blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Eylül, 2023 08:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-

BARÜ projelerinde Teknofest gururu

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) 2019 yılında üçüncüsünü düzenlediği Ar-Ge Proje Pazarında şampiyon olan proje geliştirilerek TEKNOFEST Ankara’da “En Güzel Girişim” ödülünün sahibi oldu.
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) “Tam Bağımsız Güçlü Türkiye” mefkuresine inanarak 2017 yılından bu yana düzenlediği Ar-Ge Proje Pazarı aktifliği geleceğe ışık olmaya devam ediyor. Ulusal Teknoloji Atılımına katkı sunmak maksadıyla düzenlenen bilim ve teknoloji şenliğinde sunulan projeler katma kıymeti yüksek eserlere ve teşebbüslere dönüşüyor. 2019 yılında üçüncüsü düzenlenen Ar-Ge Proje Pazarında şampiyon olan “Askeri Uygulamalar İçin Yüksek Performanslı Hibrid Yakıt Hücresi Tasarımı” fikri geliştirilerek hidrojenli scooteru Hebunk projesine dönüştü ve yüksek yerlilik oranıyla TEKNOFEST Ankara’da “Girişim Programı” büyük mükafatın sahibi oldu.
Dünyanın birinci hidrojenli scooteru: Hebunk
Dünyanın birinci hidrojenli scooteru olan Hebunk ile birlikte hidrojen kartuşlarını doldurmaya yarayan istasyonlarda hidrojen üretimini yapan Türkiye’nin birinci yerli elektrolizör aygıtı geliştirildi. Böylelikle Hebunk scooterları istasyonlarda yenilenebilir güç kaynağı kullanılarak su elektrolizör aygıtında hidrojen ve oksijen gazına dönüştürülebiliyor. Üretilen yeşil hidrojen scooterlara güç vermek için hidrojen kartuşlarına depolanıyor.
Ödülü Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi
Girişimci Erhan Demircioğlu tarafından geliştirilerek dünyaya ihraç edilmeye başlanan hidrojen tabanlı teşebbüse mükafatı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi. TEKNOFEST Ankara sahnesinde verilen ödül ile birlikte proje grubu 150 bin liralık takviye de almış oldu.
Projelerini adım adım ilerleterek gurur duyulacak bir noktaya ulaştırdıklarını aktaran Demircioğlu, “2019 yılında attığımız birinci adım, Bartın Üniversitesi tarafından düzenlenen 3. Ar-Ge Proje Pazarında aldığımız mükafatla birlikte motivasyonumuzu artırdı. Burada hidrojen teknolojileri alanındaki birinci şampiyonluk ödülümüz aldık. Bizim için hem manevi olarak motivasyon kaynağı hem de aldığımız nakdi mükafatla can suyu oluşturmuştu” dedi.
“Geleceğimize bedel katmaya devam ediyoruz”
Elde ettikleri başarılardan ötürü proje grubunu tebrik eden BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “2017 yılından bu yana büyük bir heyecanla düzenlediğimiz Ar-Ge Proje Pazarı ile yarınlara iz bırakmaya devam ediyoruz. Öz potansiyelimize olan inancımızın bir yansıması olarak yaptığımız tüm çalışmalarda Ulusal Teknoloji Atağına katkı sunmayı hedefliyoruz. Geleceğe farklı bir ufuk çizgisi çizmek için çıktığımız bu seyahatte yarınlarımıza paha katmanın sevinci içeresindeyiz. ‘Büyük ve Güçlü Türkiye’ için hayal kuran, düşünen, gayret gösteren herkesi tebrik ediyor, muvaffakiyetin devamını diliyorum. Bu fikirlerle geleceğe olan seyahatimizde bize takviye veren YÖK Liderimiz Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıyeten bilim temelli kalkınma amaçlarımızda bizleri motive eden yaklaşımları için Liderimiz Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal ile birlikte tüm paydaşlarımıza da teşekkür ediyorum” tabirlerini kullandı.
6. Ar-Ge Proje Pazarı heyecanı başlıyor
BARÜ’nün geçtiğimiz yıllarda ağır bir ilgiyle gerçekleştirdiği “Ar-Ge Proje Pazarı”nın aktifliği altıncısı 2-3 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Bölgenin en değerli bilim ve teknoloji tertiplerinden biri olan aktiflikte dereceye giren proje sahiplerine toplamda 130 bin TL’nin üzerinde ödül verilecek. BARÜ’nün ihtisaslaşma alanı başta olmak üzere tematik olarak düzenlediği proje pazarıyla ilgili ayrıntılar web sayfasından (https://projepazari.bartin.edu.tr/) ilan edildi. Kamu-sanayi-üniversite iş birliğinin kıymetli bir örneği olan aktiflikte proje sahipleri ile bölüm temsilcilerinin bir ortaya gelmesi sağlanarak potansiyel iş birliktelikleri kurulmasını istikametinde imkânlar sağlanacak.

Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Aralık, 2024 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek

Trabzon’un Yomra ilçesindeki Özdil mahallesinde bir asırdır yaşatılan gelenek duyanları şaşırtıyor. Yıllardır kahvehanelerde kart ve okey üzere oyunların oynanmadığı mahallede bu gelenek yaşatılmaya çalışılıyor.
Trabzon’un Yomra ilçesinde yaklaşık 3 bin nüfuslu Özdil mahallesinde bir asırdır enteresan bir gelenek yaşatılıyor. Ulemaların yetiştiği mahallede yaklaşık 100 yıl evvel mahalle genelindeki kahvehanelerde oyun oynanmamasına karar verildi. Bu kararı yıllardır sürdüren mahalle sakinleri kart, okey üzere çeşitli oyunlar yerine sohbet etmeyi tercih ediyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Özdil Mahalle Muhtarı Sami Apaydın, “Kahvelerimizde hiçbir yerde oyun oynanmaz. Ben de hiçbir oyun bilmem. Olmasına da kimse teşebbüs etmez. Etse de sonu hayır değildir. Biz bunu bu türlü biliriz” dedi.
Yöre sakinlerinden Hüseyin Adanur, mahallede kimsenin yürek edip oyunlu bir kahvehane açamayacağını belirterek, “Burası bir ulema yatağıdır. Burada herkes hocasına, büyüğüne hürmet ve sevgi içerisindedir. Onun için hocamız kahveye girdiği anda ne kadar insan varsa ayağa kalkar hürmet ve sevgi gösterir. Burada 100 yıldan beri oyun olmamıştır. Bundan sonra da oynanamaz. Namazlarımızı kıldıktan sonra tekrar kıraathanede buluşuruz. Yatsı namazına kadar sohbet ederiz. Namazı kıldıktan sonra herkes konutuna masraf. Bu türlü bir geleneğimiz vardır. Bu devam ediyor. Çok memnunuz. Ben oyun bilmiyorum. Bugüne kadar da oynamadım. Şayet oyun oynamasını bilen varsa ilçe merkezine sarfiyat. Gençlerimiz de birebir geleneği sürdürüyor” dedi.

“Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar”
Kahvehane sahibi Mehmet Albayrak da, oyun oynamak isteyenlerin ilçe merkezine gittiklerini belirterek, “Eskilerimizin buranın uleması çok olduğundan onlara hürmet ve hürmeten hiç kimse bu işe başlamadı. Buranın insanın vakti çok kıymetli. Bir dakikası bile kıymetli. Çalışma ve üretmesi lazım. Oyun oynatmayı düşünmüyoruz. Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar. İnşallah bu geleneğimiz sürer. Dışarıdan gelip oyun oynamak istediğini söyleyenler oluyor. Biz de yok deyince şaşırıyorlar. Öyküsünü soruyorlar. Bildiğimiz kadarıyla anlatıyoruz. Birtakımı mutlu oluyor, kimileri da canımız sıkılıyor vakit geçirseydik diyor” dedi.
Yöre sakinlerinden Asım Albayrak ise, “Kahvelerimizde oyun yok. Bu mahallenin kuruluşundan beri burada oyun yok. Bu geleneğimiz Hacı Baba’dan geliyor. Buralarda oyun falan hiçbir vakit olmamış” halinde konuştu.

“Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz”
Özdil mahallesinde yaşayan 25 yaşındaki Muhammet Bayındır ise, oyunlu kahvehanelere gitmediklerini kaydederek, “Bu gelenek devam edecek. Mahallenin bu geleneğini yıkmak olmaz. Oyun çok ön plana çıkartılacak bir bahis değil. Artık teknoloji çağındayız. Bunu telefonla da oynayabiliyorsun. Oyunun peşine gitmiyoruz. Bu mahallede büyüdüğümüz için alışkanlıklarımız bu istikamette. Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz. Buraya gelip çayımızı içip vakit geçiyoruz” tabirlerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.