Baraj suları çekildi tarihi kale ortaya çıktı - Karabük Haber Postası
Reklam Alanı — Gövde Üst Bu alana reklam ver
baraj sulari cekildi tarihi kale ortaya cikti tVPJC3Pv jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Mart, 2024 20:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Baraj suları çekildi tarihi kale ortaya çıktı

Artvin’in Yusufeli ilçesinde elektrik üretimine başlayan Yusufeli barajında sular yağışların da az olmasının da etkisi ile çekilmeye başladı. Sular altında kalan köylerde ev, okul, tarım arazileri derken son olarak tarihi kale de ortaya çıktı.

Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen, temelden 275 metre yüksekliğiyle kemer baraj sınıfında Türkiye’nin birinci, dünyanın 5. en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES elektrik üretimine başladı. Yusufeli ilçe merkezi ve 7 köy tamamen sular altında kalırken, 10 köyde kısmen etkilendi. Sular altına kalan, ev, okul, cami, tarım arazileri, köprüler, karayolları sular ve tarihi kaleler yeniden su üstüne çıktı.

Tekkale köyünde bulunan Tekke Kalesi suların çekilmesiyle yeniden ortaya çıktı. Köyün en yüksek bölümüne kurulan kale şimdi ise suların ortasında yer alıyor. Kaleyi yeniden görenler ise hatıraları yad etmek için cep telefonlarına sarılıyor.

Bölge halkından Adem Demirkıran, yeniden su üstüne çıkan kaleyi görüntülerken şunlara söyledi:

“Askerlik hariç ömrümün tamamı Yusufeli’nde geçti. Şuanda Tekkale köyünün Taşbaşı mahallesinin tam karışışındayız. Köy ve mahallemiz baraj nedeniyle sular altına kalmıştı şimdi tekrar gün yüzüne çıktı. Eski hatıralarımız canlandı. Geçmişte yaşadığımız günleri hatırlıyoruz. Kaleye aşağıdan yukarı baktığımızda hep düşünürken burası nasıl yapıldı diye. Bugün ise çıktık yukardan bakıyoruz. Botlarla kaleyi gezebiliyoruz.“

Bizi sosyal medyadan takip edin
tasarim9 1
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
25 Nisan, 2026 15:19 tarihinde yayınlandı
0
0

“Her Gebeye Bir Ebe” Projesiyle Riskli Gebelikler Yakından İzleniyor

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Normal Doğum Eylem Planı” ile “Her Gebeye Bir Ebe” projesi kapsamında, Karabük İl Sağlık Müdürlüğü anne ve bebek sağlığını korumaya yönelik saha çalışmalarını sürdürüyor.

Bu çerçevede Yenice Toplum Sağlığı Merkezi koordinatör ebeleri, riskli gebelik grubunda yer alan anne adaylarına yönelik ev ziyaretlerine devam ediyor. Bu kapsamda, 16 Nisan 2026 tarihinde 32 haftalık ikiz gebeliği bulunan bir anne adayı evinde ziyaret edildi. Gerçekleştirilen ziyarette, anne adayının genel sağlık durumu değerlendirilirken, gebelik sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasına yönelik danışmanlık hizmeti verildi.

Ziyaret sırasında koordinatör ebeler tarafından gebelikte beslenme, düzenli fiziksel aktivite, güvenli ilaç kullanımı ve doğuma hazırlık süreci konularında bilgilendirme yapıldı. Ayrıca çoğul gebeliklerde karşılaşılabilecek riskler ile düzenli kontrollerin önemi vurgulandı.

Eğitim kapsamında doğum belirtileri ve hastaneye başvuru kriterleri, doğum sonrası lohusalık dönemi, anne sütünün önemi ve doğru emzirme teknikleri ile yenidoğan bakımı ve hijyen kuralları gibi başlıklar da ele alındı.

Ev ziyaretiyle anne adayının kaygılarının azaltılması ve bilinçli bir gebelik süreci geçirmesinin amaçlandığı belirtildi. Sağlık personeline ihtiyaç duyduğu her an ulaşabileceği hatırlatılan anne adayına, düzenli kontrollerini aksatmaması gerektiği ifade edildi.

Karabük İl Sağlık Müdürlüğü, “Sağlıklı Anne, Sağlıklı Bebek” hedefi doğrultusunda yerinde sağlık hizmetlerini sürdürmeye devam edecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin