedir. Ve, bugün 69 yaşına girmektedir. 68 yıl Anadolu’da tüm olanaksızlıklara karşın gazete yayınlamak büyük bir iştir ve saygıyı hak etmektedir.

Gazetenin kurucularını, yayınlayanlarını ve özellikle büyük bir hukukumuz olan Tuncer Ersözlü’yü saygıyla anıyor, ışıklarda uyumasını diliyoruz.

Bu yazıda Karabük Postası’nın Karabük için neler yaptığını yazmaya bir şeyler söylemeye gerek duymuyoruz. Karabük Postası bir Cumhuriyet eseridir ve öyle olmayı sürdürecektir.

Gazetenin başında bugün dedesinin adını taşıyan İhsan Ersözlü bulunmaktadır. İhsan Ersözlü, dedesine ve babasına yakışır bir şekilde, Atatürk ilke ve devrimlerinden ödün vermeyen ekip arkadaşlarıyla birlikte bayrağı daha yükseklere taşıyacaktır.

Bu hikâye için söylenecek tek şey vardır. Sen çok yaşa Karabük Postası…

Nöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Büşra Eczanesi
Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Yeni Zümrüt Eczanesi
Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500